Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports

Sevastovai Melburnā Šarapovu apturēt neizdodas

Anastasijai Sevastovai (WTA 15.) "Australian Open" vienspēļu turnīrs beidzās ar zaudējumu 2. kārtā 2008. gada čempionei Marijai Šarapovai (WTA 48.) – 1:6, 6:7(4).

Sevastova ar Šarapovu sacentās trešo reizi kopš pagājušā gada septembra. Viņai pieckārtējo "Grand Slam" čempioni izdevās apspēlēt "US Open" astotdaļfinālā ar rezultātu 5:7, 6:4, 6:2. Šarapova tā paša mēneša beigās ar 7:6(3), 5:7, 7:6(7) revanšējās Pekinā, kur Sevastovai bija mačbumba, bet Šarapova to atspēlēja ar neatvairāmu uzbrukumu.

Sevastova vienu uzvaru pret Šarapovu un gandrīz arī otro guva, pateicoties savam aizsardzības tenisam, kas Krievijas tenisistei radīja pamatīgas precizitātes problēmas. Šarapova septembra mačos sakrāja attiecīgi 51 un 71 nepiespiesto kļūdu. Šodien viņai daudz tīrāks teniss ar "tikai" 31 nepiespiesto kļūdu, un Sevastova ar tādu statistiku uz uzvaru nevarēja cerēt, jo pati uzbrukumā paveica ļoti maz.

1. setā pret Šarapovu nebija iespējams spēlēt. Krievijas tenisistei fenomenāla servēšana, zaudējot tikai divus punktus, abi bija ar "forehand" nepiespiestajām kļūdām seta pēdējā geimā. Šarapova uzvarēja pirmajās 13 izspēlēs ar savu servi un setā bija perfekta, kad trāpīja pirmo servi (10/10). Tikmēr Sevastovai bezcerība spēlē ar otro servi - 1/9. Anastasija vienīgo geimu ieguva savā pirmajā servēšanas reizē, kad Šarapova no 0:40 tika līdz "vienādi". Sevastova setā uzvarēja tikai deviņās izspēlēs (9-27)!

Iepriekšējā setā izmantojusi gandrīz visas iespējas uzbrukt Sevastovas otrajai servei, Šarapova 2. seta sākumā pievērsa uzmanību arī Latvijas tenisistes pirmajam raidījumam un pirmo geimu pabeidza ar diviem spēcīgiem sitieniem, kad Sevastovai izdevās trāpīt pirmo servi. Šarapova žigli bija tikusi vadībā jau ar setu un breiku, bet nupat iegūtais pārsvars netika nostiprināts.

Ja 1. setā Sevastovai daudz palīdzības nebija (Šarapovai tikai piecas nepiespiestās kļūdas), tad tagad eksčempione bija dāsnāka. Šarapovai otrajā geimā trīs nepiespiestās kļūdas (pa vienam sitieniem tīklā un autā, ka arī viena dubultkļūda), bet vēl vienu punktu Sevastova ieguva pēc tam, kad bumbiņa pēc Šarapovas uzbrukuma tīklu Anastasijai skāra tik veiksmīgi, ka izdevās viegls neatvairāms uzbrukums pa kreiso līniju. Dabūjusi atpakaļ breiku un izmantojusi nelielu pretinieces atslābumu, Sevastova ātri noturēja servi trešajā geimā - 2:1.

Tāda pati situācija ("sausais" serves geims) veidojās arī piektajā geimā, taču šoreiz Sevastovai ar 40:0 pārsvaru nepietika. Šarapova noorganizēja vairākus spēcīgus uzbrukums un izmantoja otro breikbumbu, kad kārtējo reizi tika "iznīcināta" Anastasijas otrā serve. Arī šo breiku Sevastova atguva, un arī tagad Šarapova palīdzēja ļoti daudz. Šarapovai astotajā geimā četras nepiespiestās kļūdas - trīs no tām izspēlēs, kad viņa netika galā ar Sevastovas veiksmīgi izmantotu "slaisa" taktiku, bet pēdējā bija dubultkļūda breikbumbas izspēlē.

Sevastova bija tuvu tam, lai izvirzītos vadībā ar 5:4, taču devītajā geimā neizmantoja geimpunktu (40:30), un Šarapova ar trim graujošiem uzbrukumiem pēc kārtas atjaunoja breika pārsvaru. Sevastovai nepaveicās breikbumbas izspēlē. Viņa trāpīja labu pirmo servi ("Hawk-Eye" parādīja, ka bumbiņa minimāli skāra līniju), taču tika nosaukts auts, bet, punktu pārspēlējot (Šarapova iepriekšējā gadījumā aizsniedzās līdz bumbiņai), tik labi trāpīt vairs neizdevās, tas pats attiecās arī uz Šarapovas uzbrukuma atvairīšanu.

Kad Šarapova servēja par uzvaru mačā, Sevastovai atkal viegla atspēlēšanās, būtībā neko īpašu nedarot - Šarapova pati sevi nobreikoja ar četriem neprecīziem uzbrukumiem. Anastasijai ātrs "sausais" serves geims šajā setā garantēja vismaz taibreiku - 6:5. Taibreiks arī tika spēlēts, un Sevastova šajā spēles posmā mēģināja spēlēt uzbrukuma tenisu. Neatvairāmi trāpot ar "forehand" pa labo līniju, Anastasija ieguva minibreiku - 2:1. Tā Sevastovai bija tikai viena no mačā gūtajām sešām tīri uzvarētajām izspēlēm, Šarapovai bija 30. Marija tūlīt izcēlās ar identisku uzbrukumu, pēc tam precīzi gar līniju uzsita arī no kreisās puses. Sevastova nākamo punktu ieguva vien tad, kad bija iedzinējos ar 2:6. Pirmās divas mačbumbas izdevās atspēlēt, bet viss deficīts nebija likvidējams.