Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Radeviča: LVS prezidentes krēsls man nav vajadzīgs, esmu kustībā

© Romāns Kokšarovs/ F64 Photo Agency

Latvijas Vieglatlētikas savienības (LVS) prezidente un "Rīgas kausu" sacensību direktore Ineta Radeviča sarunā ar Sportacentrs.com pastāstīja par ceturtdien Ogrē gaidāmajiem mačiem un to dalībniekiem, kā arī sniedza ieskatu LVS prezidentes un jaunās valdes paveiktajos darbos.

Šogad "Daugavas" stadiona rekonstrukcijas dēļ "Rīgas kausi" notiks Ogres stadionā, kur jūlija beigās plānots arī Latvijas čempionāts. Starptautisku sacensību organizēšana ir milzīgs darbs, jo programma ir sastādīta ļoti blīvi, lai līdzjutējiem būti interesanti, skaidro Radeviča. Tāpēc ir svarīgi, ka Ogrē jau ir darbā pārbaudīta komanda. Pēc sapņu scenārija "Rīgas kausi" "Daugavas" stadionā varētu atgriezties jau nākamgad, bet, visticamāk, tas notiks 2019. gadā.

Cilvēku un finansiālo resursu taupīšanas nolūkos Radeviča uzņēmusies arī "Rīgas kausu" direktores pienākumus, kas pārvērties negulētās naktīs. "Ja kaut ko vēlies mainīt, tad jāsāk ar sevi pašu. Man ir svarīgi iepazīt sacensību organizatorisko vidi. Ja pati būšu izgājusi cauri šiem procesiem, tad varēsim runāt spēcīgām "Rīgas kausu" sacensībām atjaunotajā "Daugavas" stadionā, jo zināšu to nevis pēc nostāstiem, bet gan pēc savas pieredzes."

Ceturtdien "Rīgas kausu" sacensībās īpaši saistoša varētu būt cīņa vīriešu un sieviešu šķēpmešanā. Vēl jo vairāk tādēļ, ka mūsu sportistēm konkurenci radīs pašreizējā sezonas līdere, turcieti Eda Tugsuza, kura pirms nedēļas Baku šķēpu raidīja 67,21 metru tālu. "Īpaši gribu novēlēt veiksmi Līnai Mūzei, kurai šīs būs pirmās sacensības pēc smagās traumas Eiropas čempionātā. Kā lēcēja ar sirdi būšu klāt trīssoļlēkšanas sektorā, kur startēs arī Elvijs Misāns. Klātienē redzēju viņa lielisko lēcienu Eiropas čempionātā telpās (5. martā Belgradā - 17,02 metri). Vismaz man parasti bija tā, ka vasarā stadionā izdevās vēl tālāki lēcieni nekā telpās. Vienlaikus jāsaprot, ka Elvijam vēl ir jāieskrienas, jo svarīgākās sacensības šajā sezonā būs augustā Londonā."

Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

"Rīgas kausos" vajadzēja piedalīties vēl vienam sezonas līderim pasaulē, turklāt sporta karalienes pašā prestižākajā disciplīnā - 100 metru sprintā. Taču 19 gadus vecais Zambijas sprinteris Sidnijs Siame, kurš aprīļa sākumā 100 metrus noskrēja 9,88 sekundēs, ceturtdien nebūs redzams Ogres stadionā, jo nesaņēma iebraukšanas vīzu.

Pagājušajā piektdienā jautājām Radevičai, ko nozīmētu šāda statusa sportista uzņemšana? Vai viņam ir rokzvaigznes cienīgs raideris? "Prasības mazliet atšķiras no vienkārša sportista vēlmēm. Vienlaikus viņš pārsteidza ar to, ka neuzvedas kā rokzvaigzne. Viņš lūdza nodrošināt treniņu apstākļus un iespēju ierasties ātrāk kopā ar treneri, taču nebija nekādu superprasību. Vienmēr priecē, kad veidojas sadarbība ar sportistu, kurš profesionāli skatās uz lietām. Nekādu ekstra prasību nav, vienīgi viņš vēlas, lai es personiski sagaidītu viņu lidostā," atklāj Redeviča. Diemžēl Siami lidostā sagaidīt tomēr nevajadzēs...

Pirms nepilniem diviem mēnešiem Radeviča tika ievēlēta par LVS prezidenti, taču par sēdēšanu jaunajā krēslā viņai nav viedokļa. "Pirmā atziņa ir tāda, ka krēsls man vispār nav nepieciešams, jo visu laiku esmu kustībā," smejas LVS prezidente. "Esmu priecīga, ka LVS valdes sēdē par ģenerālsekretāru apstiprināja Dmitriju Miļkeviču, bet izlases direktora amatam esam uzrunājuši Edvīnu Krūmu."

Radeviča priecājas arī par to, ka izdevies realizēt priekšvēlēšanu kampaņas pirmo punktu, "Rīgas kausu" ietvaros ieliekot arī "Bērnu Rīgas kausu" sacensības, kurās trīscīņā piedalīsies 8-11 gadus veci bērni. "No vairākiem LVS juridiskajiem biedriem esmu dzirdējusi ieteikumu, ka D grupai vajadzētu atjaunot četrcīņu - sprints, tāllēkšana vai augstlēkšana, bumbiņas mešana un 600 metri. Aprunājoties ar sporta skolas vadītājiem sapratu, ka mums jāvirzās uz to, lai specializācija notiktu pēc iespējas vēlāk, izmēģinot dažādas disciplīnas. Diemžēl bieži vien bērns jau agrā vecumā vienkārši izvēlas par labu populārākajai disciplīnai. Bet vieglatlētikas skaistums ir tajā, ka vari izmēģināt sevi vairākās disciplīnās un atrast sev īsto. Izejot daudzcīņu, kļūsti vispārēji attīstīts, nevis jau no sešu gadu vecuma ar kreiso kāju lec tālumā, bet desmit gados vairs nevari pakustēties."

LVS prezidente piebilst, ka plāno izmantot savus kontaktus un aicināt uz Latviju rīkot meistarklases arī pasaules klases sportistus, jo citādi tas izmaksā dārgi. "Šobrīd vēl jācenšas savilkt kopā galus, daudz jāiesaistās pašiem, aizlāpot caurumus ar saviem spēkiem, kontaktiem un pieredzi. Pavisam reāla jau izskatās nedēļu ilga kopīga treniņnometne aptuveni 30 labākajiem jauniešiem, ko pieprasīja arī LVS juridiskie biedri. Viņi vēlas, lai jaunie sportisti patrenējas kopā, lai veidotos komandas gars. Tā ir iespēja arī treneriem dalīties ar informāciju un idejām - tas ir lētākais veids kā attīstīties. Protams, būtu ļoti labi piesaistīt arī ārzemju speciālistu, bet tas viss maksā, turklāt tā uz sitienu dabūt speciālistu nav tik viegli. Jaunā valde nav nostrādājusi pat divus mēnešus."