Atpakaļ uz nra.lv

Bijušais premjers: Demogrāfijas problēmas varētu risināt izmantojot klonēšanu

Portāls nra.lv 17.novembris 2017, 20:00
 
F64 Photo Agency
“Jāskatās, ko mums dos tehnoloģijas. Iespējams, ka klonēs bērnus. Varbūt arī varēs pēc kādiem 50 gadiem dzemdēt līdz kādiem 80 gadiem, ko mēs zinām? Viss ir iespējams,” bijušais Ministru prezidents Māris Gailis apgalvoja RīgaTV 24 raidījumā "Latvijas labums", atklājot, kādas, viņaprāt, būs nākotnes iespējas demogrāfijas problēmu risināšanai.

Gailis uzskata, ka daudzas demogrāfijas problēmas nākotnē tiks risinātas ar tehnoloģiju palīdzību. Viņš raidījumā pauda viedokli, ka sabiedrība paliks arvien vecāka, jo krasi pieaugs cilvēku mūža ilgums: “Es esmu vairāk nekā pārliecināts, ka pēc 50 gadiem cilvēka mūža garums būs kādi 120-150 gadi, jo būs jaunas medicīniskas tehnoloģijas. Tas, ka cilvēce paliks daudz, daudz vecāka, ir praktiski nenovēršami.”

Gailis norādīja, ka zemo dzimstību varēs atrisināt ar dažādiem līdzekļiem. Pirmkārt, viņš neizslēdz iespēju, ka tiks izmantota klonēšana. “Jāskatās, ko mums dos tehnoloģijas. Iespējams, ka klonēs bērnus. Es pilnīgi neizslēdzu, ka, ja ētiski tās lietas tiks atrisinātas, varēs izplānot, cik, piemēram, šai valstij vajag,” skaidroja ekspremjers.

Attēlam ir ilustratīva nozīme / Andrius Ufartus/F64 Photo Agency

Otrkārt, ar tehnoloģiju palīdzību varētu panākt izmaiņas arī sieviešu reproduktīvajā sistēmā, līdz ar to paplašinot bērnu radīšanas iespējas. “Varbūt varēs pēc kādiem 50 gadiem dzemdēt līdz kādiem 80 gadiem, ko mēs zinām? Viss ir iespējams. Vīrieši savu spermu noglabā spermas bankās. Ja tā būs pirmšķirīga, varēs lietot vēl ilgi,” Gailis apgalvoja raidījumā.

Gailis ir optimistisks arī par konvencionālākām metodēm, piemēram, aizbraukušo latviešu motivēšanu atgriezties. “Vai brauks atpakaļ? Viena daļa noteikti. Cilvēki izstudē, kaut ko iemācās, tomēr kaut kas velk pie dzimtenes,” atzina bijušais Ministru prezidents.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:56

Jaunākās diskusijas