Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Beļģi no Panamas paņem sev pienākošos trīs punktus

© scanpix.ee

Viena no čempionāta favorītēm Beļģijas izlase izdarīja to, ko nespēja Argentīna, Brazīlija un Vācija - turnīra pirmajā spēlē paņēma sev pienākošos trīs punktus.

Beļģija un Panama 3:0 (0:0)

Mertens 1:0 (47), Lukaku 2:0, 3:0 (69, 75)

Pasaules čempionātu debitante Panama pret jau trīspadsmito reizi tik augstā līmenī spēlējošo Beļģiju. Beļģiju, kura neskaitot lielo piecinieku (Anglija, Spānija, Vācija, Itālija, Francija), no Eiropas valstīm visbiežāk tikusi līdz finālturnīram. Uz Krieviju beļģi tika ar pārliecinošu sniegumu kvalifikācijā - 9 uzvaras un viens neizšķirts, vārti - 43:9. Panama uz savu pirmo finālturnīru tika pēdējā brīdī, pēdējā kvalifikācijas turnīra spēlē pieveicot jau ceļazīmi uz Krieviju izcīnījušo Kostariku (2:1). Toress uzvaras vārtus guva 88. minūtē…

Panamas izlase tikai sāk kolekcionēt savas gaitas finālturnīros, bet beļģi pirms šī mača bija sakrājuši solīdu pēdējo deviņu spēļu bilanci. Proti, pēdējās deviņās grupu spēlēs beļģiem nebija neviena zaudējuma - četras uzvaras un pieci neizšķirti. Tagad arī desmitā nezaudētā spēle.

Lai arī Beļģijas izlase regulāri spēlē finālturnīros, Mertens ir pirmais spēlētājs kopš 2002. gada, kurš gūst vārtus divos čempionātos. Savulaik 1998. un 2002. gadu čempionātos ar vārtu guvumiem izcēlās Marks Vilmots… Ja Mertens ir guvis vārtus, tad tas ir garants Beļģijas uzvarai, jo, iepriekšējos 12 mačos, kuros izcēlies Mertens, beļģi ir uzvarējuši.

Divu vārtu autors Lukaku nopietni pieteicies kļūt par izlases labāko vārtu guvēju lielajos turnīros (pasaules un Eiropas čempionātos). Lukaku tagad ir pieci vārti (tikpat cik Vilmotam), bet seši - Janam Kulemansam. Vēl Lukaku ir tikai trešais spēlētājs Beļģijas izlasē kopš 1966. gada, kurš vienā mačā guvis divus vārtus. Vēl to izdarījuši Vilmots pret Meksiku (1998) un Vilfrīds van Moers pret Salvadoru (1970).