Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Uz Phjončhanu nevēlas vairākus hokejistus un citus Krievijas līderus

© EPA/Scanpix

Krievijas Olimpiskās komitejas pirmais viceprezidents Staņislavs Pozdņakovs medijiem atklājis, ka Phjončhanas olimpiskajās spēlēs varētu nestartēt ne tikai šorttrekists Viktors Ans, bet arī slēpotājs Sergejs Ustjugovs un biatlonists Antons Šipuļins.

"Vakardien notika sarunas starp mūsu darba grupu un kolēģiem no Starptautiskās olimpiskās komitejas. Protams, sarunu galvenā tēma bija saraksts ar Krievijas sportistiem, kuri tiks uzaicināti piedalīties Phjončahanas olimpiskajās spēlēs," stāstīja Staņislavs Pozdņakovs. "No sākta gala esam pastāvējuši par tīro sportistu tiesībām startēt olimpiskajās spēlēs. Diemžēl sarakstā, kas tika nolikts mūsu priekšā, nebija vairāku Krievijas vadošo sportistu."

"Piemēram, Viktors Ans, Antons Šipuļins un Sergejs Ustjugovs, kuru vārdi netika saistīti ar Osvalda izmeklēšanas komisiju, kuriem nekad nav bijušas problēmas ar dopingu, un visas karjeras laikā veiktās analīzes liecina, ka viņi ir tīri sportisti. Tomēr viņu vārdi olimpisko spēļu potenciālo dalībnieku sarakstā nav atrodami."

"Šodien SOK nosūtīsim oficiālu vēstuli un pieprasīsim, lai tiktu nosaukti konkrēti iemesli, kuru dēļ vairāku sporta veidu līderi ir izslēgti no potenciālo dalībnieku saraksta. Viņiem ir tiesības uzaicināt vai neaicināt sportistus, taču sportistiem ir tiesības saņemt paskaidrojumus par pieņemtajiem lēmumiem," pauda Pozdņakovs.

"Bija ilgas pārrunas arī par tehniskajiem un organizatoriskajiem jautājumiem, bet šobrīd rindas kārtībā pirmais ir jautājums par mūsu komandas sastāvu. Gribētu uzsvērt, ka visa informācija šobrīd ir ar pagaidu raksturu. Runāsim ar federācijām un turpināsim dialogu ar SOK, un galīgie lēmumi tiks pieņemti tikai pēc tam."

Naturalizētais Ans Sočos izcīnīja trīs zeltus un vienu bronzu. Ar astoņām medaļām viņš ir visu laiku titulētākais šorttrekists. Ustjugovs pagājušajā gadā notikušajā pasaules čempionātā slēpošanā izcīnīja divus zeltus un trīs sudrabus, bet Sočos viņš piedalījās tikai sprintā, ierindojoties piektajā vietā. Savukārt Šipuļins pirms četriem gadiem kļuva par olimpisko čempionu stafetē, kamēr sprintā un jauktajā stafetē viņš ierindojās ceturtajā vietā.

Vēlāk kļuva zināms, ka bez uzaicinājuma uz 2018. gada olimpiskajām spēlēm palikuši vēl divi Krievijas biatlonisti, kuri startēja arī Sočos - Jevgeņijs Graņičevs un Aleksejs Volkovs.

Atteikumus saņēmuši arī citu sporta veidu līderi, piemēram, ātrslidotāji Deniss Juskovs un Pāvels Kuļižņikovs. "Vīriešu komandā noraidīti 90% no pieteikumiem, ielūgumus nesaņems arī vairāki līderi. Sieviešu komandā atteikts 80% pieteikumu," stāstīja Ātrslidošanas savienības vadītājs Aleksejs Kravcovs.

Uz Phjončhanu nevarēs braukt arī vairāki daiļslidotāji. Atteikumu saņēmusi Ksenija Stolbova, kura slido duetā ar Fjodoru Kļimovu, un Ivans Bukins, kurš slido kopā ar Aleksandru Stepanovu. "Nepamatotie un absurdie lēmumi atkal nodemonstrē SOK nespēju ieturēt vienu līniju un atklāti pārkāpj visas normas, olimpiskos ideālus un godīgas spēles principus," teikts Daiļslidošanas federācijas paziņojumā.

Krievijas medijos pieejamā neoficiālā informācija liecina, ka Phjončhanas olimpiskās spēles ies secen arī hokejistiem Sergejam Plotņikovam, Antonam Belovam, Valērijam Ņičuškinam un Mihailam Naumenkovam. Pirmie divi pārstāv Sanktpēterburgas SKA, bet pēdējie divi ikdienā spēlē Maskavas CSKA. Tikmēr vairāki hokejisti, kuri startēja Sočos, piemēram, Iļja Kovaļčuks un Pāvels Dacjuks saņēmuši atļauju doties uz Dienvidkoreju.

Uz olimpiskajām spēlēm nevarēs braukt arī kamaniņu braucējas Tatjana Ivanova un Viktorija Demčenko. "Strādājam kopā ar Krievijas Olimpisko komiteju un juristiem. Tāpat mums nav saraksta ar treneriem, kuri drīkst vai nedrīkst braukt līdzi, bet līdz olimpiskajām spēlēm nav daudz laika. Nav arī paskaidrots, kāpēc viens sportists drīkst braukt, bet cits - nedrīkst," teica Kamaniņu federācijas izpilddirektors Staņislavs Tjurins.

"Ivanova - sieviešu izlases līdere, kura pirms olimpiskajām spēlēm uzvarēja Sočos, kura ir potenciālā medaļniece. Negribas domāt, ka tas ir mēģinājums tīšām ietekmēt Krieviju, ka tā būtu vēršanās pret Krievijas sportistiem. Uzskatu, ka par pieņemtajiem lēmumiem nav vienprātības starp SOK un starptautiskajām federācijām," pauda Tjurins.