Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Hārtlijs gaida ziemeļamerikāņus

Matīss Edmunds Kivlenieks © scanpix.ee

Sezonu Amerikas Hokeja līgā (AHL) aizvadījušais vārtsargs Matīss Edmunds Kivlenieks Rīgā varētu ierasties jau rīt, kamēr uzbrucējs Rūdolfs Balcers paudis gatavību to darīt uzreiz pēc sezonas beigām, šodien preses konferencē pavēstīja Latvijas Hokeja federācijas (LHF) ģenerālsekretārs Viesturs Koziols.

Latvijas hokeja izlase zaudējusi visās sešās šomēnes aizvadītajās pārbaudes spēlēs, tomēr turpina vākt optimālo sastāvu. Jau ceturtdien un piektdien tā divreiz uzņems Šveici, bet sagatavošanās cikls tiks noslēgts 1. maijā ar spēli pret pasaules grandu Kanādu, kam palīdzēs arī Nacionālās hokeja līgas (NHL) zvaigznes.

Latvijas hokeja izlasi vēl papildinās Elvis Merzļikins, Ronalds Ķēniņš un Rihards Bukarts, kuri aizvada finālsērijas Šveicē un Vācijā, kā arī tiek gaidīts papildinājums no Ziemeļamerikas.

Jau ceturtdien vajadzētu ierasties Kivleniekam, bet uzreiz pēc sezonas beigām, kas varētu būt sestdien, gatavību doties uz Latviju izteicis Balcers. Tāpat Ziemeļamerikā sezona turpinās Teodoram Bļugeram.

"Balcers jau praktiski bija mūsu rīcībā, bet notika brīnums un viņa komanda tika izslēgšanas turnīrā. Ja viņš beidz sestdien spēlēt, ticu, ka viņš tiks atlaists," izteicās Koziols, stāstot, ka Latvijas izlase apsver uz pasaules čempionāta sākumu nepieteikt visus 25 hokejistus, turot dažas vietas brīvas spēlētājiem no Ziemeļamerikas. "Tiem, kuri tagad spēlē Šveices un Vācijas finālos, būs labā kondīcijā, jo daudz spēlējuši. Ar visiem šiem trim eiropiešiem ir komunikācija. Tāpat ceru, ka Kivlenieks rīt būs Latvijā."

"Priekšā mums ir trīs ļoti svarīgas spēles, lai pa īstam varētu novērtēt savu varēšanu. Joprojām strādājam pie komplektācijas un cenšamies pastiprināt sastāvu cik vien iespējams," teica LHF prezidents Aigars Kalvītis. "Pasaules čempionātam gatavojamies ļoti nopietni. Iepriekšējās pārbaudes spēlēs veicām eksperimentus un nesasniedzām labākos rezultātus, bet gribu sabiedrību nomierināt, jo mūsu plāns bija redzēt maksimāli daudz kandidātus. Esam pārliecināti, ka uzvaras nāks nākamajās spēlēs."

"Esam pieraduši, ka federācija izvirza uzdevumus un tad stāsta kā tos neizdevās sasniegt. Mūsu mērķis būs uzvarēt katru spēli un cīnīties par visaugstākajiem mērķiem," Kalvītis teica, ka šoreiz netiks izlasei izvirzīts konkrēts uzdevums par vietu pasaules čempionātā.

Ceturtdienas spēle pret Šveici būs īpaša ar faktu, ka pirms spēles tiks iemūžināts Artūra Irbes krekls. "Artūrs Irbe bija neatņemama mūsu valsts un valstsvienības sastāvdaļa, izcīnot milzīgas uzvaras. Ar viņu esam piedzīvojuši skaistākos Latvijas hokeja mirkļus.

Ja Irbi iemūžinātu pirms Kanādas spēles, slaveno pretinieku klātbūtne novērstu uzmanību no viņa, jo starmeši būtu vērsti uz NHL zvaigznēm. Šoreiz visa uzmanība būs tikai Artūram."

"Visas Eiropas komandas ir identiskā situācija - sastāvs jāiespēlē ne pārāk garās treniņnometnēs. Vēl gaidām dažus spēlētājus, tomēr kopumā esmu ļoti apmierināts ar līdz šim paveikto. Pirmajās spēlēs testējām hokejistus dažādās situācijās, pārbaudījām daudzus jaunos, jo šogad esam saskārušies ar smagām traumām. Tagad vairākus jaunos spēlētājus, kuri sajutuši profesionālā hokeja garšu, esam atbrīvojuši no sastāva un mūs sagaida noslēdzošais sagatavošanās posms," teica izlases galvenais treneris Bobs Hārtlijs. "Spēlēs Norvēģijā mūsu sastāvā bija viens veterāns - Vitālijs Pavlovs. Pret šo komandu likām jaunu izlasi, kamēr viņiem bija 60-70% no olimpiskā sastāva. Zemā rezultativitāte ir mana vaina, tomēr darīju visu, lai labāk sagatavotos pasaules čempionātam. Tagad esam pievienojuši ātrumu, prasmes, pieredzi. Latvijā nav tik lieli resursi, lai būtu plašas sastāva izvēles iespējas, tāpēc mums jāpalīdz jaunajiem progresēt pēc iespējas ātrāk, saglabāt motivāciju cīnīties par vietu izlasē."

Hārtlijs izteica cerību, ka vairs traumas netiks gūtas, atgādinot, ka vakardienas treniņā cieta trīs spēlētāji. Vissmagāko traumu guva Miķelis Rēdlihs, kurš nespēja pamest laukumu saviem spēkiem. "Miķelis šodien nevar uzvilkt slidu uz kājas. Kaut izskatās, ka ar viņu viss būs labi, tomēr vēl skaidri tas nav zināms."

Par sastāva plašumu runāja arī Kalvītis, skaidrojot kāpēc uz izlasi tika uzaicināti daudzi hokejisti no NCAA. "Studenti vienu otru spēli var nospēlēt ne sliktāk kā profesionāļi un dodam signālu, ka gaidām arī viņu kļūšanu par profesionāļiem. Šajā ciklā pārliecinājāmies, ka viņu spēlēt prasme ir augsta, vienīgi šobrīd pietrūkst fiziskās sagatavotības. Viņi to tagad paši redzēja un zina. Varbūt tieši viņi būs mūsu nākamā hokeja paaudze. Vairāk skatos uz viņiem, nevis 30 gadīgiem puišiem, kas spēlē Eiropas zemākajās līgās."

"Vēlējos sākt spēlēt pēc iespējas ātrāk, lai ātrāk ieietu pareizajā laika zonā," teica vārtsargs Kristers Gudļevskis, kurš pagājušajā nedēļā pievienojās izlasei un uzreiz devās uz pārbaudes spēlēm Slovākijā. "Žēl, ka neuzvarējām, bet tas ir tikai treniņu process."

"Palēnām uzņemu formu, ceru, ka ar katru spēli un katru treniņu mēs, kuriem bija savainojumi, uzlabos formu. Gan pārbaudes spēlēs, gan čempionātā nepieciešams no spēles uz spēli progresēt. Izlase jāizveido kā ģimene, lai mēs būtu vienota dūre," teica Roberts Bukarts. "Gūt vārtus ir pats grūtākais hokejā. Lēnām savstarpēja ķīmija sāk rasties, katram virknējumam jāatrod saikne un jāieklausās, ko treneris saka. Mums jāpamaina mentalitāte, jo dažreiz ir labāk vienkārši uzmest pa vārtiem nevis atdot piespēli."