Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Jaunā F1 sezona iesākas ar Fetela uzvaru Austrālijā

© AP / Scanpix

"Ferrari" pilots Sebastians Fetels kļuvis par F1 pasaules čempionāta pirmā posma uzvarētāju, Austrālijā notikušajās sacensībās uzveicot pašreizējo čempionu Lūisu Hamiltonu no "Mercedes" vienības. Uz pjedestāla kāpa arī Fetela komandas biedrs Kimi Raikonens, kurš sacīkšu otrajā daļā nosargāja pozīciju no "Red Bull" pārstāvja Daniela Rikjardo.

Kvalifikācijas ātrākie braucēji sacensību startā savas pozīcijas spēja noturēt. Hamiltons aizbrauca kā līderis, lai gan pirmajā aplī viņam nesekmīgi centās uzbrukt Raikonens. Fetels startā nosargāja trešo vietu, kamēr uz ceturto pakāpās "Haas" pilots Kevins Magnusens, kurš pirmajā līkumā prata apdzīt Maksu Verstapenu ("Red Bull"). Rikjardo pēc saņemtā starta vietu soda pirmos apļus veica astotajā pozīcijā, kamēr pie piecu starta vietu soda tikušais Valteri Botass ("Mercedes") sākotnēji palika 15. vietā. Vēlāk abi pamazām kāpa augstāk.

Desmitajā aplī Verstapena pakaļdzīšanās ceturtajā pozīcijā braucošajam Magnusenam beidzās ar saslīdēšanu vienā no līkumiem. Holandieša mašīna gan ļoti veiksmīgi noturējās uz asfalta, un viņš varēja turpināt sacīkstes, taču nācās atkrist uz astoto vietu, jo garām paguva aizbraukt gan Romēns Grožāns ("Haas"), gan Rikjardo un Niko Hilkenbergs ("Renault").

Vadībā esošie Hamiltons, Raikonens un Fetels tikmēr savā starpā bija izveidojuši pāris sekunžu atstatumu, kā arī ievērojami atrāvušies no pārējiem, parādot, ka pjedestāls visdrīzāk tiks sadalīts tieši viņu starpā.

18. aplī pirmais no vadošajiem braucējiem boksos devās tobrīd otrajā vietā esošais Raikonens, apli vēlāk pēc jaunām riepām iebrauca arī līderis Hamiltons. Fetelam bija izvēlēta atšķirīga stratēģija un viņš palika trasē, uzņemoties līdera godu.

Drīz pēc sava pitstopa tehnisku problēmu dēļ trasē apstājās Magnusens, kurš līdz ar to zaudēja cerības uz augstu rezultātu sezonas ievadā. Uz ceturto vietu līdz ar to pakāpās Grožāns, bet arī viņš drīz iebrauca boksos un piedzīvoja tādu pašu likteni - formulu nācās apturēt tehniska defekta dēļ. Dažu apļu laikā "Haas" komandai iespēja sasniegt labākos rezultātus tās vēsturē pārvērtās par neveiksmīgu sezonas sākumu un palikšanu bez punktiem.

Pēc Grožāna izstāšanās tika norīkots sākotnēji virtuālās, pēc tam arī īstās drošības mašīnas periods, un šo momentu izmatoja Fetels, lai iebrauktu boksos. Stratēģija izrādījās pilnīgi pareiza un vācietis atgriezās trasē tieši priekšā riepas jau nomainījušajam Hamiltonam. Raikonens atkāpās uz trešo vietu, Rikjardo, kurš arī iebrauca boksos, bija jau ceturtais, bet Verstapens tobrīd brauca piektajā pozīcijā. Jau uz sesto vietu pacēlās Fernando Alonso, taču Verstapens "McLaren" pilotu iepriekš bija apdzinis dzelteno karogu zonā, līdz ar to pozīciju bija spiests atdot atpakaļ spānim.

31. aplī sacīkstes atsākās, Fetelam nosargājot vadību pār Hamiltonu, bet aiz viņiem turpināja braukt Raikonens, Rikjardo, Alonso un Verstapens. Pēc grūta sacensību sākuma uz pirmo desmitnieku jau bija pakāpies Botass.

Vairākus apļus sekojis cieši Fetelam, Hamiltons saņēma ziņu no komandas, ka viņa mašīnas motors sāk pārkarst. Sportists uz to atbildēja, ka tieši šobrīd nepieciešams braukt maksimāli ātri. Tālāk aizmugurē Raikonenam cieši sekoja Rikjardo, bet vēl pēc kāda laika arī Alonso, kuram samērā tuvu aiz muguras turējās Verstapens, Hilkenbergs un Botass. Līdz sacīkšu finišam bija mazāk nekā 20 apļi.

Apmēram desmit apļus pirms sacensību noslēguma Hamiltons pieļāva kļūdu devītajā līkumā, nobloķēja riteņus un rezultātā Fetelam izdevās mazliet palielināt pārsvaru. Pēdējos apļos Hamiltons sāka atpalikt arvien vairāk un samierinājās ar sakāvi, uzvaru izcīnot Fetelam. Rikjardo tā arī nespēja uzveikt Raikonenu, kurš finišu šķērsoja trešais. Tikmēr Verstapens, lai gan bija acīm redzami ātrs, netika garām Alonso, kuram piektā vieta sezonas pirmajā posmā. Tālāk finišēja Hilkenbergs un Botass, bet pirmo desmitnieku noslēdza Stofels Vandūrns ("McLaren") un Karloss Sainss ("Renault").

"Formula 1" sezona turpināsies ar posmu 8. aprīlī Bahreinā.