Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Sports

Bertānam karjeras rekords atlēkušajās bumbās un panākums Fīniksā

© AP/ Scanpix

Nacionālajā basketbola asociācijā pie ceturtās uzvaras pēc kārtas izdevās tikt Sanantonio "Spurs" basketbolistiem, kuri saspringtā mača izskaņā ar 104:101 izbraukumā uzveica Fīniksas "Suns".

Dāvis Bertāns laukumā pavadīja 20:28 minūtes, kuru laikā izcēlās ar astoņiem gūtiem punktiem (2p. 1/2, 3p 2/5), visus savus metienus realizējot pirmajā ceturtdaļā. Uzbrucējam izdevās izcīnīt septiņas atlēkušās bumbas (no tām divas uzbrukumā), kas ir Bertāna labākais sasniegums NBA karjerā cīņā zem groziem. Statistikas rādītājos latvietis atzīmējās arī ar divām rezultatīvām piespēlēm, vienu kļūdu un divām piezīmēm. Viņa +/- koeficients šajā mačā bija neitrāls.

Pēc saspringtās cīņas ar Bostonu, Arizonā "Spurs" aizvadīja maču bez virknes no komandas pamatspēkiem. Atpūta tika dota Tonijam Pārkeram, Manu Džinobili, Denijam Grīnam un Pau Gazolam, savukārt traumu dēļ spēlēt nevar Kavai Lenards un Kails Andersons. Mājinieku komandai nācās iztikt bez tās vadošā punktu guvēja Devina Bukera.

Spēles pirmajās minūtēs Sanantonio "Spurs" ieguva 10:2 vadību, punktus izteikti gūstot ar pārspēku groza tuvumā un spējot izprovocēt pretiniekus uz kļūdām. Spēlē no rezervistu soliņa rezultatīvi izdevās ienākt Dāvim Bertānam, kurš ātri spēja gūt piecus punktus, sasniedzot teksasiešiem desmit punktu vadību. Pirmā ceturkšņa izskaņā "latviešu lāzeris" raidīja grozā savu otro tālmetienu, reabilitējoties par iepriekšējā spēlē ne tik spožo precizitāti. Perioda pēdējā uzbrukumā Bertāns izcīnīja atlēkušo bumbu pēc neprecīza komandas biedra metiena un ar rezultatīvu piespēli izkārtoja groza guvumu Žofrē Loverņam. Rezultātā 28:17 pēc pirmajām 12 minūtēm.

Otrā perioda ievadā viesi sasniedza 14 punktu vadību, bet Markīts Kriss ceturkšņa vidū ar trejaci pavilka Fīniksas "Suns" zem desmit punktu deficīta. Tomēr mājinieki vairākās epizodēs nospēlēja nepārliecinoši, ļaujot Dežontem Marejam vienā uzbrukumā četras reizes pēc kārtas izcīnīt atlēkušās bumbas, neskatoties uz trīs "Suns" spēlētājiem apkārt vienam "Spurs" basketbolistam. Marejam izdevās arī elegants uzbrucējs no viena krasta līdz otram. Puslaiks noslēdzās ar Lamurkusa Oldridža bumbas triecienu grozā no augšas - 52:39.

USA TODAY Sports/ SCANPIX

Spēles otrās puses ievadā Grega Popoviča trenētā komanda saglabāja pārliecinošu vadību, bet līdz trešajam desmitam pārsvarā aizsniegties neizdevās. Trešā perioda otrajā pusē "Spurs" vairākos uzbrukumos nespēja realizēt metienus, kas negaidīti spēlē ļāva atgriezties Fīniksai. Ar precīziem trejačiem Arizonas komanda spēja pietuvoties līdz tikai divu punktu atstatumam, bet Petijs Milzs ceturkšņa beigās spēja trāpīt divus tālmetienus, pirms noslēdzošās daļas panākot 79:71.

Noslēdzošajā ceturtdaļā, pēc ilgāka laika tiekot pie metiena iespējas, Bertāna karstā roka jau bija atdzisusi, netrāpot divus relatīvi brīvus tālmetienus pēc kārtas. Latviešu uzbrucējam ieņemot vietu uz rezervistu soliņa, "Spurs" līdz ceturtdaļas vidum saglabāja pārsvaru vidēji desmit punktu robežās. Tomēr līdz vieglai uzvarai spēli novadīt teksasiešiem nebija lemts. Nepilnas četras minūtes līdz spēles beigām Fīniksas "Suns" izlīdzināja rezultātu - 94:94. Vadību "Spurs" atguva ar Bertāna lielisku piespēli Oldridžam, kurš satricināja groza konstrukciju.

Divas minūtes pirms mača beigām Maiks Džeimss ar iespaidīgu bumbas triecienu no augšas sadeldēja rezultāta starpību līdz minimumam. Nedaudz vairāk kā minūti pirms mača noslēguma "Spurs" pieļāva kļūdu uzbrukumā, kas Markītam Krisam ļāva aizskriet ātrajā uzbrukumā un pirmo reizi mačā izvirzīt vadībā mājiniekus - 101:99. 21,5 sekundes līdz beigu signālam Brins Forbs bija precīzs no trīs punktu līnijas, atgriežot minimālu pārsvaru Teksasas komandai. Fīniksas komandas saspēles vadītāja Maika Džeimsa uzvaras metiens mērķi nesasniedza. Punktu spēlei ar soda metieniem pielika Milzs, noslēdzot spēli ar rezultātu 104:101.

"Spurs" komandas uzvaru, katrs gūdams pa 20 punktiem, kaldināja Petijs Milzs un Lamarkuss Oldridžs. Savukārt mājinieku rindās ar 25 punktiem izcēlās Maiks Džeimss, tikai par punktu mazāk Tīdžejam Vorenam. Sanantonio komandai šī bija astotā uzvara pēdējās deviņās cīņās, savukārt Fīniksai nācās samierināties ar piekto zaudējumu sešos mačos.