Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Phjončhana: Šodien startē Latvijas biatlonisti

© F64

Ceturtdien Phjončhanas olimpisko spēļu programmā individuālās distances jeb biatlona klasikas. Trešais starts olimpiskajās spēlēs būs Latvijas biatlonistei Baibai Bendikai (ceturtais starta numurs), kura sezonas labāko rezultātu sasniegusi tieši klasikā (10. vieta). 15 kilometru klasikas sievietēm sākums plkst. 10:15 pēc Latvijas laika. 20 kilometru klasikā vīriešiem (plkst. 13:20) starts Andrejam Rastorgujevam (15. starta numurs) un Oskaram Muižniekam (50.).

15 kilometru klasika sievietēm
Sacensības 15 kilometru individuālajā distancē jeb biatlona klasikā bija plānotas trešdien, taču spēcīgā vēja dēļ tika pārceltas uz ceturtdienu.

Līdzīgi kā pērn pasaules čempionātā Hohfilcenē (Austrija), olimpiskajās spēlēs Phjončhanā izteikti dominē Laura Dālmeiere, kura jau kļuvusi par olimpisko čempioni gan sprintā, gan iedzīšanā. Dālmeiere ir izteikta favorīte arī klasikā. Pērn pasaules čempionātā Dālmeieres tuvākā konkurente bija Gabriela Koukalova (Čehija), kura savainojuma dēļ šo sezonu tā arī nesāka. Jau divas zelta medaļas izcīnījusi Dālmeiere, kura ar panākumu klasikā varētu atkārtot Darjas Domračevas (Baltkrievija) Sočos sasniegto - trīs zelta medaļas vienās olimpiskajās spēlēs.

Klasikā lielāka nozīme ir precizitātei šaušanā, jo par katru kļūdu rezultātam tiek pieskaitīta viena minūte un soda apļi nav jāveic. Nevienā vien klasikā pārsteigumus sagādājušas biatlonistes, kuras favorītēm nepieskaita.

Pērn pasaules čempionātā bronzas godalgu izcīnīja Itālijas biatloniste Aleksija Rungaldjē. Šīs sezonas pirmajā klasikā Estešundā (Zviedrija) uz goda pjedestāla kāpa Nadežda Skardino (Baltkrievija), Sinneve Sūlemdala(Norvēģija) un Jūlija Džima (Ukraina), slimības dēļ nestartēja Dālmeiere. Rūpoldingas klasikā uzvara Dorotejai Vīrerei (Itālija), labāko trijniekā arī Kaisa Mekereinena (Somija) un Rozanna Kroforda (Kanāda). Brāzmainais vējš Phjončhanā situāciju padara vēl neprognozējamāku.

Par Dālmeieres tuvākajām konkurentēm uzskatāmas Anastasija Kuzmina (Slovākija), olimpiskā čempione klasikā Domračeva, Mekereinena un Vīrere. Vīrere Pasaules kausa izcīņas ietvaros uzvarējusi četras reizes, trīs no tām - klasikā. Domračeva, kura Sočos izcīnīja trīs zelta medaļas, šajās olimpiskajās spēlēs uz goda pjedestāla vēl nav kāpusi.

Baiba Bendika šosezon ļoti būtiski uzlabojusi ātrumu distancē, tomēr atsevišķos startos pietrūkusi stabilitāte šaušanā. Olimpiskajā debijā sprinta sacensībās Bendika šaušanā kļūdījās četras reizes, taču spēja sasniegt 39. vietu, jo bija 16. ātrākā slēpojumā. Iedzīšanā izdevās pakāpties uz 33. vietu (šaušanā 17/20). Šīs sezonas labāko rezultātu Bendika sasniedza klasikā Rūpoldingā (Vācija) - desmitā vieta.

Iedzīšanas sacensības biatloniste sociālajā tīklā Instagram raksturojusi sekojoši: “Vakar likās, ka kāds uzspiedis paātrinājuma pogu sacensībām, 30 minūtes paskrēja kā 5! Auksta, vējaina, ātra, apjukuma un stresa piepildīta piešaude un sacensības, bet prieks, ka izdevās “tikt cauri” ar salīdzinoši labu šaušanu! Tagad jāatjauno spēki un ar pilnu jaudu jau rīt 15 km individuālā distance!"

