Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Sports

Latvijas hokeja izlasei kāpums IIHF rangā, zināmi potenciālie pretinieki 2019. gada čempionātā

© scanpix.ee

Starptautiskā hokeja federācija publicējusi pasaules rangu, un Latvijas valstsvienībai izdevies pakāpties divas vietas augšup – tagad tā ieņem 11. pozīciju. Līdere joprojām ir Kanāda. Nākamā gada pasaules čempionāta grupas tiek veidotas pēc pasaules ranga sadalījuma, tomēr izmaiņas varētu ieviest mājinieku vēlmes.

Latvijas izlase pēc deviņu gadu pārtraukuma sasniedza pasaules čempionāta ceturtdaļfinālu, kurā ar 2:3 sīvā cīņā piekāpās zelta medaļniecei Zviedrijai. Ar precīziem metieniem izcēlās Teodors Bļugers un Rūdolfs Balcers. Tomēr kāpienu divas vietu augstāk palīdzējusi sasniegt nevis pašu veiksme, bet sāncenšu neveiksme - aiz muguras tagad atrodas Baltkrievija, kas pērn bija desmitā, bet šogad izlidoja no elites divīzijas. Iepriekšējais rangs tika veidots pēc Phjončhanas olimpiskajām spēlēm, savukārt pēc pērnā pasaules čempionāta Latvija rangā bija 12. vietā.

Pasaules ranga līdere joprojām ir Kanāda, taču par tās tuvāko sekotāju kļuvusi Zviedrijas izlase, kas divas reizes pēc kārtas bullīšos tikusi pie zelta godalgām. Tādējādi uz trešo pozīciju nostumta Krievija. Seko Amerikas Savienotās Valstis, Somija, Čehija, bet fināliste Šveice ierindojusies tikai septītajā vietā.

Nākamā gada pasaules čempionāta grupas tiek veidotas pēc pasaules ranga, tomēr komandu sadalījums vēl nav izziņots, jo izmaiņas varētu ieviest mājinieku slovāku vēlmes. Piemēram, šogad Dānijai vajadzēja spēlēt vienā grupā ar Zviedriju, taču līdzjutēju piesaistes vārdā tās beigās spēlēja dažādās grupās. Tāpat 2021. gadā Latvija un Baltkrievija pavisam noteikti nespēlēs vienā grupā.

Pašlaik Latvijas izlases grupas sastāvs izskatās šāds: Zviedrija, Krievija, Čehija, Šveice, Slovākija, Latvija, Austrija un Itālija. Ja tomēr sekos izmaiņas, tad slovāki varētu mainīties vietām ar Norvēģijas izlasi vai čehi varētu mainīties vietām ar Somijas izlasi. Otrā grupā vismaz pagaidām ir Kanāda, ASV, Somija, Vācija, Norvēģija, Dānija, Francija un Lielbritānija.

Pasaules čempionāts Slovākijā notiks divās pilsētās - Bratislavā un Košicē. Turnīra sākums paredzēts 10. maijā, savukārt čempions tiks noskaidrots 26. maija vakarā.

Jaunais pasaules rangs

V Valsts Punkti
1. Kanāda 3990
2. Zviedrija 3945
3. Krievija 3930
4. ASV 3765
5. Somija 3765
6. Čehija 3690
7. Šveice 3590
8. Vācija 3575
9. Norvēģija 3270
10. Slovākija 3245
11. Latvija 3225