Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Sports

Melbārdis un Ķibermanis šonakt aizvadīs pirmos olimpiskos braucienus četriniekos

© Reuters/Scanpix

Phjončhanas ziemas olimpisko spēļu priekšpēdējās dienas programma tiks atklāta ar bobsleja četrinieku sacensībām. Pirmā brauciena sākums jau 2:30 naktī, bet otrais brauciens paredzēts ap četriem, un uz labiem rezultātiem cer arī divas Latvijas ekipāžas ar Oskaru Melbārdi un Oskaru Ķibermani priekšgalā. Savukārt 13:45 ātrslidošanas masu starta sacensību pusfinālā piedalīsies Haralds Silovs.

Oskars Melbārdis un Jānis Strenga divnieku sacensībās sarūpēja Latvijai pirmo un līdz šim vienīgo medaļu Phjončhanas olimpiskajās spēlēs. Šonakt viņiem pievienosies stūmēji Arvis Vilkaste un Daumants Dreiškens, piedaloties pirmajos divos braucienos četriniekos. Melbārža ekipāža trasē dosies ar desmito starta numuru.

Oskars Ķibermanis un Matīss Miknis tikmēr divniekos ieguva devīto vietu, otrajā sacensību dienā neaizvadot pašus sekmīgākos braucienus, par ko arī pats pilots publiski izteica neapmierinātību. Četriniekos Ķibermanis startēs ar stūmējiem Mikni, Jāni Jansonu un Helviju Lūsi. Ķibermanim ticis 12. starta numurs, turklāt jāpiemin, ka šobrīd Phjončhanas trases starta rekords četriniekiem joprojām pieder Ķibermaņa ekipāžai - pirms gada PK posmā izdevās iestumt bobu 4.87 sekundēs.

Savukārt trases rekords šobrīd pieder Krievijas pilotam Aleksandram Kasjanovam, bet paredzams, ka tas ātri vien sacensībās kritīs. Jau treniņos teju visi favorīti bija gandrīz sekundi ātrāki par Kasjanova pašreizējo rekordu (49.97).

Oficiālajos treniņos Latvijas ekipāžas izmēģināja dažādus slieču un braukšanas variantus un labāko trijniekā iekļuva tikai vienreiz - Melbārdis to paveica pēdējā treniņbraucienā, kamēr Ķibermanis tad bija ceturtais. Tie gan ir ļoti aptuveni kontrolrādītāji, taču Melbārdis pēc treniņos novērotā pauda pārsteigumu par Dienvidkorejas pilota Junjonga Vona ātrumu. Vons šosezon piedalījies tikai divos PK posmos, bet treniņbraucienos konkurēja ar Vācijas ekipāžam. Jāpiezīmē, ka tieši Vons pirmajā braucienā pirmais dosies trasē.

PAR LATVIJAS OLIMPIEŠU CERĪBĀM PHJONČHANĀ LASI JAUNĀKAJĀ "SPORTA AVĪZES" NUMURĀ / Publicitātes foto

Galveno favorītu vidū noteikti ir visas trīs Vācijas ekipāžas ar pilotiem Lohneru, Frīdrihu un Valteru priekšgalā. Viņi visi trīs startēs cits pēc cita ar attiecīgi sesto, septīto un astoto numuru. Pasaules kausā šosezon vislabāk veicās Lohneram, kurš uzvarēja četros posmos, kamēr Valteram divas uzvaras. Latvijas ekipāžas PK posmos katra vienreiz iekļuva trijniekā - Ķibermanis ieņēma trešo vietu Alternbergā, bet Melbārdis bija otrais Kēnigszē pēdējā posmā.

Atšķirībā no divnieku sacensībām, četrinieki trasē dosies no rīta pēc vietējā laika, kas nozīmēs Latvijas līdzjutējiem sacensību vērošanu melnā naktī. Melbārdis pats šo sākumlaiku gan nosauca par savu plusu: „Man vienmēr ir paticis startēt no rīta. Divniekos sacensības bija ļoti vēlu. Visu dienu nebija ko darīt. Forši, ka četrinieku sacensības būs no rīta. Tad diena ir jēdzīgāka, bet mačos nav apkārt tumsa.”

