Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Hamiltons uzvar aizraujošā Ķīnas Grand Prix

© scanpix.ee

Parādot ļoti pārliecinošu sniegumu un žūstošajā trasē nepieļaujot rupjas kļūdas, šodien Ķīnā par F1 pasaules čempionāta otrā posma uzvarētāju kļuva Lūiss Hamiltons, kamēr Sebastians Fetels krietni grūtākā cīņā ieguva otro vietu. Abiem čempionātā tagad vienāds punktu skaits.


Laikā, kad sākās sacīkstes, Šanhajas trase vēl bija mitra, tomēr strauji žuva. Vairums pilotu, izņemot Karlosu Sainsu ("Toro Rosso"), kura mašīnai bija uzmontēti sliki, izvēlējās startēt ar pārejas tipa riepām.

Lūisam Hamiltonam ("Mercedes") izdevās pārliecinoši noturēties pirmajā pozīcijā, kamēr Sebastians Fetels ("Ferrari") startā, aizstāvoties no Valteri Botasa ("Mercedes"), paturēja otro vietu. Tikmēr Daniels Rikjardo ("Red Bull") drīz pēc starta apdzina Kimi Raikonenu ("Ferrari"), pakāpjoties uz ceturto vietu. Jāpiemin, ka Fetels startā bija nostājies ārpus baltajām līnijām, ko tiesneši nedaudz vēlāk izmeklēja, taču sodu vācietim nepiemēroja.

Jau pirmā apļa laikā notika incidents, kad Serhio Peress ("Force India"), līkumā cenšoties iespraukties blakus, ietriecās F1 debitanta Lensa Strola ("Williams") mašīnas sānos, liekot 18 gadus vecajam kanādietim izslīdēt grants joslā, kur sportists izstājās. Tobrīd tika norīkots virtuālās drošības mašīnas periods, ko no līderiem tikai Fetels izmantoja, lai iebrauktu boksos un saņemtu sausā laika riepas. Pa to laiku fantastisku kāpumu piedzīvoja Makss Verstapens ("Red Bull"), kurš pēc neveiksmīgās kvalifikācijas startēja sešpadsmitais, bet tobrīd bija pacēlies jau uz piekto pozīciju. Fetels pēc pitsopa bija sestais.

Sacensībām atsākoties, ceturtajā aplī aizvien mitrajā starta/finiša taisnē paātrināšanās laikā pēkšņi saslīdēja Antonio Džiovinaci pilotētā "Sauber" formula, pamatīgi ietriecoties boksu celiņa nožogojumā. Atgādinām, ka itālis, kurš šobrīd aizstāj Paskālu Verleinu, avarēja arī sestdien kvalifikācijā, kad nenovaldīja auto taisnes sākumā. Trasē devās drošības mašīna, ko steidza izmantot boksos nepabijušie braucēji, arī izvēloties saņemt sausai trasei piemērotas riepas.

Vēl nesagaidot zaļos karogus, trasē saslīdēja Botass, kurš tobrīd atkrita aiz pirmā desmitnieka. Sacensībām atsākoties septītajā aplī, vadībā aizvien bija Hamiltons, uz otro vietu pacēlās Rikjardo, bet viņiem sekoja Raikonens, Verstapens un Fetels.

Nākamo apļu laikā ļoti labu ātrumu demonstrēja Verstapens, apdzenot Raikonenu un Rikjardo, kas holandietim ļāva nonākt jau otrajā vietā. Tobrīd "Mercedes" un "Ferrari" piloti startēja ar soft riepām, kamēr "Red Bull" braucēji trasē riņķoja ar mīkstāko super soft sastāvu. Hamiltonam Verstapens pietuvojās dažu sekunžu atstatumā, tomēr tuvāk netika.

Raikonens pa radio sūdzējās, ka mašīnai trūkst jauda un 20. aplī Fetels viņu beidzot apdzina. Vēl pēc diviem apļiem četrkārtējais F1 čempions pēc skaistas divcīņas uzveica arī Rikjardo, vienubrīd abu pilotu mašīnu riteņiem pat saskaroties. 29. aplī Fetels bija noķēris Vertsapenu, kura straujāk dilstošās riepas neļāva pabraukt tik ātri kā iepriekš, "Red Bull" pilots nobloķēja riteņus, mazliet izbrauca no trases un palaida Fetelu garām, kurš tagad jau iekārtojās otrajā vietā. Tiesa, Hamiltons bija jau 11 sekundes priekšā. Verstapens devās boksos, bet trešajā un ceturtajā vietā cieši viens aiz otra turpināja braukt Rikjardo un Raikonens. Piekto un sesto vietu ieņēma Botass un otrajā pitstopā jau pabijušais Verstapens, bet jau 33. aplī ātrumu atguvušais Verstapens apdzina somu pilotu.

Kad boksos otro reizi bija pabījuši arī pārējie līderi, to starpā bija izveidojušies visai lieli atstatumi. Nedaudz vairāk kā desmit apļus pirms finiša Hamiltons aizvien ieņēma pārliecinošu pirmo pozīciju, septiņas sekundes tālāk sekoja Fetels, tālāk - Verstapens, Rikjardo un Raikonens.

Tuvu punktiem bija Fernando Alonso. Vienā no epizodēm sacensību otrajā daļā viņš iesaistījās aizraujošā divcīņā ar Sainsu, tobrīd sacenšoties par septīto vietu, tomēr īsi pēc tam pusass problēmu dēļ izstājās. Arī otrs "McLaren" pilots Stofels Vandūrns kādu laiku pirms tam, cīnoties otrajā desmitniekā, sacensības noslēdza tehniska defekta dēļ. Sainss tikmēr ar slikiem startā bija atkritis uz pašām beigām, tomēr vēlāk spēja ievērojami atgūties.

Hamiltons droši aizbrauca līdz finišam, izcīnot 54. uzvaru karjerā, bet Ķīnas posmā viņš triumfējis jau piekto reizi. Fetels pēdējos apļos viņam pietuvoties nespēja, bet ieguva otro vietu, līdz ar to kopvērtējumā šobrīd viņiem abiem vienāds punktu skaits. Savukārt Verstapens, kuram pēdējos apļos cieši sekoja Rikjardo, bet garām netika, sacensību laikā spēja pacelties uz augšu par 13 pozīcijām un ieguva trešo vietu uz goda pjedestāla. Rikjardo finišēja uzreiz aiz viņa, Raikonens nedaudz tālāk, bet līdz sestajai vietai spēja aizcīnīties Botass. Starp trešās un sestās vietas ieguvējiem finišā bija tikai 3.5 sekundes. Pirmo desmitnieku noslēdza Sainss, Kevins Magnusens ("Haas"), Peress un Estebans Okons ("Force India").