Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Gulbis galvenajā kortā pret trīskārtējo čempionu Džokoviču

© SCANPIX

Vimbldonas 3. kārtas mačs šodien Ernestam Gulbim, kurš ap plkst. 17:00 spēkosies ar trīs Vimbldonas titulu īpašnieku Novaku Džokoviču. Mača tiešraide LTV7.

Par motivācijas trūkumu šobrīd nevar sūdzēties abi spēlētāji. Gulbis ir dziļā ranga bedrē ar nepieciešamību drīzumā tikt augstāk, jo mūžīgi aizsargāto reitingu izmantot nevarēs.

Džokovičam ir cita bēda. Kad Nole pagājušajā gadā uzvarēja "French Open", noformējot pilnu "Grand Slam" titulu komplektu, viņš zaudēja interesi par tenisu, kas ļoti labi bija redzams viņa sniegumā kortā un attieksmē ārpus tā, treniņiem vairs neveltot nepieciešamo uzmanību. Tāpat viņam esot bijušas problēmas ģimenē.

Džokovičs kopš pagājušā gada "French Open" triumfa uzvarējis tikai trīs turnīros - pērn Toronto "Masters 1000" (tur nebija neviena cita lielā četrinieka tenisista) un šogad mazajos 250 punktu turnīros Dohā un Īstbornā. Šogad Džokovičam tādējādi nav neviena "Masters 1000" titula. Ir pierasts, ka viņš paņem gan Indianvelsu, gan Maiami un uzvar arī kādā no māla "māsteriem", taču šogad tas nav noticis.

Arī gada pirmie divi "Grand Slam" turnīri viņam bija liels fiasko, it īpaši "Australian Open", kur viņu 2. kārtā sakāva Deniss Istomins. Džokovičs "French Open" ceturtdaļfinālā trīs setos kapitulēja Dominikam Tīmam, kas uz māla seguma var notikt. Tiesa, Džokoviča padošanās pēdējā setā un tā zaudēšana ar 0:6 bija aina, kas pirms gada bija neiedomājama.

Džokovičs pēc "French Open" titula neaizstāvēšanas rangā nokrita uz 4. vietu, kur viņš atrodas arī šodien. Tā ir Novaka zemākā pozīcija kopš 2009. gada oktobra. Viņa komandā kopš "French Open" ir Andrē Agasi. Kamēr Parīzē viņš visu turnīru nebija kopā ar Serbijas tenisistu un Tīma mača laikā jau bija devies prom, jo ir aizņemts ar citiem pienākumiem, Vimbldonā Agasi būs visu turnīru. Džokovičs savai komandai pirms Vimbldonas pievienoja vēl vienu bijušo Top 10 spēlētāju - Mario Ančiču, kuram, starp citu, Vimbldonā zaudēja 2016. gadā 4. kārtas mačā.

Džokovičs šobrīd ir atpakaļ uz pareizā ceļa, atgūstot motivāciju cīnīties par vislielākajiem tituliem. Viņš šovasar pirmoreiz kopš 2010. gada pirms Vimbldonas spēlēja sagatavošanās turnīru, uzvarot Īstbornā. Džokovičs visus trīs Vimbldonas titulus izcīnījis, konkrētajā sezonā pirms Vimbldonas uz zālāja nenospēlējot nevienu turnīru.

Gulbis vienīgo uzvaru pār Džokoviču guva 2009. gada sezonas pirmajā nedēļā, kad Serbijas tenisistu pieveica Brisbenā. Gulbim būtu bijis par vienu uzvaru vairāk, ja viņš abu pēdējā tikšanās reizē 2015. gada augustā Kanādā izmantotu kādu no divām mačbumbām.

Gulbim pret Džokoviču bijusi tikai viena sagrāve, kad viņš 2011. gadā Indianvelsā spēja uzvarēt tikai vienā geimā. Pārējos mačos par rezultātu nav bijis jākaunas. Abas "Grand Slam" tikšanās ar diviem sīviem zaudējumiem ir bijušas Parīzē, kur Gulbim ir daudz labu atmiņu un rezultātu, jo uz māla viņam ir daudz vieglāk spēlēt nekā uz zālāja.

Zālāja segums Ernestam ir neērtākais no visiem segumiem, kā rezultātā viņš Vimbldonā ne reizi nav ticis tālāk par 3. kārtu, turklāt šoreiz ir tikai otrā reize (2-4), kad viņš šajā turnīrā spēja uzvarēt 2. kārtas mačā. Pirmoreiz viņš tik tālu nokļuva 2013. gadā, toreiz trīs setos zaudējot Fernando Verdasko.

Gulbis pirmajās divās cīņās pret Viktoru Estrelju Burgosu un Huanu Martinu Del Potro lielai auditorijai atgādināja par savu iespaidīgo servi, to izmantojot ļoti produktīvi. Tik iespaidīga servēšana pret Džokoviču diez vai būs iespējama, jo Novaks ir pasaules labākais tenisists serves uzņemšanā.

Gulbim ir 5-26 bilance pret Top 5 spēlētājiem, pēdējo uzvaru gūstot 2014. gadā "French Open" pret Rodžeru Federeru (#4). Šveicietis apspēlēts arī 2010. gadā Romā, kad viņš bija ranga līderis. No pirmā piecinieka uzveikti arī Džokovičs (pieminētais Brisbenas mačs, kad Džokovičs bija 3. vietā), otrais numurs Marejs 2013. gadā Monreālā un ceturtais numurs Huans Martins Del Potro 2014. gadā Roterdamā.

Džokovičs "Grand Slam" turnīrā 3. kārtā pēdējo reizi zaudēja tieši Vimbldonā, kad pirms gada šeit divas dienas spēlētā mačā piekāpās lieliski servējušajam un agresīvi uzbrukušajam Semam Kverijam. Ar to zaudējumu pārtrūka Džokoviča 30 uzvaru sērija "Grand Slam" turnīros.

SCANPIX

Džokovičs šonedēļ 1. kārtā ar 6:3, 2:0 uzvarēja Martinu Kližanu, kurš uz Vimbldonu atbrauca ar kājas savainojumu, tādā kondīcijā piekrītot spēlēt, jo ne visi var atteikties no 35 000 mārciņām, kas pienākas par iziešanu laukumā Vimbldonas 1. kārtas spēlē. Otrajā mačā Džokovičs ar 6:2, 6:2, 6:1 sagrāva otrā simta spēlētāju Adamu Pavlāseku.

Lai arī šonedēļ pirmajos divos mačos viņš nav nopietni testēts, kas var būt problēma, tiekoties ar tik bīstamu pretinieku kā Gulbis, Džokovičs norāda, ka par to neuztraucas, jo spēļu prakses viņam pietiek, pagājušajā nedēļā nospēlējot četras Īstbornā.

Gulbja un Džokoviča mačs šodien būs otrā cīņa turnīra galvenajā kortā, kur dienas programmu plkst. 15:00 atklās Agņeška Radvaņska un Timeja Bačinskī. Šodien Vimbldonā spēlēs arī Daniela Vismane, kurai junioru turnīrā spēle pret kolumbieti Mariju Kamilu Osorio Sorano aptuveni tajā pašā laikā, kad Gulbim tikšanā ar Džokoviču, proti, ap plkst. 17:00.