Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Vējš, sniegputenis un lieliskā Domračeva: Baltkrievija triumfē dāmu stafetē

© Sputnik/Scanpix

Aizraujošā stafetē biatlonā sievietēm, spītējot spēcīgam vējam un lielāko stafetes daļu traucējot arī sniegputenim, triumfēja Baltkrievija, kuras līdere Darja Domračeva pēdējā posmā pārspēja atguva vadību un nosargāja uzvaru līdz pat finišam. Sudraba medaļu savai komandai izrāva zviedriete Hanna Ēberja, apsteidzot francūzieti Anaisu Beskonu.

Pirmo posmu visātrāk veica itāliete Liza Vitoci, kura otrajā šaušanā izmantoja amerikānietes Sjūzenas Danklī kļūdu piektajā šāvienā un pārņēma līderpozīcijas. Stafeti Vitoci nodeva 7,6 sekundes priekšā Danklī, bet vēl 11,2 sekundes tālāk sekoja slovākiete Paulīna Fialkova. Otrajā šaušanā pa soda aplim nopelnīja gan vāciete Franciska Proisa, gan ukrainiete Irina Varvineca, bet Dienvidkoreju pārstāvošā Anna Froļina slēpoja pat četrus liekus apļus.

Laika apstākļi gan neuzlabojās, un Itālijas otrais posms Doroteja Vīrere jau guļus šaušanā tika pie diviem soda apļiem un atkrita uz 13. vietu. Par jauno līderi kļuva Slovākiju pārstāvošā Anastasija Kuzmina, kura par 15,3 sekundēm apsteidza norvēģieti Tīrilu Ēkhofu. Stāvus šaušanā viss atkal sagriezās par 180 grādiem. Kuzmina un Ēkhofa tika pie viena apļa, Kaisa Mekereinena, ilgi tēmējot, tikai ar trešo piegājienu sašāva pēdējo mērķi, un Vīrere atguva vadību. Stafeti gan kā līdere vienalga nodeva Mekereinena, par 14,2 sekundēm apsteidzot Vīreri.

Lai arī Mari Laukanena ar divām rezerves patronām sašāva visus mērķus, viņa to darīja pārāk lēni. Tikmēr vadību atguva itāliete Nikola Gontjē, kura izmantoja visas trīs rezerves patronas, bet viņai pakausī elpoja slovākiete Terēzija Poļakova un baltkrieviete Dzinara Alimbekava. Pēc sestās šaušanas par līderi jau kļuva Alimbekava, kura izmantoja tikai vienu rezerves patronu, savukārt otrajā vietā, izmantojot Gontjē soda apli, izrāvās poliete Kristina Guzika, kura stafeti nodeva jau kā līdere - 8,3 sekundes priekšā francūziete Žistīnei Brezā un 17,1 sekundi priekšā Alimbekavai, kura stafeti Darjai Domračevai nodeva kā ceturtā.

Lai arī vējš joprojām bija spēcīgs, vismaz sniegs bija mitējies, atvieglojot apstākļus šaušanā, un no līderēm guļus perfekti sašāva tieši Domračeva, par 11,4 sekundēm aiz muguras atstājot francūzieti Anaisu Beskonu, kura izmantoja vienu rezerves patronu. Nu jau bijusī līdere Veronika Novakovska izmantoja divas rezerves patronas, taču Beskonai zaudēja vien 3,5 sekundes un palika cīņā par medaļām. Izšķirošajā šaušanā Domračeva ieradās pārliecinošā vadībā, ātri nogāza pirmos divus mērķus, taču tad netrāpīja trīsreiz pēc kārtas. Viņa gan nesalūza, produktīvi izmantoja visas trīs rezerves patronas, par 6,4 sekundēm aizsteidzās priekšā Beskonai, kurai bija vajadzīgi septiņi šāvieni, un nosargāja uzvaru.
31 gadu vecā Domračeva iepriekš bija izcīnījusi trīs olimpiskos zeltus, taču visus - individuālās disciplīnās. Sočos viņa triumfēja gan klasikā, gan iedzīšanā, gan masu startā, bet Phjončhanā viņa savu līdz šim vienīgo medaļu ieguva masu startā, kļūstot par vicečempioni. Savukārt sudrabu stafetē ieguva Zviedrija, kura pēc pirmās šaušanas bija priekšpēdējā vietā un lielāko daļu sacensību bija ārpus labāko desmitnieka. Pēdējā šaušanā Ēberja ieradās kā septītā vairāk nekā 20 sekunžu no labāko trijnieka, taču ar pirmo piegājienu sašāva visus mērķus un pacēlās uz trešo vietu 4,5 sekundes aiz Beskonas, kurai jau pavisam drīz tika arī garām.