Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports

Ostapenko piekto reizi sacentīsies ar Kvitovu

© SIPA / Scanpix

Aļona Ostapenko (WTA 6.) šodien Sanktpēterburgas "Premier" turnīra ceturtdaļfinālā sacentīsies ar ranga 29. vietā esošo čehieti Petru Kvitovu. Savstarpējās cīņās neizšķirts 2-2, piektais mačs gaidāms ap plkst. 15-16.

Kamēr Ostapenko kā Top 4 izsētā tenisiste no 1. kārtas bija brīva un līdz ceturtdaļfinālam tika ar vienu uzvaru (7:6(6), 6:3) pret Veru Zvonarjovu), Kvitova šonedēļ Krievijā nospēlējusi divus mačus, izceļoties ar sev ļoti raksturīgo nestabilitāti, kas viņai regulāri spēlēto trīs setu maču dēļ devusi iesauku P3tra. Kvitovas karjeras bilance trīs setu mačos ir 104-72.

Kvitova pirmajā mačā ar 6:2, 6:0 sagrāva Jeļenu Vesņinu, bet pēc tam ar 6:3, 1:6, 6:1 pieveica Irinu-Kamēliju Begu, mača vidū zaudējot koncentrēšanos, kā rezultātā bija spiesta nospēlēt vienu lieku setu.

Ostapenko pirms šodienas mača ir priekšrocības atpūtas ziņā. Viņai ne vien par vien maču mazāk, bet arī vakar bija brīvdiena, kamēr Kvitova spēlēja, turklāt kortā devās dienas pēdējā mačā, bet šodien jaspēlē trešajā. Pēc iekļūšanas ceturtdaļfinālā Kvitova norādīja, ka cīņā pret Ostapenko būs nepieciešami vairāki uzlabojumi, salīdzinot ar maču pret Begu: "Jābūt agresīvākai, jāsit pa bumbiņu spēcīgāk un jākustas labāk."

Abas tenisistes viena otrai ir ļoti labi zināmas, jo jau tikušās četras reizes, visiem mačiem notiekot 2016. gada sezonā, kad Aļona uzvarēja pirmajās divās cīņās, bet Kvitova bija pārāka nākamajos divos mačos.

Abas šodienas mača dalībnieces sezonas ievadā kalnus nav gāzušas. Aļonai ir 3-3 bilance, bet Kvitovai 3-2. Petra sezonas pirmajā mēnesī Austrālijā vienīgo uzvaru guva ar pretinieces izstāšanos, kad Sidnejā ar 6:1 uzvarēja Mirjanu Lučiču-Baroni. Nākamajā cīņā viņa ar 6:7(2), 2:6 zaudēja Kamilai Džordži, bet pēc tam "Australian Open" 1. kārtā 3:6, 6:4, 8:10 fiasko pret Andrea Petkoviču.

Nespēlējot pilnu sezonu (tā viņai sākās "French Open" laikā), Kvitova 2017. gadā sakrāja 18-10 bilanci. Trīs labākie rezultāti viņai bija tituls Birmingemā (20. WTA tituls), ceturtdaļfināls "US Open" un pusfināls Pekinā. Kvitova sezonu pabeidza sev neierasti zemajā 29. vietā, kas bija būtisks kritums no iepriekšējā gada 11. pozīcijas. Bijusī pasaules otrā rakete no 2011. līdz 2015. gadam vienmēr gadu pabeidza pirmajā desmitniekā.

Ar divkārtējo Vimbldonas čempioni visgrūtāk ir sacensties divu veidu apstākļos - zālāja seguma turnīros un telpu apstākļos notiekošajos mačos uz "hard" vai paklāja seguma, kā arī dažkārt uz māla. Kvitovas sakrātā 61 uzvara uz "hard" seguma telpās ir vislabākais rādītājs starp aktīvajām tenisistēm.

Kvitovas rekords ir 25 uzvaras pēc kārtas, kad telpās viņa bez zaudējumiem izspēlēja visu 2011. gadu, bet nākamajā sezonā pirmo no tikai diviem zaudējumiem cieta oktobrī finālturnīrā Stambulā Agņeškai Radvaņskai, turklāt pēc tā bezcerīgā 3:6, 2:6 mača no turnīra izstājās vīrusa dēļ. Kvitova nākamajā mēnesī "Fed Cup" finālu (arī tas notika hallē) pret Serbiju izspēlēja ar 1-1 bilanci, uzvarot Jeļenu Jankoviču un zaudējot Anai Ivanovičai.

Sanktpēterburgas turnīrs lēnā seguma dēļ nav uzskatāms par Kvitovas tradicionāli ļoti patīkamo telpu vidi. Šeit precizitātes problēmas ir daudzām agresīvām spēlētājām, un tas attiecās arī uz Ostapenko, kura šajā turnīrā guvusi tikai vienu uzvaru trīs mačos un aizvakar dabūja pamatīgi nopūlēties pret Zvonarjovu. Šodien taktikas jomā labā ziņa ir tā, ka pretī būs parocīga pretiniece - tāda, kurai arī patīk spēlēt uzbrukuma tenisu, nevis pārsvarā atsist bumbiņu un gaidīt pretinieces kļūdas.