Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Esi nolēmis iegādāties velosipēdu? Ņem vērā šos padomus

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Tiklīdz pavasaris nomaina ziemu, cilvēki sāk aktīvi interesēties par velosipēdiem, tā ekipējumu un velo maršrutiem. Izbraucieni ar velosipēdu ir lielisks veids kā iepazīt apkārtējo dabu, apskatīt dažādus tūrisma objektus, pie reizes arī sniedz nepieciešamo fizisko aktivitāšu devu, uzlabojot veselību un fizisko formu. Latvijā riteņbraucēju skaits pieaug ik gadu un velosipēds tiek izmantots gan kā ikdienas pārvietošanas līdzeklis, gan atpūtas vajadzībām, gan sacensībās, tādēļ divriteņa komplektācija ir atkarīga no īpašnieka vajadzībām. Ir vairāki ieteikumi, ko ņemt vērā, izvēloties sev piemērotāko velosipēdu.

Kāds ir braukšanas mērķis?

Kur ir paredzēts braukt ar velosipēdu - pilsētā, tūrisma braucienos, pa šoseju, pa mežiem un takām. Katrs velosipēds ir piemērots konkrētam braukšanas veidam, taču ir arī universāli un tie ir piemēroti braukšanai pa dažādiem segumiem. Pēc klasifikācijas velosipēdi iedalās kalnu, šosejas, pilsētas, tūrisma, pludmales, sporta un specializētajos velosipēdos.

F64

Galvenie komponenti, kam jāpievērš uzmanība:

  • Riteņu diametrs. Velosipēds ar lielākiem riteņiem būs ātrāks un ērtāks garākos brauciens, taču ar to būs grūtāk manevrēt. Velosipēds ar mazākiem riteņiem būs lēnāks, taču tas būs manevrēt spējīgāks.
  • Svarīgs ir rāmja materiāls un izmērs - pārāk liels rāmis traucēs stabilitātei, nepiemērots attālums līdz velosipēda stūrei var veicināt roku tirpšanu un muguras sāpes. Braucot ar divriteni, kuram pārāk mazs rāmi, kāju muskuļi izjutīs daudz lielāku slodzi un daudz ātrāk būs jūtams nogurums.
  • Svarīgi ir arī ātruma pārslēdzēji. Parasti velosipēdi tiek aprīkoti ar padsmit ātrumiem, tā atvieglojot braukšanu. Standarta velosipēdiem ātruma pārslēdzēji jau ir pievienoti, taču, ja vēlaties tos mainīt, uzmanība jāpievērš velosipēda veidam, kā arī ātruma sistēmas grupai - tiem abiem jābūt saderīgiem.

Velosipēda papildu ekipējums - drošībai un ērtībai:

Klasiskos velosipēdu modeļus pārdod pilnā komplektācijā, ar pašu nepieciešamāko - atstarotājiem, lukturīšiem, dubļu sargiem, ķēdes sargu, zvaniņu, atbalsta kāju, taču, piemēram, kalnu velosipēdiem nākas to visu iegādāties atsevišķi. Ikvienam velo braucējam būtu ieteicams iegādāties aizsargķiveri, atstarojošos elementus un divriteņa slēdzēju.