Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

VOLEJBOLS: Uz Slovēniju pēc pieredzes un favorītu skalpiem

dūrē ir spēks. Spēlējot bez zvaigznēm un nelūstot, šī izlase garastāvokli favorītiem var pabojāt ar saliedētību © Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Šodien Slovēnijas galvaspilsētā Ļubļanā sāksies pasaules čempionāta atlases 2. kārta volejbolā. Latvijai pretiniekos būs Izraēla, Slovēnija, Gruzija, Beļģija un Portugāle. Uzvarētāji jau būs finālturnīrā, otrās vietas ieguvēji spēlēs 3. kārtā.

Uz Slovēniju Latvijas izlase Raimonda Vildes vadībā devusies bez Aivara Petruševica un Matīsa Gabdulļina, kuriem paldies par darbu tika pateikts 16. maijā pēc Ukrainas brauciena.

«Pirmkārt, mums ir jauni spēlētāji - gan gados, gan izlasē līdz šim nespēlējuši vai spēlējuši maz,» pirms došanās uz Slovēniju teica komandas galvenais treneris Raimonds Vilde. «Tāpēc apzinos, ka tālāk tikt mums būs grūti. Droši vien kāds pārmetīs, ka tā saku, taču mūsu potenciāls šobrīd ir nedaudz par mazu, lai ieņemtu kādu no pirmajām divām vietām. Tāpēc no puišiem gaidu cīņu un uzvaras gribu. Gribu redzēt, ko jaunie puiši var izdarīt kaujas apstākļos. Ir jāuzvar komandas, ko varam uzvarēt. Ja pretinieks būs par mums spēcīgāks, lai pierāda to. Gribu, lai puiši progresē un mācās - gan katrs atsevišķi, gan kā komanda kopumā. Cīnīsimies par uzvaru katrā spēlē. Lielā mērā tas būs atkarīgs arī no pretiniekiem, vai viņi to ļaus un kāda būs viņu kondīcija. Uz turnīru vairāk skatos kā uz labu skolu un pieredzes krāšanu. Piecas spēles būs fizisks, psiholoģisks un morāls pārbaudījums. Septiņi astoņi spēlētāji visas spēles nospēlēt nevar. Tāpēc uzspēlēt sanāks visiem. Šobrīd visas komandas esam uz vienas starta līnijas. Pretiniekus nešķirosim. Ar cepurēm nevienu nomētāt nevaram, un ceru, ka arī mūs neviens nenomētās.»

Ekrānšāviņš no avīzes

Par izlases kapteini šogad iecelts Romāns Saušs. Viņš piebalso Vildem, ka «centīsimies sasniegt iespējami labāko rezultātu, kaut favorīti neesam», kā arī atzīmē labo noskaņojumu komandā. Romāns ir spēlējis pret daudziem no tiem, kas nāks pretī Slovēnijā citu valstu komandās, taču vislabāk viņš pazīst Beļģijas fiziskās sagatavošanas treneri Fonu Vrankenu, kurš... Romānu gatavo SWD powervolley Dueren komandas rindās Vācijā: «Viņš ir ļoti labs un zina, ko vajag tieši volejbolistiem.»

Dvorana Center hallē Ļubļanā Latvijas volejbolisti jau ir spēlējuši pirms trim gadiem Eiropas meistarsacīkšu kvalifikācijas turnīrā. Slovēņi vēlāk kļuva par Eiropas vicečempioniem. Beļģi 2014. gadā jau spēlēja pasaules čempionāta finālturnīrā (17. vieta), pēdējos trīs gados krāj pieredzi pasaules līgā, kā arī ir spēlējuši pēdējo trīs Eiropas meistarsacīkšu finālturnīros (13., 7. un 10. vieta). Portugāle 2011. gadā spēlēja Eiropas čempionāta finālturnīrā (14. vieta), bet kopš 2011. gada ir pasaules līgas dalībniece. Nosacīti mūsu ranga komanda ir Izraēla, ar ko tikāmies rudenī Eiropas meistarsacīkšu atlases turnīrā (3:1, 3:0), bet Gruzijai atvēlēta pastarīša loma. Pirms gada Eiropas meistarsacīkšu atlases turnīra 1. kārtā gruzīniem trīs zaudējumi Šveicei, Zviedrijai un Azerbaidžānai trijos setos.

Šajos pašos datumos arī Uģa Krastiņa vadītā Ukrainas izlase Francijā spēlēs pret mājiniekiem, Turciju, Azerbaidžānu, Vāciju un Islandi.

Spēļu kalendārs*

24.05. 21:00 Latvija - Izraēla

25.05. 18:30 Latvija - Slovēnija

26.05. 16:00 Latvija - Gruzija

27.05. 21:00 Latvija - Beļģija

28.05. 21:00 Latvija - Portugāle

* Latvijas laiks