Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Futbola brīnums Itālijā: "Roma" ar 3:0 izslēdz "Barcelona" no Čempionu līgas

© imago/Gribaudi/ImagePhoto/Scanpix

UEFA Čempionu līgas pusfinālā sensacionāli iekļuvusi Itālijas komanda „Roma”, kas pirmajā spēlē ar 1:4 zaudēja šosezon izcili spēlējošajai „Barcelona”, bet šovakar savā laukumā pārspēja pilnīgi visas cerības, triumfēja ar 3:0 un pēc 34 gadu pārtraukuma iekļuva Eiropas spēcīgākā klubu turnīra pusfinālā.

Pagājušajā sezonā „Barcelona” ČL astotdaļfināla pirmajā spēlē ar 0:4 zaudēja Parīzes „Saint Germain”, taču pēc tam savā laukumā prata izlīst caur adatas aci un sensacionāli uzvarēt ar 6:1, iekļūstot nākamajā kārtā. Šoreiz situācija bija pretēja - „Barcelona” savā laukumā bija sakāvi Itālijas vicečempioni „Roma” ar 4:1, un pat briesmīgākajās prognozēs tā īsti nemaz netika pieļauta iespēja, ka divu spēļu summā varētu sanākt zaudējums.

Ļoti pārliecinošā Spānijas līgas līdere „Barcelona” Romā sākumsastāvā sūtīja savas lielākās zvaigznes Lionelu Mesi un Luisu Svaresu, kamēr „Roma”, kas nedēļas nogalē savā laukumā A Sērijā ar 0:2 zaudēja „Fiorentina”, izvēlējās spēli ar trim aizsargiem, bet uzbrukumā nedaudz pārsteidzoši blakus Edinam Džeko tika sūtīts 22 gadus vecais čehs Patriks Šiks.

„Roma” ātri izdevās atklāt rezultātu - spēles sestajā minūtē pēc veterāna Danieles de Rosi tālas piespēles viens pret vārtsargu palika Džeko, kurš eleganti skrējienā apstrādāja bumbu un pārspēja Marku Andrē ter Štēgenu. Puslaika turpinājumā šosezon nestabili spēlējošā „Roma” turpināja rādīt lielisku sniegumu, prata ierobežot Mesi un saglabāt pārsvaru 1:0. Romai arī bija ļoti laba iespēja panākt 2:0, bet sevi teicami pieteikušais Šiks tomēr netrāpīja sitienu ar galvu.

Otrā puslaika sākumā "Roma" panāca savu - Žerārs Pikē soda laukumā nogāza Džeko, un pendeli realizēja "Roma" kapteinis de Rosi. Nu jau pēkšņi "Barcelona" vairs nevarēja atļauties mierīgi gaidīt spēles beigas un savu uzvaru divu spēļu summā, jo, pateicoties tam, ka "Roma" vienus vārtus viesos iesita, tai šovakar derēja arī rezultāts 3:0.

Taču "Barcelona" tā arī vairs "nepamodās". Atsevišķi bīstami individuāli izgājieni un tālsitieni bija Mesi izpildījumā, bet "Roma" pretuzbrukumi bija daudz asāki un apņēmīgāki. Trauksmes zvans pie ter Štēgena vārtiem sāka zvanīt arvien skaļāk, dārdoši nozvanīja 79. minūtē, kad Aleksandara Kolavora akrobātiski sisto bumbu pēc centrējuma no pašas vārtu līnijas izrāva ter Štēgens, bet piebremzēt "Roma" tomēr neizdevās. 82. minūtē īstajā vietā un īstajā brīdī bija Kosts Manolass, kurš teicami trāpīja ar galvu, un panāca savai komandai derīgo 3:0. Kāda likteņa ironija! Tieši de Rosi un Manolass pirms nedēļas Katalonijā netīšām sita savos vārtos, bet šovakar reabilitējās par pilnīgi visu.

Atlikušajā laikā "Barcelona" vēl radās viena laba iespēja izglābties, kad izgājienā pārdroši nospēlēja Alisons, taču Dembelē tālsitiens pa tukšiem vārtiem bija neprecīzs. "Roma" vairāk kļūdas nepieļāva un izcīnīja vienu no skaistākajām un emocionālākajām uzvarām kluba vēsturē, kuru klātienē ar milzīgu smaidu noraudzījās arī kluba leģenda Frančesko Toti, kurš pirms gada beidza savu futbolista karjeru.

"Roma" Eiropas spēcīgākajā klubu turnīrā pusfinālā pēdējoreiz spēlēja tālajā 1984. gadā, kad finālā piekāpās "Liverpool". Pēc tam "Roma" 21. gadsimta ievadā divreiz tika līdz ČL ceturtdaļfināla, abas reizes zaudējot "United". Jāpiemin, ka arī šosezon pastāv iespēja, ka "Roma" finālā varētu satikties ar "Liverpool", kas arī iekļuvusi pusfinālā.