Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

ASV un Krievija – līderes dopinga lietošanā pieķerto skaita ziņā, Latvija – 17. vietā

WADA prezidents Kreigs Rīdijs © AFP/ SCANPIX

Organizācija par "tīru" riteņbraukšanu (MPCC) šajās dienās ir publicējusi savu pētījumu par 2017. gada pirmā pusgada dopinga atklāšanas gadījumiem un kā valsts ar vislielāko pieķerto skaitu ir izvirzījusies ASV, bet aiz viņas seko Krievija.

MPCC, kas tika izveidota, lai cīnītos pret dopingu riteņbraukšanā, šobrīd ir izgājusi ārpus šiem rāmjiem un cīnās par "tīru" sportu kopumā. Savā jaunākajā pētījumā viņi arī ir atklājuši tās valstis un sporta veidus, kas 2017. gada pirmajā pusgadā (no 1. janvāra līdz 30. jūnijam) ir "iekrituši" dopinga pārbaudēs visbiežāk.

Pirmajā vietā valstu ieskaitē ir ierindota ASV, kuras 73 sportisti ir pieķerti aizliegto vielu lietošanā. Otrajā vietā ir Krievija, kurai gan ir tikai 24 jauni dopinga lietošanā pieķertie, bet vēl 38 ir atklāti pēc atkārtotām pārbaudēm. Savukārt trijnieku noslēdz Indija, kurai ir 16 dopinga "grēkāži".

Latvija šajā rangā ieņem dalītu 17. vietu, jo 2017. gada pirmajā pusē, pēc MPCC datiem, mūsu valstī divi sportisti ir uzrādījuši pozitīvus rezultātus dopinga pārbaudēs

Interesanti, ka atkārtotās pārbaudēs dopinga gadījumi ir atklāti tikai Krievijai, Ukrainai, Baltkrievijai un Uzbekistānai.

Ja pievēršamies sporta veidiem, tad pārliecinošs līderis šajā ziņā ir beisbols, kas 2017. gadā atnesa 58 pozitīvas dopinga proves, otrajā vietā ierindojas vieglatlētika ar 45 pozitīviem rezultātiem, taču vēl 14 nāk pēc atkārtotām pārbaudēm.

Trīsdesmit trīs pozitīvas proves 2017. gadā un 36 kopumā ir fiksētas svarcelšanā, kas ierindojas trešajā vietā, bet aiz tās seko amerikāņu futbols (18), jāšanas sports (13), spēka trīscīņa (13), futbols (12) un riteņbraukšana (11).