Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Sports

Brātens ar pirmo mēģinājumu finālā izcīna zeltu slopstailā

© F64

Phjončhanas ziemas olimpiskajās spēlēs vēl vienu zelta medaļu ieguvusi Norvēģija. Frīstaila slopstailā Oistens Brātens bija labākais finālā, bet sudraba godalgu ar pēdējo mēģinājumu izrāva Niks Gepers no ASV.

Pirms četriem gadiem Sočos visu goda pjedestālu aizņēma ASV frīstaila meistari, Gasam Kenvortijam un Nikam Geperam aizstāvot savas izcīnītās sudraba un bronzas medaļas arī Phjončhanā. Favorītu vidū noteikti bija Andri Ragetli no Šveices, kurš šosezon ir pirmais Pasaules kausa kopvērtējumā, kā arī Oistens Brātens no Norvēģijas. Sacensībās varēja izšaut jebkurš no sportistiem, kas šīs neprognozējamās sacensības padarīja ļoti interesantas.

Kvalifikācijā sportisti izcēlās ar ļoti augstvērtīgiem rezultātiem, labākajam esot Pasaules kausa kopvērtējuma trešās vietas īpašniekam Oskaram Vesteram no Zviedrijas (95.40 punkti). Ragetli arī tika pie 95 punktiem, bet trešais labākais rezultāts Aleksam Beuliu-Maršanam no Kanādas. Kopumā astoņi no 12 finālā iekļuvušajiem spēja tikt pie vismaz 90 punktiem.

Finālā sportisti startēja pēc kvalifikācijā uzstādītajiem rezultātiem. Otrais startēja kanādietis Evans Makkekrans, kurš veica vairākus iespaidīgus trīskāršos lēcienus, vienīgais no pirmajiem startējušajiem sportistiem nenokrītot. Tiesneši viņa sniegumu novērtēja ļoti atzīstami, bet kvalifikācija rādīja, ka medaļai droši vien vajadzēs vairāk par 90 punktiem, kanādietim nedaudz pietrūkstot (89.40). Pēc pirmās braucienu sērijas Makkekrans bija otrais, jo pārliecinoši labāko rezultātu, izsakot pretenzijas uz zeltu, uzstādīja Oistens Brātens. Viņš savā mēģinājumā bija tuvu izcilībai, saņemot 95 punktus. Labākie kvalifikācijā nespēja sevi apliecināt fināla pirmajā braucienā. Labākais bija Ragleti ar 85.80 punktiem un trešo vietu.

NRA

Otrajā braucienā pirmais ar lielisku kombināciju un ātrumu izcēlās brits Džeims Vūds. Viņam tikai pēdējā lēcienā nosēdiens nebija tas pats labākais, bet būtiski ietekmēt rezultātu nevajadzēja. Viņš varēja labāk veikt augšējo sekciju, bet tāpat 91 punkts bija nopelnīts, kas tobrīd deva otro vietu. Sacensībās turpināja neveikties ASV slēpotājiem, vien astotajā vietā ar 69 punktiem esot Geperam, bet Kenvortijs neveica nevienu sekmīgu mēģinājumu. Savu pieteikumu uz medaļu veica arī Alekss Beuliu-Maršans, kuram padevās precīzs brauciens ar sarežģītiem lēcieniem, kas ļāva pārspēt Vūdu un ar 92.40 punktiem pacelties uz otro vietu. Latiņa bija ļoti augsta, bet ātruma trūkums neļāva finālā labāko rezultātu uzrādīt Ragleti. Otrajā braucienā savu potenciālu parādīja Vesters, bet kļūdas maksāja daudz. bija skaidrs, ka viņš noteikti pēdējā braucienā varēja arī izraut uzvaru.

Trešajā braucienu sērijā jau pirmais triks neizdevās Makkekranam, kas liedza pacīnīties par medaļu un samierināties kā minimums ar ceturto vietu. Vūdsam savā pēdējā mēģinājumā atkal problēmas sagādāja augšējā sekcija, kas neļāva uzlabot pozīciju. Iespaidīgie un precīzie lēcieni, kas, iespējams, bija pat labākie šajās sacensībās, neizglāba, britam par programmu saņemot 90 punktus. Nespējis nosēdināt lēcienus pirmajos divos mēģinājumos, ar ļoti sarežģītu triku un lēcienu programmu atzīmējās tobrīd pēdējā vietā esošais kanādietis Tīls Harle, bet tiesneši tomēr saskatīja nepilnības, atstājot viņu ar 90 punktiem ceturtajā vietā.

ASV godu šajās sacensībās izglāba Gepers, kuram beidzot izdevās labs brauciens, par kuru saņemti 93.60 punkti, kas tobrīd deva otro vietu. Brātens, lai arī kā centās, nenosēdināja otro lēcienu un neuzlaboja savu rezultātu. Varēja likties, ka ar vismaz Geperu vēl pacīnīsies Alekss Beuliu-Maršans, bet viņa sniegums bija nedaudz sliktāks nekā otrajā braucienā. Jāstartē vēl bija tikai diviem sportistiem. Ragleti neveiksmes turpinājās arī trešajā braucienā, ar viduvējiem braucieniem neiesaistoties cīņā par medaļām. Pēdējais, kurš varēja izjaukt labāko trijnieku bija Vesters. Viņš trešo reizi sacensībās kļūdījās augšējā sekcijā, kas izdzēsa viņa cerības šajās olimpiskajās spēlēs.

Līdz ar to par jauno olimpisko čempionu kļuva Oistens Brātens no Norvēģijas, bronzai Sočos sudrabu Phjončhanā pievienoja Niks Gepers, bet bronza kanādietim Aleksam Beuliu-Maršanam.