Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

"Valmiera" izšķirošajā cīņā sakauj "Liepāju" un iesoļo pusfinālā pret VEF

© Edgars Vavads

"OLyBet" Latvijas Basketbola līgas ceturtdaļfināla izšķirošajā cīņā "Valmiera/Ordo" savā laukumā ar rezultātu 102:75 pārliecinoši apspēlēja "Liepāju/Triobet", sērijā līdz trīs uzvarām triumfējot ar 3-2 un iekļūstot pusfinālā pret "VEF Rīga".

Pirms spēles Kristaps Valters atklāja, ka veselības problēmu dēļ "Valmieras/Ordo" vienībai izslēgšanas spēlēs palīdzēt nevarēs un, visticamāk, spēlētāja karjera bijušajam Latvijas izlases saspēles vadītājam ir noslēgusies.

Starta piecinieki:
Valmiera: Pitss. Kaufmanis, Laksa, Bērziņš, Fišers
Liepāja: Grifins, Ausējs, Lasmanis, Butjankovs, Montgomerijs

Spēli ar precīzu metienu no tālās distances uzsāka liepājnieku snaiperis Artūrs Ausējs, bet Dors Fišers atbildēja ar pustālo metienu. Kopumā valmierieši guva 11 punktus pēc kārtas, pirms Agris Galvanovskis pieprasīja minūtes pārtraukumu liepājniekiem, 11:3 jau pēc divām ar pusi nospēlētām minūtēm. Pilnās Vidzemes Olimpiskā centra tribīnes skaļi dzīvoja līdzi katrai mājinieku veiksmīgajai epizodei. Līdz spēles pirmās ceturtdaļas vidum "Valmiera/Ordo" sasniedza rezultātu 18:6, pēc Artūra Bērziņa ielaušanās groza apakšā. Individuāli arī noslēdzošajā ceturtdaļfinālā spēlē pamanāmas epizodes bija Rihardam Bērziņam, kurš satricināja Valmieras groza konstrukciju ar enerģisku danku. "Valmieras/Ordo" basketbolisti neaizrāvās ar pozicionālu basketbolu, cenšoties spēlēt ātri un izdarīt spiedienu uz grozu. Vairākkārt vidzemniekiem izdevās gūt punktus caurgājienos un ar soda metieniem, spēles pirmās desmit minūtes noslēdzot ar rezultātu 30:18.

Spēles otrajā ceturtdaļā "Valmiera/Ordo" pēc diviem Damjēra Pitsa tālmetieniem panāca rezultātu 38:22. Otrās ceturtdaļas vidū veiksmīgi divus uzbrukumus pēc kārtas ar trejačiem noslēdz liepājnieki, kas samazināja mājinieku pārsvaru līdz 42:30, liekot nu jau Uvim Helmanim uz sapulcīti sasaukt savus padotos. Ceturtdaļas otrajā pusē liepājnieki turējās vidēji desmit punktu robežās, saglabājot iespējas cīnīties par panākumu spēlē un visā sērijā. Ceturkšņa pēdējā minūtē skaisti trīs pretspēlētājiem cauri tika Damjers Pitss, realizējot "floater" metienu, kas noslēdza spēles pirmo puslaiku valmieriešiem par labu ar 52:40.

Otro puslaiku rezultatīvi iesāka valmierieši, pieredzējušajam Fišeram un Jānim Kaufmanim gūstot pa diviem punktiem. Divas ar pusi minūtes trešajā ceturtdaļā "Liepāja/Triobet" punktus neguva, kas ļāva Mārtiņam Laksam sasniegt rezultātu 62:40. Turpmākās divas minūtes punktus neguva valmierieši, kas "Liepājai" ļāva samazināt starpību līdz 15 punktiem. Trešās ceturtdaļas otrajā pusē pilnībā spēli kontrolēja "Valmiera/Ordo", platiem soļiem dodoties pretī iekļūšanai pusfinālā. Pirms ceturtdaļfināla sērijas noslēdzošās ceturtdaļas Vidzemes komandas pārsvars bija 26 punkti - 74:48.

Ceturto ceturksni ar trīs punktu metieniem ievadīja Kaufmanis un Laksa, palielinot mājinieku pārsvaru līdz +30. Pēc divām ar pusi aizvadītām minūtēm efektīgi bumbu grozā trieca Ervīns Jonāts, panākot rezultātu 84:53. Jonāts turpināja rezultatīvi spēlēt arī turpmākajās epizodēs, raidot grozā tālmetienu un gūstot divus punktus ar sodu pēc izcīnītas atlēkušās bumbas. Jau vairākas minūtes pirms spēles noslēguma Uvis Helmanos pārgāja uz spēli ar rezervistiem, pēdējām divām minūtēm atklājot aktuālu jautājumu tikai par to vai mājiniekiem izdosies sasniegt simts punktu robežu. Simto punktu skatītājiem par prieku guva Jonāts, bet ķirsīti uz kūkas uzlika Haralds Kārlis, pārtverot bumbu un triecot grozā "dzirnaviņas" danku. Līdz ar to spēlē "Valmiera/Ordo" guva panākumu ar 102:75, triumfējot visā sērijā ar 3-2. Tādējādi pusfinālā risināsies pagājušās sezonas finālsērias atkārtojums, tiekoties "Valmieras/Ordo" un Rīgas VEF komandām.

Ar 25 punktiem un 6 rezultatīvām piespēlēm "Valmieras" uzvaru ceturtdaļfināla izšķirošajā cīņā kaldināja saspēles vadītājs Damjērs Pitss. bet Mārtiņš Laksa un Jānis Kaufmanis attiecīgi guva 19 un 16 punktus. Viesu rindās ar 16 punktiem sezonu noslēdza Artūrs Ausējs, bet 14 punkti Artjomam Butjankovam.

"OlyBet" Latvijas Basketbola līgas ceturtdaļfināls, 1. maijs

"Valmiera/Ordo" - "Liepāja/Triobet" 102:75 (30:18, 22:22,22:8, 28:27)
Valmiera: Pitss 25 (6 rp), Laksa 19, Kaufmanis 16, Jonāts 12, Fišers 11 (10 ab), Blaus 9, Bērziņš 5, Kārlis 2, Gabrāns 2, Mālmanis 1
Liepāja: Ausējs 16, Butjankovs 14, Grifins 12 (7 rp), Montgomerijs 9, Krastiņš 7, Pīternieks 6, Jurevičus 4, Lasmanis 2, Bērziņš 2, Stīls 2

"OlyBet" Latvijas Basketbola līgas ceturtdaļfināli

Komandas 1. spēle 2. spēle 3. spēle 4.spēle 5.spēle Sērijā
Jēkabpils - Barons kvartāls 89:84 76:82 93:92 67:83 02.05. 2-2
Valmiera/Ordo - Liepāja/Triobet 101:70 80:85 100:94 74:93 102:75 3-2