Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Bijušais Dukuru treneris: Dodu 70/30 par labu Junam, bet Martins ir vecā lapsa

© Romāns Kokšarovs, F64 Photo Agency

Bijušais Latvijas skeletona izlases treneris, vācietis Matiass Bīdermans sarunā ar Sportacentrs.com dalījās savās prognozēs par Phjončhanas olimpisko spēļu vīriešu un sieviešu skeletona sacensībām, smalkāk izvērtējot gaidāmo Martina Dukura un korejieša Sunbina Juna dueli.

Bīdermans Latvijas izlases treneru štābu pameta 2016. gada vasarā, kad sāka strādāt Šveicē, bet pašlaik olimpiskajās spēlēs viņš ir ieradies ar vienu savu audzēkni - šveicieti Marinu Džilardoni. Lūgts novērtēt Martina Dukura sezonu, kas nav bijusi raksturīgi ar agrāk tik ierastajām uzvaru sērijām, Bīdermans atgādina, ka Martins nepaliek jaunāks, turklāt liela loma ir arī motivācijai.

"Martins allaž ir bijis tas, kuru konkurenti medī, kuru grib pārspēt. Lai to paveiktu, citi mazliet vairāk riskē. Šajā situācijā Martinam nav viegli, jo viņš nezina, vai viņš joprojām ir tikpat ātrs kā bija pagājušajā gadā. Tikmēr vecums atstāj iespaidu uz fizisko kondīciju. Turpretī korejietis šobrīd ir ļoti ātrs un apzinās, ka viņš šeit var kļūt par čempionu."

"Iespējams, ka neierastās vietas šosezon Martinam var būt pluss, jo ikviens gaida zeltu no korejieša. Martins var tikai iegūt, kamēr spiediens ir uz Sunbinu Junu. Lai gan viņš šo trasi zina labāk par Martinu, arī viņam būs jāveic četri braucieni. Paši redzējāt, kas notika kamaniņu sportā, kur vācietis [Fēlikss Lohs] gāja pēc drošas uzvaras, taču viena kļūda maksāja viņam zelta godalgu. Redzēsim, kā viņi abi tiks galā ar šo izaicinājumu. Savā ziņā Martins var justies mazliet atbrīvotāks. It kā jau arī no viņa gaida zeltu, ko vēl nav izdevies izcīnīt, taču arī cita kaluma medaļa būs sasniegums, jo tas būs izdarīts trīs olimpiādēs pēc kārtas," uzskata Bīdermans.

PAR LATVIJAS OLIMPIEŠU CERĪBĀM PHJONČHANĀ LASI JAUNĀKAJĀ "SPORTA AVĪZES" NUMURĀ / Publicitātes foto

"Ja salīdzinām Martinu un Sunbinu Junu, tad korejieša galvenā priekšrocība arī visas sezonas laikā ir bijis labāks starta ieskrējiens," skaidro vācu skeletona treneris. "Martinam trasē būs jācenšas dzēst šis Juna pārsvars startā. Ja raugāmies uz tehnisko pusi, tad korejiešiem ir daudz naudas un viņiem ir viens no labākajiem slidu ražotājiem. Arī tas ir liels pluss. Tāpat jāņem vērā, ka korejietis sver par 10-15 kilogramiem vairāk nekā Martins, kam arī ir nozīme trasē. Turklāt Juns nav slikts braucējs. Tas Martinam viņa uzvarēšanu padara tik sarežģītu arī Pasaules kausa posmos. Ja korejietis startā ir par 0,05 sekundēm ātrāks, tad trīs četras virāžas zemāk tās jau ir 0,20 sekundes."

Latvijā valda uzskats, ka Martina trumpis varētu būt meklējams psiholoģiskajā noturībā. Tam sliecas piekrist arī Bīdermans, Martinu nodēvējot par "veco lapsu". "Viņš ir bijis vairāk olimpiskajās spēlēs nekā Sunbins Juns, kuram šī ir otrā olimpiāde, turklāt uz viņu būs mājinieku spiediens. Korejietis vēl nezina, kā sadzīvot ar panākumiem. Martins to zina labāk. Jautājums ir par to, vai nonāks līdz šai psiholoģiskajai pusei vai tomēr visu izšķirs sportiskais līmenis? Pat ar kļūdām korejietis ir ātrāks par Martinu, jo viņa tehnikas piemērotība un zināšanas par šo trasi ir labākas. Tas ir liels pluss."

"Domāju, ka Sunbina Juna izredzes uz uzvaru attiecībā pret Martinu ir 70/30," prognozē Bīdermans. "Manuprāt, trase ir pārāk īsa, lai Martins trasē kaut kur iegūtu pārsvaru pār korejieti. Tāds ir mans viedoklis. Cerams, ka labi nostartēs Tomass un viņam izdosies izcīnīt bronzas medaļu."

Runājot par Leldi Priedulēnu, vācietis norāda, ka ar meitenēm vienmēr ir sarežģīti, jo kāpumiem seko kritumi. "Braukšana meitenēm nav tik vienmērīga. Manuprāt, dāmu konkurencē cīņa par medaļām ir atvērtāka nekā jebkad agrāk. Ir dažas favorītes un medaļu pretendentes, bet ir astoņas līdz desmit sportistes, kuras var finišēt uz pjedestāla. Lelde ir viena no viņām. Viss atkarīgs no snieguma konkrētajā dienā."