Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Sports

Skandāla dēļ Turcijā nerāda Porziņģa pārstāvētās "Knicks" spēles

© AFP/ SCANPIX

Politisku iemeslu dēļ Turcijā šosezon netranslē Latvijas basketbola zvaigznes Kristapa Porziņģa pārstāvētā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Ņujorkas "Knicks" mačus, jo šajā komandā spēlē savā dzimtenē nežēlastībā kritušais turks Eness Kanters.

"Knicks" centra basketbolists Kanters savā dzimtenē par nevēlamu personu kļuva pēc tam, kad viņš pērn asi kritizēja Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana vadīto režīmu, valsts prezidentu salīdzinot ar Ādolfu Hitleru. Valsts apsūdzēja basketbolistu arī teroristisko organizāciju slavināšanā, maija beigās izdodot Kantera aresta orderi.

Jau iepriekšējā sezonā Turcijas televīzijas kanāls "NBA Channel 8" netranslēja Oklahomasitijas "Thunder" spēles, kur tobrīd spēlēja Kanters, bet šosezon šajā valstī basketbola līdzjutēji TV ekrānos nevar redzēt "Knicks" mačus.

"Turcijā var redzēt tikai 29 komandu spēles. Iepriekšējā sezonā nerādīja "Thunder" mačus, bet tagad viņi manis dēļ nerāda "Knicks". Valsts prezidents ir traks. Pērn cilvēki sociālajos tīklos sūdzējās, ka neredz Rasela [Vestbruka] sniegumu, bet šosezon manis dēļ nevar redzēt arī kā spēlē Kristaps Porziņģis. Vienīgā iespēja Turcijā sekot mūsu spēlēm ir caur dīvainām interneta mājaslapām," laikraksts "The New York Post" citē Kanteru.

Tāpat Turcijā ir bloķēts Kantera "Twitter" konts.

AP/Scanpix

Šosezon Kanters ir "Knicks" pamatcentrs un viņam izveidojusies lieliska sadarbība ar Porziņģi, kurš ar vidēji 30,0 punktiem spēlē ir līgas otrs rezultatīvākais spēlētājs. Tikmēr Kanters šosezon 11 spēlēs guvis vidēji 13,3 punktus un izcīnījis 10,4 atlēkušās bumbas mačā, kas ir labākais rādītājs komandā.

Reuters/Scanpix

Jau vēstīts, ka pērn Stambulas prokuratūra uzsāka izmeklēšanu par Kantera dalību bruņotā teroristu organizācijā, jo viņš pauda atbalstu islāmistu sludinātājam Fetullam Gilenam, kurš tiek vainots Turcijā pērn notikušā neveiksmīgā militārā apvērsuma organizēšanā.

Savu uzskatu dēļ Kanters tika atskaitīts no Turcijas izlases, savukārt pats basketbolists ir paziņojis, ka vēlas pieņemt ASV pilsonību. Pērn viņš tika aizturēts Bukarestes lidostā un pēc Turcijas vēstniecības prasības Kanteram atņēma pasi, tomēr nedaudz vēlāk viņš varēja atgriezties ASV.

Tāpat Kantera politisko uzskatu dēļ publiski no viņa atteikusies ģimene.