Lai kvalificētos sacensībām ar kopējo startu, būs ievērojami jāpalielina punktu skaits, jo šobrīd Bendika ir devītā no rezervistēm, skat. provizorisko dalībnieču sastāvu pēc divām no trim sacensībām.

Sacensībām kvalificējušās 87 biatlonistes, starts plkst. 10:15 pēc Latvijas laika, sacensības tiešraidē LTV7 un Eurosport 1.

Vairāk par olimpiskajām spēlēm lasi "Sporta Avīzē"! / NRA

Par klasikas galveno favorītu uzskatāms Martēns Furkads (Francija), kurš pirms četriem gadiem kļuva par olimpisko čempionu biatlona klasikā. M.Furkada tuvākais konkurents arī šoreiz ir Juhanness Tinness Bē (Norvēģija). J.Bē arvien ir viens no ātrākajiem biatlonistiem, tomēr Phjončhanā gan sprintā, gan iedzīšanā pievīla precizitāte šaušanā. J.Bē un M.Furkads šosezon katrs pa reizei uzvarējuši klasikā.

Klasikā lielāka nozīme ir precizitātei šaušanā un ļoti iespējams, ka arī šoreiz klasikā neiztrūks bez pārsteigumiem. Pērn par pasaules čempionu klasikā kļuva Louvels Beilijs (ASV), kurš tikai par dažām sekundēm pārspēja Ondržeju Moravecu (Čehija). Abiem arī šoreiz būs jāšauj pilnīgi precīzi, lai pretendētu uz vietu labāko trijniekā.

Labas izredzes klasikā ir arī norvēģiem Tarjei Bē un Emilam Heglem Svensenam, kurš pirms astoņiem gadiem Vankūverā uzvarēja klasikā, un Vācijas biatlonistiem. No austriešiem labākās izredzes ir Simonam Ederam. Sprintā ceturto vietu izcīnīja Juliāns Eberhards (Austrija), kuram iedzīšanā pietrūka precizitātes šaušanā - sešas kļūdas un 15. vieta.

Izcila olimpiskā debija izdevusies Zviedrijas biatlonistam Sebastianam Samuelsonam, kurš gan sprintā, gan iedzīšanā bija viens no ātrākajiem slēpojumā, iedzīšanā kļūstot par olimpisko vicečempionu.

Andrejs Rastorgujevs šo sezonu sāka ar astoto vietu klasikā Estešundā (šaušanā 18/20), bet Rūpoldingā 15. vieta (17/20). Lai pretendētu uz vietu Top3, visticamāk, būs jāsašauj 19/20 vai 20/20, tomēr Phjončhanā laika apstākļi ir neprognozējami (pat sprintā pilnīgi precīzi šāva vien četri biatlonisti, iedzīšanā - neviens).

Rastorgujeva izredzes uz panākumu klasikā tiek vērtētas kā 22.-24. augstākās. Iedzīšanā Rastorgujevs bija piektais ātrākais slēpojumā un pakāpās no 24. vietas startā uz 12. vietu finišā. Klasikā Rastorgujeva labākais rezultāts ir ceturtā vieta. Sočos klasikā 32. vieta, pērn pasaules čempionātā 56.

Pēc klasikas sacensībām būs zināms, vai izdosies kvalificēties masu startam, pagaidām Rastorgujeva pozīcijas ir gana stabilas, skat. provizorisko dalībnieku sastāvu pēc divām no trim sacensībām.

Oskaram Muižniekam šis būs otrais starts olimpiskajās spēlēs. Sprintā ar divām kļūdām šaušanā sasniegta 66. vieta, bet līdz startam iedzīšanā pietrūka vien nepilnu četru sekunžu. Šīs sezonas sākumā Estešundā Latvijas biatlonistam 48. vieta (18/20 šaušanā). Sprintā slēpojumā Muižniekam 67. rezultāts.

Sacensībām kopumā pieteikti 86 biatlonisti, starts plkst. 13:20 pēc Latvijas laika, sacensības tiešraidē LTV7 un Eurosport 1.