Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports

Gulbis saņemas pēc zaudēta seta un sasniedz "French Open" pamatturnīru

© Scanpix

Šodien "French Open" pamatturnīru sasniedza Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis (ATP 162. vieta), kurš kvalifikācijas trešajā kārtā divu stundu laikā ar 4:6, 6:4, 6:2 tika galā ar itālieti Alesandro Džannesi (ATP 198.).

Ernestam zemā reitinga dēļ "French Open" šogad jāsāk no kvalifikācijas turnīra. Pirmajā kārtā izdevās uzveikt mājinieku veterānu Stefanu Robēru, bet otrajā kārtā trijos setos latvietis apspēlēja Itālijas tenisistu Stefano Travalju. Šodien Ernestam atlika veikt pēdējo soli, lai iekļūtu pamatturnīrā, un pretī stājās cits itālietis, kreilis Alesandro Džannesi.

Spēli ar servi sāka itālietis, un katrs tenisists uzvarēja pie savas serves līdz pat piektajam geimam. Sestajā, servējot Gulbim, Džannesi sāka ar 30:0 un drīz tika pie pirmās breikbumbas (40:15).

Ernests gan nebija ar mieru viegli atdot savu servi, taču ar ceturto breikbumbu Džannesi beidzot savu panāca un izvirzījās vadībā ar 4:2. Pēc salīdzinoši viegli Džannesi uzvarētā septītā geima Gulbis pie savas serves ātri panāca 40:0, taču sekoja trīs kļūdas pēc kārtas (serve, divi auti - 40:40). Ernests uz savām kļūdām atbildēja ar divām ātri uzvarētām izspēlēm, servi nosargājot (5:3).

Devītajā geimā Gulbis tika pie divām breikbumbām, taču pašam cīņā par to izmantošanu nemaz nevajadzēja iesaistīties - Džannesi pieļāva dubultkļūdu, un Gulbis panāca 4:5. Atpūtas brīdī pirms desmitā geima kāds no līdzjutējiem skaļi nodungoja Latvijas himnas melodiju. Tas gan nepalīdzēja Gulbim, atgriežoties spēles laukumā, jo pie savas serves latvietis nonāca līdz 0:40. Sekoja divas Džannesi kļūdas, vispirms raidot bumbu tīklā, pēc tam - autā. Nākamā izspēle sākās ar labu Ernesta servi, pretinieks to spēja uzņemt, taču Gulbis izdarīja lielisku saīsināto sitienu, kas izdevās (40:40). Ernests nākamajā izspēlē centās atkārtot ko līdzīgu, taču šoreiz kļūda. Džannesi tika pie ceturtā setpunkta, un šoreiz ar to bija gana - Gulbis raidīja bumbu tīklā, un pirmais sets beidzās ar zaudējumu - 4:6.

Otrais sets sākās salīdzinoši mierīgi, katrs tenisists uzvarēja savu servi līdz pat piektajam geimam. Tajā Gulbis tika līdz breikbumbai un nekavējās to arī izmantot, panākdams 3:2 savā labā. Sestajā geimā Gulbis sāka ar divām uzvarētām izspēlēm, bet tad pieļāva trīs kļūdas pēc kārtas, ļaujot Džannesi tikt pie breikbumbas (30:40). Lai gan pēdējo kļūdu Gulbis pieļāva, veicot saīsināto sitienu, arī nākamajā izspēlē Ernests to atkārtoja, šoreiz precīzi un šoreiz tas deva rezultātu. Sekoja trešā izspēle pēc kārtas ar saīsinātu sitienu, taču Džannesi šoreiz paspēja, Gulbis mēģināja sist augsto bumbu pāri pie tīkla esošajam itālietim, taču izsita autā. Sekoja eiss ar otro servi un vēl viens saīsinātais sitiens - Ernests panāca 4:2.

Nākamajos trīs geimos pārliecinošu virsroku ņēma servētāji. Protams, šāds scenārijs labāk pie sirds gāja Gulbim, kuram atlika izservēt otro setu, tomēr viņš parūpējās par intrigas rašanos. 30:15 viņš panāca ar eisa palīdzību, un turpat bija setbumbas iegūšana - bumbiņa augstu gaisā, latvietis pāris metru attālumā no tīkla, un tikai atlika trāpīt. Tomēr Gulbis trāpīja tīklā. Džannesi virzienā pavīdēja cerību stariņš, taču pats Ernests cerību tūdaļ nodzēsa ar divām labām servēm. Punktu otrajam setam viņš pielika ar lielisku sitienu pa līniju, izcīnot uzvaru ar 6:4. Tādējādi uzvarētājs noskaidrojās trešajā setā.

Arī noslēdzošajā setā Gulbis tika pie breika, izvirzoties vadībā ar 2:1. Kļūdu dēļ atkal uzkavējoties pie savas serves, latvietis uzreiz atbildēja ar iespaidīgu uzbrukuma arsenālu un acumirklī panāca 40:0. Viņš izmantoja pirmo no trim breikbumbām, ar diagonālo sitienu uzbrūkot Džannesi otrajai servei, un sāncensis bumbiņu pāri tīklam vairs nedabūja. Pārsvara nostiprināšana Ernestam nesagādāja nekādas problēmas.

Turklāt nākamajā Džannesi serves geimā situācija bija līdzīga - Gulbis tika pie breikbumbas, atkal pateicīga otrā serve, kurai latvietis nekavējoties uzbruka, bet bumbiņa piezemējās sprīdi aiz gala līnijas. Lai gan lauzt servi neizdevās, ne mirkli nepameta sajūta, ka notikumus kortā kontrolē tieši Gulbis. Tas pierādījās cīņas turpinājumā, jo Ernestam tomēr izdevās tikt pie otrā breika setā un panākt 5:2, perfekti trāpot pa līniju un itālim neatstājot nekādas cerības. Maču Gulbis izservēja uz nulles (6:2) un sasniedza "French Open" pamatturnīru.