Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Federers piekto reizi pēc kārtas pieveic Nadalu

© AFP/ SCANPIX

Rodžers Federers Šanhajas "Masters 1000" turnīra finālā ar 6:4, 6:3 sakāva Rafaelu Nadalu, spāni pārspējot jau piektajā duelī pēc kārtas. Uzvara Šanhajā Federeram dod karjeras 94. titulu, atkārtojot Ivana Lendla panākumu.

Rafaels Nadals Šanhajas finālā ieradās ar 16 uzvaru sēriju, kas sākās "US Open" turnīrā. Šīs iespaidīgās sērijas laikā spānis nebija ticies ar savu Leivera kausa komandas biedru Rodžeru Federeru, kuru viņam šogad vēl nav izdevies pieveikt. Spāņa noskaņojumu pirms fināla pasliktināja laikapstākļi. Lietus dēļ mačs notika zem jumta - telpu apstākļi deva Federeram pārsvaru, kuru viņš uz ātra seguma spēja izmantot. Nadals Federeru telpu apstākļos spējis uzvarēt tikai vienreiz septiņos mačos.

Šodien Šanhajā Nadalam iespēju nebija. Federers teicami servēja un agresīvi uzbruka, savas serves geimos netiekot traucēts, bet uzņemšanā izceļoties trīs reizes. Federers ar servi zaudēja tikai astoņus punktus, pa četriem katrā setā un Nadalam breikbumbas nepiedāvāja, turklāt Rafa arī nevienā geimā nespēja tikt vismaz līdz "vienādi".

Federers pirmo no saviem trim breikiem ieguva jau pirmajā geimā, kad Nadalam neattaisnojās taktika spēlēt uz šveicieša "backhand". Rafa no 15:40 atspēlēja divas breikbumbas pēc kārtas, bet pēc tam divi precīzi uzbrukumi Federeram. Diagonālais "backhand", bumbiņai piezemējoties uz gala līnijas, deva trešo breikbumbu, un Federers to izmantoja, Nadalu apspēlējot ar "backhand" apvedošo sitienu pa līniju.

Federers 2. setā izcēlās ar diviem breikiem. Pirmais notika piektajā geimā, kurā Nadals bija vadībā ar 40:30, bet vēlāk otrās breikbumbas izspēlē garā sitienu apmaiņā kļūdījās ar diagonālo "backhand" uzbrukumu. Trešais breiks notika cīņas pēdējā geimā, kurā Nadals uzvarēja tikai vienā izspēlē. Federeram divi "forehand" uzbrukumi, bet Nadalam divas kļūdas - "smešs" tīklā un beigās neprecīzs sitiens ar "forehand".

AFP/ SCANPIX

Federers Nadalu pieveicis piecos mačos pēc kārtas, sasniedzot karjeras garāko uzvaru sēriju pret Spānijas tenisistu. Nadalam ir trīs piecu uzvaru sērijas pret Federeru un kopējā maču bilance 23-15. Tiesa, Rafa pēdējo panākumu guva pirms vairāk nekā divarpus gadiem - 2014. gadā "Australian Open" finālā.

Federers pašreizējo sēriju sāka 2015. gada oktobrī Bāzelē, bet pārējās četras uzvaras guvis šogad. Rodžers pārāks bijis trīs finālos - "Australian Open", Maiami un Šanhajā, kā arī Indianvelsas astotdaļfinālā. Federers uzvarējis septiņos setos pēc kārtas, šai sērijai sākoties "Australian Open" fināla 5. setā, kur viņš bija iedzinējos ar 1:3, finišējot ar piecu geimu sēriju.

Federers svētdien guva 700. "hard" seguma uzvaru un 350. panākumu "Masters 1000" mačos, Šanhajā triumfējot otro reizi, pirmā bija 2014. gadā. Rodžeram šogad seši tituli, bet karjerā kopumā 94 ATP līmeņa trofejas, noķerot tituliem bagātāko spēlētāju saraksta 2. vietā esošo Ivanu Lendlu. Federeram priekšā vairs tikai 109 titulus sakrājušais Džimijs Konorss.

Tikmēr Nadalam joprojām nav izdevies iegūt Šanhajas titulu. Viņš šeit divreiz zaudējis finālā, pirmā neveiksme bija 2009. gadā pret Nikolaju Davidenko. Šodienas zaudējums finālā Federeram nozīmē to, ka par 400 punktiem sarucis spāņa pārsvars rangā, kur gan viņam joprojām ļoti laba situācija, lai gadu pabeigtu 1. vietā - Nadalam pret māla sezonu izlaidušo Federeru ir 1960 punktu pārsvars.