Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Ronaldu atkal atzīts par planētas labāko futbolistu

© AP/ SCANPIX

Otro gadu pēc kārtas un ceturto reizi pēdējo piecu gadu laikā par labāko futbolistu pasaulē atzīts Portugāles izlases un Spānijas superkluba Madrides "Real" līderis Krištianu Ronaldu, kurš šovakar Londonā saņēma FIFA balvu.

Krištianu Ronaldu iepriekšējā sezonā ar 13 gūtiem vārtiem 12 spēlēs kaldināja Čempionu līgas trofejas iegūšanu, bet Spānijas čempionātā 28 spēlēs guva 25 vārtus. Šosezon viņam Čempionu līgā pieci vārti trīs mačos, bet Spānijā sākums bijis smagāks - diskvalifikācija un tikai vieni vārti piecos mačos. Bez Ronaldu trīs spēlētāju sašaurinātajā sarakstā bija arī Lionels Mesi un Neimārs.

Balsojumā, kā ierasts, piedalījās izlašu galvenie treneri, kapteiņi un pa vienam žurnālistam no katras valsts. Gan Aleksandrs Starkovs, gan Kaspars Gorkšs, gan Ilvars Koscinkevičs vienoti pirmo vietu atdeva Ronaldu, bet otro - Mesi. Trešo vietu Starkovs un Koscinkevičs deva Serhio Ramosam, kamēr Gorkšs balsoja par citu centra aizsargu Leonardo Bonuči. Pats Ronaldu balsoja par saviem kluba biedriem Lūku Modriču, Ramosu un Marselu, bet Mesi balsoja par saviem "Barcelona" komandas biedriem Luisu Svaresu Andresu Injestu un Neimāru (vasarā pārgāja uz PSG). Savukārt sieviešu konkurencē par labāko tika atzīta Eiropas čempione un Nīderlandes izlases un "Barcelona" pussardze Līke Martensa, kura UEFA vērtējumā iepriekš tika atzīta arī par labāko Eiropas klubos spēlējošo futbolisti.

AFP/ SCANPIX

Par labāko treneri vīriešu futbolā tika atzīts Čempionu līgas uzvarētājas Madrides "Real" vadītājs Zinedins Zidāns, kura konkurenti bija itālieši Masimiljāno Allegri (Turīnas "Juventus") un Antonio Konte (Londonas "Chelsea"). Savukārt sieviešu futbolā par labāko treneri atzina nīderlandieti Sarinu Vīgmani-Glocbahu, kura aizveda Nīderlandes izlasi līdz Eiropas čempiones titulam. Par labāko vārtsargu atzina mūžam jauno Itālijas un Turīnas "Juventus" pirmo numuru Džanluidži Bufonu, kuram janvārī paliks jau 40 gadi. Vēl starp kandidātiem bija arī Keilors Navass (Madrides "Real") un Manuels Noiers (Minhenes "Bayern").

FIFPro gada simboliskajā izlasē salīdzinājumā ar 2016. gadu bija vien trīs izmaiņas. Vārtos Bufons nomainīja Noieru, aizsardzības centrā Leonardo Bonuči ieņēma Žerāra Pikē vietu, bet uzbrukumā Neimārs tika iekļauts sava bijušā komandas biedra Luisa Svaresa vietā. Bufons - Alvess, Ramoss, Bonuči, Marselu - Kross, Modričs, Injesta - Mesi, Ronaldu, Neimārs. Septiņi futbolisti ikdienā pārstāv Spānijas čempionātu, bet pa diviem - Itālijas un Francijas.Ferenca Puškāša vārdā dēvēto balvu par gada skaistākajiem vārtiem ieguva Francijas izlases un Londonas "Arsenal" uzbrucējs Olivjē Žirū, kurš jau 1. janvārī Premjerlīgas spēlē pret "Crystal Palace" 17. minūtē ar skorpiona sitienu eleganti noslēdza pretuzbrukumu un guva uzvaras vārtus (beigās 2:0). Godīgas spēles balva tika Togo uzbrucējam Fransisam Konē, kurš februāra beigās Čehijas čempionātā izglāba dzīvību pretinieku vārtsargam, neļaujot viņam norīt mēli, bet fanu balvu ieguva Glāzgovas "Celtic".