Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

PČ hokejā. Latvija - Zviedrija 2:3. Paldies par fantastisko čempionātu!

© scanpix.ee

Pasaules čempionātā hokejā zināmi jau divi pusfinālisti - Kanāda un ASV. Vēl divi noskaidrosies vakara spēlēs, bet Latvijā aktuālākā ir Latvijas un Zviedrijas ceturtdaļfināla spēle, kura uzvarētājs pusfinālā tiksies ar amerikāņiem.

Ar Zviedrijas izlasi pasaules čempionātos spēlēs vairāk kā ar jebkuru pretinieku - 14 reizes. Savstarpējo spēļu bilance ir dziļos mīnusos - viena uzvara, viens neizšķirts un 12 zaudējumi. Vārtu attiecība - 19:59.

Vienīgā uzvara izcīnīta 2009. gada čempionātā Bernē, kad tas tika izdarīts pēcspēles metienos (3:2). Savukārt neizšķirts fiksēts abu komandu pirmajā mačā 1997. gadā Turku (1:1).

Ar zviedriem spēlēsim jau ceturto čempionātu pēc kārtas. Pēc 2015. gadā piedzīvotās sagrāves (1:8) sekojuši divi visnotaļ pieklājīgi rezultāti. 2016. gadā Maskavā zaudējums papildlaikā (1:2), bet pērn zaudējums tikai ar 0:2. Pēdējos divos mačos Latvijas izlases vārtus sargājis Elvis Merzļikins un to pašu viņš darīs arī šodien. Saskaitot abās spēlēs izdarītos metienos, Merzļikins tajos atvairījis 97% zviedru metienu.

Pēdējo reizi Latvijas izlase ceturtdaļfinālā spēlējusi 2009. gadā (2:4 pret Kanādu) un no tā sastāva šodien izlasē vēl spēlē Kristaps Sotnieks, Gutnis Galviņš un Miķelis Rēdlihs. Savukārt Edgars Masaļskis ir izlases vārtsargu treneris.

Latvijas izlases sastāvs

Merzļikins

Galviņš - Cibuļskis, Indrašis - Džeriņš - Rēdlihs

Siksna - Freibergs, Ri.Bukarts - Bļugers - Ro.Bukarts

Rubīns - Sotnieks, Balcers - Ābols - Ķēniņš

Zīle, Meija - Pavlovs - Jevpalovs, Razgals

Galvenie tiesneši: Timotijs Maijers, Konstantīns Oļeņins

Vienā no trim līdzšinējiem ceturtdaļfināliem esam spēlējuši arī ar zviedriem un tas notika 2004. gadā Prāgā, kad zaudējām ar 1:4. Toreiz visi pieci vārti tika gūti nevienādos sastāvos. Latvija savus vienīgos vārtus guva vairākumā (Ignatjevs), bet zviedriem divi vārti vairākumā un divi mazākumā.

Rets gadījums notika 2015. gada čempionāta spēlē (1:8), kad zviedri tika pie iespējas izpildīt divus soda metienus. Filips Forsbergs savu iesēju realizēja, bet Eliass Lindholms nē. Vārtos šajā spēlē bija Edgars Masaļskis.

2005. gada čempionāta spēlē (1:9) Niklass Kronvals vārtus guva jau pēc nospēlētām 28 sekundēm un šie zaudētie vārti Latvijas izlasei ir otrie visātrāk kopš spēles sākuma zaudētie pasaules čempionātos. Šajā statistikas sadaļā arī trešā vieta pieder zviedriem (Niklass Bekstrēms 2007. gada čempionātā atzīmējās 29. sekundē) un arī ceturto rezervējuši zviedri (2010. gada čempionātā Svensons Magnus Pājervi vārtus guva 31.sekundē).

Tiem, kuriem patīk riskēt, tiem, kuriem ir kāds lieks desmitnieks un tiem, kuriem ir pārliecība par Latvijas izlases uzvaru, ir vērts noriskēt. Bukmeikeru kantori Latvijas izlases izredzes uzvarēt pamatlaikā vērtē kā 1:12. Uz neizšķirtu pamatlaikā ir 1:11.

