Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Skandalozi

Šodien aktuālāk kā jebkad! Kas notiktu, ja Rīgai uzmestu atombumbu?

© F64

Bez precedenta detalizētā simulācijā apskatīts, kas notiktu, ja šodienas lielpilsētai uzmestu atombumbu, ziņo Science Alert.

Sestdienas notikumu Sīrijā iespaidā atkal iztēle tā vien rosina dažādus distopiskus scenārijus. Jaunā simulācijā sīki apskatīts, kas notiktu, ja lielā pilsētā, kā piemēram Rīga, notiktu kodolbumbas eksplozija.

Konkrēti šajā gadījumā, par piemēru izmantota ASV galvaspilsēta Vašingtona.

Sprādziena epicentrs tiek burtiski noslaucīts no zemes virsas un ēku atlūzas aizlido jūdzēm uz visām pusēm. 48 stundu laikā mirtu vismaz 280 000 cilvēku, norāda zinātnieki.

Simulācija gan nav radīta, lai kādu baidītu, bet gan izprast un plānot, kāds būs haoss pie zaudētiem sakariem, enerģijas un vispārējas iznīcības.

Virdžīnijas Politehnikas Institūtā tapušajā simulācijā katram cilvēkam pat radīta sava personība - kamēr vieni panikā bēg, citi paliek uz vietas sastinguši no bailēm u.tml.

Tās ietvaros secināts, ka šādā gadījumā visticamāk izdzīvos cilvēki, kuri ''meklē patvērumu, evakuāciju, mediķu palīdzību un uztraucas''. Bet tie, kuri meklē savus tuviniekus, kā arī palīdz cietušajiem, ir pirmie, kuri mirst...

Simulācijā arī iespējams izvēlēties, kāda tieši atombumba - piemēram, Ziemeļkorejas, Krievijas vai ASV modeļi - uzkritīs uz pilsētas un tad redzēt attiecīgā ieroča radītās sekas.