Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Zināms, kur notiks 2026. gada PK futbolā

© scanpix.ee

Trešdien FIFA kongresā Maskavā balsojumā izvēlēta 2026. gada Pasaules kausa izcīņas finālturnīra mājvieta, šoreiz tādas būs pat trīs - ASV, Kanāda un Meksika, kas saņēma 67% balsu. Par šo kandidatūru balsoja arī Latvijas Futbola federācija (LFF).

2026. gada Pasaules kausa izcīņa būs pirmā vēsturē, kurā piedalīsies 48 komandas, nevis 32, kā tas bijis līdz un būs vēl arī 2022. gada Pasaules kausa izcīņā Katarā. Šodien Krievijas galvaspilsētā Maskavā dienu pirms Pasaules kausa sākšanās notikušajā FIFA kongresā tika izvēlēta 2026. gada Pasaules kausa finālturnīra rīkotāja.

No 200 balsotājām ASV, Kanādas un Meksikas apvienotā kandidatūra saņēma 134 balsis jeb 67% balsu. Lai saņemtu tiesības rīkot finālturnīru, būtu pieticis arī ar 104 balsīm. Otra kandidatūra - Maroka - saņēma 65 balsis. Viena federācija nenobalsoja ne par vienu no kandidatūrām.

No 211 FIFA biedriem balsot nedrīkstēja visas kandidējošās valstis - bez ASV, Kanādas un Meksikas arī Maroka, kā arī trīs ASV teritorijas - Puertoriko, Virdžīnu salas un Guama. Savukārt Gana kongresā nepiedalījās, jo valsts korupcijas dēļ apturējusi vietējās federācijas darbību.

"Vienīgais uzvarētājs šodien ir futbols. Tas vieno mūs visus," pēc finālturnīra rīkošanas tiesību izcīnīšanas sacīja ASV federācijas prezidents Karloss Kordeiro. "Liels, liels paldies par šo neticamo godu. Paldies par šīs privilēģijas uzticēšanu mums."

Meksikā savulaik Pasaules kausa finālturnīri rīkoti divas reizes - 1970. gadā un 1986. gadā. ASV finālturnīru uzņēma 1994. gadā, bet Kanādai šāds gods tiks pirmo reizi vēsturē. Tiesa, 2015. gadā kanādiešiem bija iespēja organizēt Pasaules kausa finālturnīru sievietēm.

Šobrīd plānots, ka spēles norisināsies Monreālā, Edmontonā, Toronto, Mehiko, Monterejā, Gvadalaharā, kā arī virknē ASV pilsētu. Līdz ar paplašināšanos tiks aizvadīts arī rekordskaits spēļu - 34 dienu laikā būs jānospēlē 80 mači.