Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Nadalam vienpadsmitais!

© sc

Rafaela Nadala dominance "Roland Garros" kortos turpinājās arī 2018. gadā, kad Spānijas tenisists 11. reizi kļuva par prestižā turnīra čempionu, finālā ar 6:4, 6:3, 6:2 pieveicot pirmoreiz "Grand Slam" finālā spēlējušo austrieti Dominiku Tīmu.

Nadals uzvarēja mača pirmajās sešās izspēlēs un pēc nospēlētiem diviem geimiem bija vadībā ar breiku. "Grand Slam" finālu debitants Tīms divos geimos ieguva tikai vienu punktu (1-8) un Nadala starta pārsvarā ieguldījumu deva ar piecām nepiespiestajām kļūdām. Tīms uzreiz atspēlējās, kad viņam otrajā geimā izdevās daži spēcīgi uzbrukumi, iegūstot divas breikbumbas. Tīms izmantoja otro, kad viņam bija iespēja "īsai" bumbiņai uzbrukt ar "forehand".

Tīms 1. setā turpināja mocīties serves geimos - viņam bija tikai viens bez problēmām, bet pārējos Nadalam bija vismaz viena breikbumba, jo Tīms setā pirmo servi trāpīja tikai ar 45 % precizitāti. Dominiks ceturtajā geimā atspēlēja vienu breikbumbu, bet sestajā geimā, kas ilga 12 minūtes, viņam izdevās atspēlēt divas. Pēc tam vienīgais vieglais geims setā, servi noturot "uz 15" un tiekot līdz neizšķirtam 4:4.

Kopš breika atspēlēšanas Tīmam uzņemšanā variantu vairs nebija, bet pats pamatīgi izgāza 10. geimu, kad neizturēja rezultāta tablo radīto spiedienu, servējot pie 4:5. Tīms pats sevi nobreikoja "sausā" ar četrām nepiespiestajām kļūdām! Viņš izveidoja labu kombināciju pirmajā izspēlē, taču kļūdījās ar diagonālo sitienu, trāpot tīklā, kad Nadals jau bija apspēlēts. Tīms pēc tam vēl divas reizes iesita tīklā un zaudējumu setā noformēja ar milzīgu "forehand" autu.

Nadala 11. uzvara "Roland Garros" kortos pagarināja veterānu dominanci "Grand Slam" turnīros - pēdējos septiņus titulus ieguvuši 30+ gadus veci tenisisti. Pēdējais par 30 gadiem jaunākais čempions ir 2016. gadā Vimbldonā uzvarējušais Endijs Marejs, kurš par čempionu kļuva 29 gadu vecumā.

Nadals arī 2. seta sākumā tika pie breika. Tīms otrajā geimā atspēlējās no 15:40, kopumā anulēja četras breikbumbas (visas ar "forehand" uzbrukumiem), bet pēc tam divas reizes pēc kārtas kļūdījās ar "backhand". Austrietim trešajā geimā vēl trīs kļūdas, un Nadals jau bija priekšā ar setu un 3:0.

Seta turpinājumā Nadalam bija smagi jāstrādā, lai tiktu pie punktiem, jo Tīma dāvanu laiks beidzās. Dominiks nākamajās divās servēšanas reizēs izcēlās ar "sausajiem" geimiem, bet Nadalam klājās grūtāk. Rafa piektajā geimā uzvarēja no 0:30, bet septītajā geimā atspēlēja breikbumbu un bija vadībā ar 5:2. Tīms breikbumbas izspēlē tika klāt spāņa "dropšotam", bet Nadals pēc tam viegli pabeidza īsu sitienu apmaiņu pie tīkla. Tīms kopš pirmā serves geima seta turpinājumā ar servi zaudēja tikai divās izspēlēs, abām esot seta priekšpēdējā geimā. Nadalam šoreiz bija jāservē par uzvaru setā, un viņš ar uzdevumu galā tika viegli, seta pēdējā geimā zaudējot tikai vienā izspēlē.

Pēdējais sets no pirmajiem diviem atšķīrās ar to, ka Tīms šoreiz uzvarēja pirmajā serves geimā. Dominiks pirmajā geimā tika ārā no 0:40 bedres un kopumā atspēlēja četras breikbumbas - trīs ar "forehand" sitieniem pa sānu līnijām un vienu ar pirmo servi. Nadals breiku ieguva nākamajā reizē, kad trešajā geimā ar "forehand" uzbrukumiem divreiz neļāva Tīmam realizēt geimpunktus un ar vēl vienu spēcīgu sitienu no ērtās puses, piespiežot Tīmu izsist autā, izmantoja savu otro breikbumbu un pēc nākamā geima bija vadībā ar 3:1.

Šajā geimā Nadalam pie rezultāta 30:0 gadījās krampji kreisās rokas pirkstiem, kādu brīdi vāji spēlējot ar "forehand", bet Tīms to neizmantoja, vairāk sitot uz Nadala "backhand" pusi. Nadals nākamajā servēšanas reizē pat izcēlās ar "sauso" geimu, pēc kura bija priekšā ar 4:2. Tīms nokavēja atspēlēšanās iespēju un septītajā geimā nespēja novērst vēl vienu Nadala breiku, pēc kura Rafa izservēja maču. Pēc ātras izvirzīšanās vadībā ar 40:0 Nadals punktu pielika tikai ar piekto mačbumbu. Nadals arvien ir perfekts "Roland Garros" finālos (11-0).

Šodien Parīzē bija Nadala un Tīma desmitais duelis, pēc kura Nadals savstarpējo maču bilancē ir vadībā ar 7-3, abiem vienmēr sacenšoties uz māla seguma. Kamēr Tīms spējis Nadalu trīs reizes uzvarēt ATP turnīros ar "best of 3" formātu, "Grand Slam" mačos austrietim vēl nav neviena seta pret Nadalu, viņam Parīzē ar 0-3 zaudējot trīs reizes. Pirmās divas bija 2014. gadā 2. kārtas mačā un 2017. gadā pusfinālā.

Nadala 11. uzvara "Roland Garros" kortos pagarināja veterānu dominanci "Grand Slam" turnīros - pēdējos septiņus titulus ieguvuši 30+ gadus veci tenisisti. Pēdējais par 30 gadiem jaunākais čempions ir 2016. gadā Vimbldonā uzvarējušais Endijs Marejs, kurš par čempionu kļuva 29 gadu vecumā.

Nadals un Rodžers Federers uzvarējuši pēdējos sešos "Grand Slam" turnīros. Tā ir abu izcilnieku otra garākā sērija - no 2005. līdz 2007. gadam viņi savāca 11 "major" trofejas pēc kārtas. Nadalam tagad ir 17 "Grand Slam" tituli, Federeram 20.