Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Saeimā domās, vai piešķirt Latvijas pilsonību ukraiņu piecīņniekam Pinčukam

© Kaspars Krafts/ F64 Photo Agency

Saeima varētu lemt par Latvijas pilsonības piešķiršanu modernās pieccīņas sportistam, Ukrainas iedzīvotājam Oleksandram Pinčukam par īpašiem nopelniem Latvijas labā.

Attiecīgu lēmumprojektu sagatavojusi Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisija, rosinot šo jautājumu iekļaut parlamenta 1.februāra sēdes darba kārtībā.

Lūgumu piešķirt pilsonību Pinčukam Saeimai izteikusi Latvijas Modernās pieccīņas federācija, pamatojot, ka Pinčuks ir jauns, perspektīvs, mērķtiecīgs un inteliģents Ukrainas modernās pieccīņas izlases sportists, kurš izteicis vēlmi turpināt aktīvās sporta gaitas un dzīvi Latvijā.

Federācija skaidro, ka atbalsta iespēju sportistam turpināt trenēties modernās pieccīņas sporta veidā augstā līmenī, kā arī nākotnē startēt 2020.gada un 2024.gada Olimpiskajās spēlēs Latvijas Olimpiskās izlases sastāvā.

Pinčuks esot saņēmis terminēto uzturēšanās atļauju un pārcēlies uz dzīvi Latvijā 2016.gada augustā, pašlaik intensīvi apgūstot latviešu valodu, ir ieguvis augstāko juridisko izglītību, aktīvi izrāda iniciatīvu un interesi par Latvijas vēsturi un kultūru, un gatavojas Latvijas pilsonības iegūšanas kritēriju izpildei, rudenī komisijai nosūtītajā vēstulē norādīja modernās pieccīņas federācijas prezidents Jānis Liepiņš.

Tiesībsargājošās iestādes informējušas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi (PMLP), ka to rīcībā nav informācijas, ka uz Pinčuku būtu attiecināmi likumā minētie ierobežojumi pilsonības iegūšanai, vēstulē Saeimas atbildīgajai komisijai norāda PMLP vadītājs Vilnis Jēkabsons.

Atbilstoši likumam ar Saeimas lēmumu Latvijas pilsonībā var uzņemt personu, kurai ir īpaši nopelni Latvijas labā.