Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Porziņģis pret Goliātu: "Warriors" pret "Knicks"

© USA Sports Today / Scanpix

Šonakt 5.30 pēc Latvijas laika Kristaps Porziņģis ar Ņujorkas "Knicks" dosies laukumā, lai cīnītos par savu 22 uzvaru šajā sezonā pret smagsvaru Goldensteitas "Warriors". "Warriors" gribēs turpināt savu dominanci un atgriezties savās mājās ar uzvaru, kad tā iepreikšējā mačā zaudēja savai viestiešākai konkurentei Hjūstonas "Rockets".

Kristaps Porziņģis pamazām sāk līst ārā no savas lejupslīdes, ko viņš piedzīvojā sākot no decembra līdz pat janvāra sākumam. Jāatgādina, ka viņš decembrī vidēji spēlē piedzīvoja savus antirekordus daudzās kategorijās. Viena no tām bija punkti. Decembrī viņš vidēji spēlē guva 22.2 punktus, bet no trīspunktu līnijas meta ar sev netipsku 32,1 procentu.

Šie radītāji lika uzdot jautājumu - vai tiešām Porziņģis ir atbilstošs Nacionālās basketbola asociācijas zvaigžņu spēlei? Jautājums vietā. Starta piecinieks šogad vairs nespīd, bet starp visiem uzvārdiem, kas piedalīsies zvaigžņu parādē, Porziņģa uzvardam vajadzētu būt.

Šī ir pirmā sezona, kad Kristaps ir kādas komandas galvenais vilcējspēks, pie tam pašā spēcīgākajā līgā pasaulē. To ir grūti aptvert, ka latvietis ir kādas komandas pirmais nummurs. Kā elpo Porziņģis - tāpat arī “Knicks”. Nevar teikt, ka tas nāca negaidīti. Par to runāja un sprieda, bet fakts paliek fakts. Tādēļ Ņujorkas vienība šogad stagnē, jo Porziņģis stagnē. Kad mūsu zvaigzne spīdēja sezonas sākumā, tad “Knicks” sāka savu negaidīto kāpumu augšup tabulā.

Pēdējā spēlēs Kristpas ir izmetis sev netipiski maz metienus, kam ir izskaidrojums - atgriezies ir otrs komandas līderis Tims Hārdavejs juniors. Tas arī ir palīdzējis viņam uzlabot metiena procentu kopumā, jo vairs viņam nav vienam jānes viss smagums uz saviem pleciem. Kristaps izteicās, ka viņš ir sapratis savus līdera uzdevumus un pienākums. Tas ir redzams arī šajā uzlabotajā procentā un mazāk izdarītajos metienus. Kristaps pēdējās divās spēlēs ir izdarījis attiecīgi 13 un 14 metienus, kaut gan janvarī viņš spēlē vidēji veic 18 metienus.

Pārējā komandā var izcelt Maiklu Bīzliju, kurš ar savu spēli ir nošokējis visu NBA. No viņa šajā sezonā nekas daudz netika gaidīts. Bīzlījs tika paņemts kā rezervists un lomu spēlētājs, taču pēdējos divus mēnešus viņš spēlē kā starta piecinieka spēlētājs, dominējot caurgājienos un groza tuvumā. Pirmajos divos mēnešos, sezonas ievadā, Bīzlījs vidēji spēlē nespēja pārkāpt pat astoņu punktu slieksni, bet janvārī viņš met jau 17,1 punktus spēlē, kas ir NBA Gada sestā spēlētāja cienīgs cipars. Jāpiezīmē, ka 2008. gada draftā viņš tika izvēlēts ar otro numuru, kas norādīja uz viņa talanta bagātību, taču viņš nespēja līdz galam sevi pierādīt. Šogad mēs redzam, kādēļ viņš tik augstu izvēlēts.

Zelta krasta komanda, pret kuru Kristaps dosies laukumā, ir visas līgas līdere. Tā par tādu uzskatāma jau pēdējos četrus gadus. “Warriors” ir perfekti sakomplektēta un pārvaldīta. Komandas treneris ir bijušais snaiperis Stīvs Kers. Viņš perfekti saprot jauno stilu un šo sapratni veiksmīgi pārnes uz savu spēles zīmējumu. Pats galvenais faktors ir, ka tā savus galvenos vilcējus komandā ir ieguvusi caur draftu, nevis mainot spēlētājus, kas ir raksturīgākā politika NBA šobrīd. Goldensteitas komanda un “Rockets” ir tiešākais prototips šī laika spēlētajam basketbolam. Tās ir komandas ar izciliem perimetra un aizsardzības speciālistiem. Pats lielākais ierocis, kas ļauj Goldensteitas snaiperiem uzplaukt, ir Stīva Kera spēles zīmejums un lietotās taktikas, kas pieprasa, ka uzbrukumā gandrīz visiem ir jāpieskaras bumbai, lai izraustītu pretinieku aizsardzību.

Svarīgākais šīs komandas dzintars ir Stefans Karijs, kurš ir neiedomājami pārveidojis NBA spēlēto baksetbolu. Iepriekš tas balstījās uz caurgājieniem un spēles pie groza. Trīspunktu mešana bija tikai kā salāti vai piedevas galvanajam ēdienam, turpretī Karijs domāja gudrāk - trīspunktu metiens ir pamata ierocis. Diezgan loģiski - trīs punkti ir vairāknekā divi. Ar šadu dogmu NBA dzīvo jau virākus gadus, kas tikai pastiprinās. Vienīgie Karija mīnusi ir aizsardzība un piespēlēšana, taču raizēm nav pamata, jo tam komandā ir citi spēlētāji. Viņš šogad pārāda savu spožumu pilnā kadrā - 27,4 punkti vidēji spēlē, un no perimetra Stefans met ar 41,4 procentiem.

Neesot aizspriedumainam, “Knicks” ir mazas izredzes uz panākumu - it īpaši Goldensteitas mājas hallē. Kristapam Porziņģim šī būs ļoti grūta spēle, jo viņu segs pagājušā gada labākais aizsardzības spēlētājs Dreimonds Grīns, kurš ir ļoti fizisks. Pret šādiem spēlētājiem Kristapam pagatnē ir bijušas problēmas.

Kārlis Liepiņš, speciāli nra.lv