1. trešdaļa

3. min. Ticami vai nē, taču pirmo metienu vārtu virzienā izdara mūsējie. Ne bīstami, taču puslīdz sakarīgs uzbrukums tika pabeigts ar metienu.

8.min. Kā daudzajās pirmsspēles intervijās tika teikts, tad Latvija tik tiešām nesēž aizsardzībā un pati ir gana aktīva. Tik aktīva, ka Merzļikinam lāgā nav bijis ko darīt. Ko nevar teikt par viņa kolēģi otrajā laukuma galā.

12. min. Metieni attiecība - 2:1 Latvijas labā!

17. min. Pirmo reizi Merzļikinam pa īstam jāiespringst.

Līdzīga spēle. Nebūs nekāds pārsteigums, ja arī šī spēle beigsies tikai ar vieniem gūtajiem vārtiem, bet kura izlase tos gūs, to gan nav iespējams pateikt.

2. trešdaļa.

Pirmo 30 sekunžu laikā jau divi metieni pa Elvja vārtiem.

Pirmās 2 min. aizrit ar nopietnu Zviedrijas pārsvaru. Jau kādi 5 metieni izdarīti. Ne ļoti bīstami, taču Merzļikins visu laiku tiek turēts sasprindzinājumā.

26:36. Laikam jau loģiski, ka zviedri tomēr iemānīja ripu Merzļikina vārtos. Cik jau reizes Elvis paspēja glābt, bet vienā epizodē arī viņš nebija glābējs... Hārtlijs gan pieprasīja videoatkārtojumu, it kā zviedrs bija vārtsarga laukumā, taču atkārtojumā labi redzams, ka vārti tika gūti pareizi.

27:36. Vairākums Latvijas izlasei - zviedri neievēro skaitlisko sastāvu.

Zonā tā arī nenostājāmies un loģiski, ka nebija arī metienu.

31:59. Galviņš netrāpa tukšā stūrī, bet jau nākamajā uzbrukumā Bļugers ieliek ripu tālajā vārtu stūrī - 1:1. Piespēle Rihardam Bukartam.

33:01. Mums vēl viens vairākums. Pārkāpums pret Meiju.

33:07. Cibuļskis paspēj uzmest un zviedri uzreiz nopelna vēl vienu noraidījumu! Gandrīz divas minūtes lielais vairākums!

Zviedri dabūja kārtīgi pasvīst, arī vārtsargs, vien žēl, ka vārti netika gūti.

37:15. Atkal vairākums Latvijai! Pret Sotnieku.

Kaut ks veidojās, taču vēl viens vairākums tukšā.

3. trešdaļa.

Ar ko latvieši ir sliktāki par šveiciešiem? Ne ar ko. Tad, lūk, otrajā pusfinālā pēc otrās trešdaļas rezultāts ir 3:1. Ne jau Somijas labā...

41:49. Zviedri atkal pieliek ātrumā un arī šajā gadījumā loģisks vārtu zaudējums - pa gaisu lidojoša ripa tiek pielabota ļoti precīzi - 1:2.

42:42. Atkal vairākums, atkal pret Meiju!

44:29. Pirmo minūti dzīvojām pa zonu, otro pavisam maz un līdz ko beidzās vairākums, tā uzreiz pašiem divas minūtes - Rodrigo Ābols. Pirmais mazākums.

46:27. Vismaz piecas reizes Merzļikins glāba, bet sesto nē. Ne velti zviedriem ir labākais vairākums čempionātā.

50:21. Zils ne zils, taču gols - Rūdolfs Balcers no zilās palaiž ripu un vārti - 2:3. Piespēle Ķēniņam.

Kamēr spēlējām bez Merzļikina (pusotra minūti), bija divas ideālas iespējas panākt izlīdzinājumu. Vistuvām tam bija Ķēniņš, arī Indrašim bija variants... Diemžēl, bet nekā...