Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

PČ hokejā. Latvija - Dānija - 1:0!!!! Pēc 9 gadiem ceturtdaļfinālā!!!

© scanpix.ee

Latvijas izlasei pēdējā spēlē grupas turnīrā bija jātiekas ar Dānijas hokejistiem. Šī bija spēle, kurā abas komandas cīnījās par vietu ceturtdaļfinālā un tikai uzvarētājs turpinās čempionātu. Latvijas izlase labāko astoņu komandu vidū nav bijusi kopš 2009. gada.

Ar dāņiem elites grupā spēlēts vien piecas reizes, taču tik un tā savstarpējo spēļu bilance ir negatīva - divas uzvaras un trīs zaudējumi (divreiz zaudēts pēcspēles metienos). Pirmā spēle bija 2003. gada 6. maijā Turku un toreiz uzvarējām ar 4:2, bet pērn Ķelnē (6. maijā) čempionātu iesākām ar 3:0 uzvaru.

Abās spēlēs, kurās tika izpildīti pēcspēles metieni, Latvija no septiņām iespējām realizēja tikai vienu. 2011. gada spēlē izpildot četrus metienus divreiz to neizdarīja Aleksandrs Ņiživijs, pa reizei Andris Džeriņš un Herberts Vasiļjevs. Savukārt 2016. gadā savas iespējas neizmantoja Džeriņš, Miks Indrašis un Kaspars Daugaviņš. Pirmajā spēlē Latvijas izlases vārtos bija tagadējais vārtsargu pieskatītājs Edgars Masaļskis, bet otrajā - Elvis Merzļikins.

Latvijas izlases sastāvs

Merzļikins

Cibuļskis - Galviņš, Indrašis - Džeriņš - Rēdlihs

Sotnieks - Siksna, Ķēniņš - Ābols - Balcers

Rubīns - Freibergs, Ri.Bukarts - Bļugers - Ro.Bukarts

Zīle, Meija - Jevpalovs - Razgals, Pavlovs

Ar dāņiem spēlēts arī B grupas čempionātos. Tas bija laiks, kad neuzskatījām, ka pie viņiem nopietnā līmenī spēlē hokeju. 1994. gadā Kopenhāgenā uzvarējām ar 6:2, 1995. gadā ar 9:2, bet 1996. gadā vairs tikai ar 5:3.

Lai arī NHL spēlējuši vairāk latviešu nekā dāņu, pēdējos gados šī tendence nav iepriecinoša. Šogad pat pasaules spēcīgākajā līgā spēlēja septiņi dāņi, bet mēs pretī varējām nolikt tikai vienu un tas pats nespēlē čempionātā. Dāņiem palīgā atbraukuši pieci - vārtsargs Frederiks Andersons no “Maple Leafs”, Mikaels Bedkers un Janniks Hansens no “Sharks”, Frans Nilsens no “Red Wings” un Olivers Bjorkstrands no “Blue Jackets”. Visi laukuma spēlētāji ir uzbrucēji...

Dānija izsenis bijusi peļņas zeme daudziem Latvijas izlases spēlētājiem. Kopskaitā to ir bijuši 30, taču šogad čempionātā spēlēja tikai Roberts Jekimovs. Savulaik Dānijā spēlējis arī tagadējais Latvijas izlases treneris Artis Ābols (74 spēles, 53+63).

Dānijas augstākās līgas visu laiku rezultatīvākais spēlētājs ir Tods Bjorkstrands, kurš 550 spēlēs guvis 627 vārtus un izdarījis 572 rezultatīvas piespēles (1199 punkti). Viņa dēls Olivers tagad spēlē Dānijas izlasē... Rezultatīvāko spēlētāju sarakstā augstajā 18. vietā ir Aleksandrs Macijevskis, kurš 400 spēlēs sakrājis 468 punktus (224+244).

1. trešdaļa.

2. min. Pirmais bīstamais moments pie dāņu vārtiem - Riharda Bukarta metiens atvairīts.

Pēc 5 minūtēm lai arī nevienai komandai nav izteikts pārsvars, mūsējie tomēr izskatās dzīvāki, nedaudz ātrāki, pārliecinātāki par savu varēšanu.

9:14. Andris Džeriņš izmanto dāņu kļūdu un 1:0!!!!!!!!! Rezultatīva piespēle Indrašim.

Pēc pusotra minūtes vēl viena iespēja gūt vārtus, taču Bļugers netiek galā ar Andersenu.

16:56. Pārkāpums pret Balceru Jensenam "izmaksāja" 2+10 soda minūtes. Trešdaļas beigās laba iespēja tikt pie otrie vārtiem.

Kopumā puslīdz ciešams vairākums, kādu minūti ar sekundēm izdevās uzturētis dāņu zonā un vienu reizi pieklājīgi uzmest, taču rezultāts paliek nemainīgs.

2. trešdaļa.

Ja viss beidzas tā, kā ir šobrīd, tad 1/4 finālā Latvija spēlēs ar Krieviju. A grupā pēc pirmās trešdaļas krievi ir vadībā pret zviedriem (1:0).

20:33. Divas minūtes Rēdliham. Nav labs trešdaļas sākums, it īpaši, ja dāņiem čempionātā ir otrais labākais vairākums.

23:01. Pirmo pusminūti dāņi tiešām labi kontrolēja ripu mūsu zonā, taču atlikušo laiku vairākums nekāds. Un tūlīt pat pēc Miķeļa laika beigām divas minūtes dāņiem (pret Sotnieku).

Pagalam nesekmīgs vairākums. Pat zonā lāgā nespējām ieiet.

29:04. Vēl viens vairākums Latvijai. Pārkāpums pret Robertu Bukartu.

Ilgi ripa tika dīdīta pa dāņu zonu līdz vairākuma beigās Indrašis labi uzmet no labās puses.

Tūlīt pēc vairākuma beigām pirmo reizi spēlē tā pa īstam spēlē jāiesaistās Merzļikinam.

Tikmēr Kopenhāgenā zviedri izlīdzinājuši rezultātu (1:1).

Kopenhāgenā zviedri jau vadībā ar 2:1. Tātad - šobrīd ceturtdaļfinālā spēlē Latvija pret Zviedriju (pēc 2. trešdaļas)

3. trešdaļa.

Metienu attiecība pilnībā attaino situāciju laukumā - 20:10 Latvijas labā (pēc 2. trešdaļas).

Kaut kāds uzmetiens pa Merzļikina vārtiem un... vārtu stabs glābj Latviju! Un tas viss pirmajā minūtē.

Dāņi cenšas glābties palielinot ātrumu. Arī Merzļikinam jāglābj dzimteni, bet nospēlētas tikai divas minūtes.

Pāris minūtes dāņi uzskrēja, bet trešdaļas vidū viss atkal ir pa vecam, Latvija atkal kontrolē situāciju. Atlikušas 10. minūtes.

54. min. 3 pret vienu dāni, līdzīgi kā pret Vāciju un atkal tie paši kadri - Ābols, Balcers, Ķēniņš. Šoreiz vārtu stabs bija lielākais ienaidnieks.

Zviedrija vadībā ar 3:1.

Dānijai tukši vārti. 2. min līdz pamatlaika beigām.

Ceturtdienas vakarā ceturtdaļfinālā spēlēsim ar Zviedriju!