Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Biatlons Phjončhanā beidzas ar vēsturisku Zviedrijas uzvaru

© AP/Scanpix

Piektdien Phjončahanas ziemas olimpiskajās spēlēs ar vīru 4x7,5 kilometru stafeti noslēdzās biatlona sacensības - par olimpisko čempioni negaidīti kļuva Zviedrijas komanda, kas nekad iepriekš olimpisko spēļu vēsturē nebija triumfējusi šajā disciplīnā.

Distancē līdz pirmajai šaušanai ātrākais bija Lesers, bet pirmajā šaušanā 11 komandu pārstāvji nekļūdījās ne reizi. Norvēģis Birkelands izmantoja vienu rezerves patronu, paliekot astotais, taču ceļā uz otro šaušanu pacēlās līdz ceturtajai vietai. Par līderi distancē uz otro šaušanu kļuva čehs, un Leseru apsteidza arī kanādietis K.Govs. Izmantojot vienu rezerves patronu, Lesers gan atguva vadību, bet otrajā vietā izvirzījās slovāku pārstāvis Kazars. Birkelands vēlreiz izmantoja vienu rezerves patronu, taču pacēlās uz trešo pozīciju.

Ceļā uz pirmo maiņu Lesers bija zibenīgs, iegūstot vairāk nekā 18 sekunžu pārsvaru pār Kazaru. Savukārt Birkelandu apsteidza ukrainis Prima, kurš savu posmu veica bez kļūdām šaušanās. Vācijas otrā etapa veicējs Dolls līdz savai pirmajai šaušanai vēl vairāk palielināja vadību, taču izmaiņas notika vicelīderu statusā. Proti, Tarje .Bē apsteidza gan ukraini Semenovu, kurš atkrita līdz piektajai vietai, gan slovāku Hasillu. Trešajā pozīcijā izvirzījās zviedrs Nelins.

Klusītiņām savu vārdu sāka teikt čehs Šlesingrs, kurš pēc trešās šaušanas izvirzīja savu komandu sestajā vietā, ko saglabāja ceļā uz nākamo šaušanu. Taču tajā, sašāvis mērķus perfekti, Šlesingrs pārņēma vadību. Otrajā vietā pēc ceturtās šaušanas izvirzījās austrieši, trešie bija zviedri, bet Bē, izmantojis visas trīs rezerves patronas, atkrita uz ceturto pozīciju.

Līdz sava etapa noslēgumam Šlesingrs palielināja Čehijas pārsvaru līdz 16,2 sekundēm. Nelins apsteidza Ederu, tomēr Zviedrija turpat vien bija, Austriju apsteidzot vien par divām sekundes desmitdaļām. Čehijas trešais biatlonists Soukups distancē nedaudz zaudēja pārsvaru un vēl vairāk to zaudēja šaušanā, taču čehi saglabāja nelielu vadību arī pēc trešā etapa pirmās šaušanas.

Juhaness Bē Līdz šaušanai bija sadedzinājis 17 sekundes, ugunslīnijā šāva perfekti un pacēlās uz otro pozīciju, no čehiem atpaliek vairs tikai 3,2 sekundes. Distancē uz stāvus šaušanu Bē apsteidza Soukupu, vēlreiz bija perfekts šaušanā un ieguva solīdu pārsvaru pār zviedru Samuelsonu. Soukups jau ceļā uz šaušanu zaudēja trīs vietas, tad nespēja sašaut vienu no mērķiem, un Čehija no cīņas par medaļām būtībā izstājās.

Samuelsons trasē bija ļoti ātrs, pietuvojās Bē līdz minimumam, un pēdējā stafetes posmā Norvēģija un Zviedrija devās teju vienlaikus. Visai drošā trešajā vietā Pafers izvirzīja Vāciju, tuvāko sekotāju Austriju apsteidzot par vairāk nekā minūti. Svensens un zviedrs Lindstrems uz guļus šaušanu ieradās vienlaikus. Zviedrs šāva par nieka tiesu ātrāk, pārņemot vadību Zviedrijai, taču Svensens turpat vien bija. Šempam bija nepieciešamas visas trīs rezerves patronas, austrietis Dominiks Landertingers šaušanā ieradās pusotru minūti vēlāk, bet, pateicoties Šempa kļūdām, atjaunoja intrigu cīņā par bronzu, pietuvojoties vācietim līdz aptuveni 40 sekundēm.

Ceļā uz pēdējo šaušanu abi līderi atslēpoja viens aiz otra. Nervi lika par sevi manīt abiem, Lindstremam bija vajadzīga viena rezerves patrona, kamēr Svensens tā arī nesašāva vienu mērķi. Līdz ar to Zviedrija tuvojās savai pirmajai uzvarai olimpisko spēļu vēsturē vīru stafetē. Šaušanā intriga tika atjaunota arī par bronzu, jo Šempam bija vajadzīgs soda aplis. Tiesa, Landertingera deficīts bija pārāk liels, lai pieļautu kļūdas šaušanā, austrietis izmantoja visas trīs rezerves patronas.

Līdz ar to intriga par vietu sadalījumu pēc būtības bija beigusies jau pēc pēdējās šaušanas, un Zviedrija pirmo reizi vēsturē triumfēja vīru stafetē. Norvēģija pēc vienas olimpiādes pārtraukuma atgriezās uz pjedestāla, izcīnot sudrabu, bet Vācija tika pie bronzas godalgas.