Rītdien starts arī ātrslidotājam Haraldam Silovam, kurš tika medaļas tuvumā 1500m distancē, iegūstot ceturto vietu, bet šodien ieņēma 15. pozīciju viena kilometra slidojumā. Sestdien viņš būs viens 24 dalībniekiem sacensībās ar masu startu, un 13:45 piedalīsies pirmajā pusfināla slidojumā. Finālā iekļūs seši labākie katra pusfināla ātrslidotāji. Šajās sacensībās tiek piešķirti punkti par vietu labāko trijniekā trijos kontrolpunktus, kamēr vislielāko punktu skaitu iespējams iegūt finišā.

„Jā, masu startā man teorētiski ir lielākās izredzes uz augstu vietu. Man ir šai distancei piemērotas īpašības,” intervijā skaidroja Silovs. „Šīs īpašības man piemīt vēl no šorttrekā pavadītā laika. Tas ir slidojums grupā, mazāks pagrieziens, vairāk jāieguļas. Tur ir apdzīšanas un pozicionālās cīņas. Masu starts ir ļoti fizisks. Ja temps ir ātrs, tad ir skaidrs, ka beigās būs sagurums. Šī disciplīna olimpiskajās spēlēs ir iekļauta pirmoreiz, un ar tādām likmēm nevienas sacensības masu startā vēl nav bijušas. Līdz ar to ir ļoti grūti saprast, kas notiks. Teorijas un versijas ir ļoti daudz, bet, kā būs patiesībā, neviens nezina. Tur nekas nav garantēts.”

„Masu startu iekļāva, jo šajā distancē ir lielāka dinamika. Tā patiešām ir interesanta. Visi to gaida, jo neviens nezina, kā būs. Daudzi domā, ka tas būs kaut kas traks, būs liela plēšanās,” saka Haralds, kurš iepriekš izteicās, ka masu startā būs jāriskē. „Tas nozīmē, ka tu veic izvēles, kuras var būt gan pareizas, gan nepareizas. Vari izvēlēties vaktēt, sekot vienam sportistam, bet šī izvēle var neatmaksāties. Vaktēs mani? Domāju, ka būšu citiem mazāk interesants. Tur ir interesantāki kadri, kas man ir tikai labi.”

Vēl Latviju 24. februāra programmā pārstāvēs distanču slēpotājs Indulis Bikše, kuram priekšā grūts starts 50 kilometru klasiskajā distancē. Sacensības sāksies 7:00 pēc Latvijas laika, un Bikše būs viens no 71 sportista plašā loka, kas centīsies pieveikt slēpošanas maratonu. Jau šobrīd skaidrs, ka goda pjedestāls būs pilnīgi citāds nekā tas bija pirms četriem gadiem Sočos, kad visu pirmo trijnieku aizņēma Krievijas sportisti. Sočos labāko četrinieks finišēja teju reizē, medaļu likteni nosakot ar vienas sekundes intervālu.

Tāpat rītdien vairākas medaļas tiks sadalītas kērlinga turnīros vīriešiem un sievietēm, savukārt hokejā maču par trešo vietu izspēlēs Čehija un Kanāda. Čehi nespēja pusfinālā pārvarēt Krievijas olimpiešu izlases pārbaudījumu, bet kanādieši negaidīti zaudēja Vācijai. Par spīti šai neveiksmei, Kanādas izlases pārstāvji pauda apņēmību Phjončhanu bez medaļām neatstāt.

24. februāra programma olimpiskajās spēlēs

Sākums Sporta veids Disciplīna Latvijas sportisti
2:30 Bobslejs Četrinieki (1. brauciens) O. Melbārža un O. Ķibermaņa ekipāžas
3:00 Snovbords Vīriešu ”Big Air” fināls
4:00 Kalnu slēpošana Komandu sacensības (pirmās trīs kārtas)
4:07 Bobslejs Četrinieki (2. brauciens) O. Melbārža un O. Ķibermaņa ekipāžas
5:34 Kalnu slēpošana Komandu sacensības (fināls)
6:30-7:37 Snovbords Paralēlais slaloms vīriešiem un sievietēm
7:00 Distanču slēpošana 50km klasika vīriešiem Bikše
8:35 Kērlings Vīriešu fināls. SWE - USA
13:00-15:00 Ātrslidošana Masu starts vīriešiem un sievietēm Silovs
13:05 Kērlings Bronzas spēle sievietēm. JPN - GBR
14:10 Hokejs Bronzas spēle vīriešiem. CZE-CAN