Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Ščerbatihs par Krievijas atstādināšanu no olimpiskajām spēlēm: Amerikāņi regulē pasauli

© F64

“Ja mēs skatāmies uz šodienu, amerikāņi regulē pasauli. Gribam to vai negribam – viņi regulē pasauli. Ja kaut kas notiek, viņi ielien visur - vienā valstī, otrā valstī. Bet ja par kaut ko uzbrūk vienai valstij, jāuzbrūk arī otrai. Bet amerikāņiem un visiem pārējiem viss ir kārtībā,” svarcelšanas treneris Viktors Ščerbatihs apgalvoja RīgaTV 24 raidījumā "Preses klubs", komentējot Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmumu atstādināt Krievijas Olimpisko komiteju no Phjončhanas olimpiskajām spēlēm par valstī realizēto dopinga programmu.

Ščerbatihs uzskata, ka Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) realizētā antidopinga sistēma nav godīga un soda valstis nevienlīdzīgi. Viņš raidījumā sacīja, ka citas valstis pagātnē ir veiksmīgi izvairījušās uzņemties atbildību par dopinga lietošanu.

Viņš minēja gadījumu 2008. gada olimpiskajās spēlēs, kad, pārbaudot visu trīs medaļu ieguvējus svarcelšanā, atklājās, ka zelta medaļas ieguvējs vācietis Matiass Šteiners lietojis dopingu. Tomēr nekāda rīcība nesekoja, jo uzmanību novērsa 2008. gada Krievijas-Gruzijas konflikts. "

"Šteiners piekrita, lai viņam attaisa probi, un tad pierādīja, ka viņam ir pozitīvs. Pēc kaut kādas nedēļas vai divām notika viss ar Krieviju, un mēs aizmirsām. Bet mēs nevaram atgriezt to probi, viņas vairs nav. Tātad tas nozīmē, ka viņš ir tīrs,” atminējās Ščerbatihs.

Ščerbatihs atzina, ka ir bijuši mēģinājumi testēt arī amerikāņus, tomēr tas beidzies visai amizanti un aizdomīgi. “Kad uzbruka krieviem, sāka bišku uzbrukt un pamēģināja paņemt analīzes arī amerikāņiem. Un izrādās viena tantīte slaucīja, tas skapis nokrita, un tās probes visas sadauzīja. Tāpēc pierādīt, ka amerikāņi agrāk lietoja, neviens nevar. Probes neeksistē, bet krieviem eksistē,” skaidroja Ščerbatihs.

REUTERS/ SCANPIX

Ščerbatihs uzskata, ka sistēma ir pārlieku politizēta un regulējošās organizācijas situāciju padara vēl sliktāku: “Varbūt ne tik vainīgi tie sportisti, bet vainīgs ir tas, kas ir bišku apkārt sportam. Un ļoti slikta WADA sistēma.”