Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

"Ventspils" sāk nikni, tomēr trešā finālsērijas uzvara VEF rēķinā

© Renārs Koris

"OlyBet" Latvijas Basketbola līgas finālsērijas trešo uzvaru izcīnījuši "VEF Rīga" basketbolisti, ar 90:82 pārspējot "Ventspili". Pa 18 punktiem mājinieku kontā ieskaitīja Mareks Mejeris un Abduls Gadijs.

Pirmajās divās fināla cīņās "VEF Rīga" izcīnīja divus panākumus Ventspilī, ar rezultātu 2-0 izvirzoties sērijas vadībā. Tādējādi finālsēriju pārceļot uz savu laukumu, rīdziniekiem trešajā spēlē bija iespēja nonākt uzvaras attālumā līdz čempiontitulam. Tikmēr "Ventspils" basketbolistu plānā bija sērijas pirmo uzvaru izcīnīt Rīgā.

Starta piecinieki:
VEF: Gadijs, Ričards, Labucks, Mejeris, Meiers
Ventspils: Dīns, Šķēle, Janičenoks, Žeļonis, Zaķis

Spēle iesākās ar grozu apmaiņu abu komandu izpildījumā. "Ventspils" savus uzbrukumus realizēja no groza tuvuma, kamēr Rīgas VEF atbildēja ar rezultatīviem metieniem no tālās distances, divreiz izceļoties Abdulam Gadijam. Vienlīdzīgs rezultāts saglabājās līdz pirmās ceturtdaļas vidum, kad rezultāts bija 9:9. Ar Andreja Gražuļa iesaistīšanos spēlē, ventspilnieki pirmā ceturkšņa otrajā pusē pārņēma vadību. Savu artavu kurzemnieku pārsvara audzēšanā pielika arī Māris Gulbis, bet līdz ar ceturtdaļas beigu signālu Kristaps Janičenoks raidīja grozā trīs punktu metienu. Tādējādi pēc nospēlētām desmit minūtēm "Ventspils" atradās vadībā ar 26:17. Interesanti, ka no spēles pirmajā ceturksnī rīdzinieki punktus guva tikai no tālmetienu līnijas.

Otro spēles ceturtdaļu ar tālu pustālo metienu atklāja Jānis Blūmbs, bet vairākas minūtes tas palika vienīgai mājinieku precīzais metiens. Ceturtdaļas vidū Ronalds Zaķis trieca bumbu grozā no augšas, bet Mārtiņš Meiers atbildēja ar pielabotu komandas biedra metienu - desmit punktu vadība kurzemniekiem. Trīs minūtes līdz puslaika noslēgumam Vilijs Dīns ar lielisku piespēli izkārtoja danku Zaķim, bet mirkli vēlāk pieredzējušais amerikānis guva divus punktus ātrajā uzbrukumā, palielinot kurzemnieku vadību līdz 41:26. Līdz puslaika izskaņai vēl vienu tālmetienu realizēja Janičenoks, bet Aigars Šķēle pēc pagrieziena raidīja grozā pustālo metienu, sasniedzot ventspilniekiem 50 punktu robežu. Ejot pārtraukumā, rezultāts 50:32.

Otrā puslaika ievadā "Ventspils" lieliski spēlēja aizsardzībā, un ar labu pāreju uzbrukumā viesi vairākkārt viegli ielauzās pretinieku groza apakšā. Tomēr pēc neveiksmīga trešā ceturkšņa sākumā "VEF Rīga" lēni sāka kārpīties ārā no bedres, deldējot starpību ar Iļjas Gromova darbībām groza apakšā un Blūma soda metieniem. Nepilnas trīs minūtes līdz perioda izskaņai Kriss Ričards, neskatoties uz Gražuļa mēģinājumu bloķēt, ar spēku iespieda bumbu grozā, samazinot rezultāta starpību līdz 11 punktiem (49:60). Līdz ceturtdaļas beigām dzeltenie vairākos uzbrukumos neko noorganizēt nespēja, tikmēr Blūms ar trejaci pievilka līdz piecu punktu starpībai. Tomēr Šķēlem izdevās realizēt traku tālmetienu, pirms izšķirošas spēles daļas sasniedzot rezultātu 63:55.

Noslēdzošo ceturtdaļu ar precīzu tālmetienu sāka Mareks Mejeris. Ventspilnieki katastrofāli cīnījās par atlēkušajām bumbām, dāvinot pretiniekiem otrās uzbrukumu iespējas. Gadijs izmantoja viesu paviršību, gūstot piecus punktus pēc kārtas un izlīdzinot rezultātu - 63:63. Pēc Kārļa Muižnieka pieprasītā pārtraukuma, Dīns guva kurzemnieku pirmos punktus ceturtdaļā ar trīs punktu gājienu. Pēc īsa brīža Dīns vēlreiz realizēja trīs punktu gājienu, sasniedzot rezultātu 71:66 septiņas minūtes pirms pamatlaika beigām. Tomēr Dīna piektā personīgā piezīme uz atlikušo spēles laiku atstāja Muižnieku bez sava pamatsastāva saspēles vadītāja. Četras minūtes pirms spēles laika beigām Blūms aukstasinīgi realizēja stūra tālmetienu - 73:75.

Floriana Kembela caurgājiens uz brīdi ļāva uzelpot viesiem, tomēr Ričards ātri atbildēja ar trīnīti, samazinot starpību līdz vienam punktam. Noturot aizsardzību, VEF bija iespēja pārņemt vadību un to ar tālmetienu veica Gadijs, sasniedzot rezultātu 79:77. Divas ar pusi minūtes līdz beigām Šķēle izlīdzināja rezultātu, tomēr VEF ātri atbildēja, atgūstot vadību. Mazāk kā divas minūtes līdz spēles beigām izšķirošu tālmetienu grozā raidīja Mejeris, bet Blūms guva divus punktus caurgājienā, sasniedzot +7 un pilnībā pārņemot morālo pārsvaru. Pēdējā minūtē Mejeris un Ričards trieca bumbu grozā no augšas. Tādējādi ar rezultātu 90:82 "VEF Rīga" tika pie trešā panākuma, nonākot uzvaras attālumā līdz piektajam čempiontitulam.

"OlyBet" Latvijas Basketbola līgas fināls, 23. maijs

"VEF Rīga" - BK "Ventspils" 90:82 (17:26, 15:24, 23:13, 35:19)
VEF: Mejeris 18 (9ab), Gadijs 18, Blūms 17 (6 rp), Ričards 15, Meiers 12 (11 ab), Labucks 6, Gromovs 4, Gordons, Antrops
Ventspils: Janičenoks 21 (5 rp), Šķēle 16, Gražulis 13, Zaķis 10 (8ab), Dīns 9, Kembels 7, Gulbis 4, Žeļonis 2, Jakovičs, Ate

"OlyBet" Latvijas Basketbola līgas fināls

Komandas 1.spēle 2.spēle 3.spēle 4.spēle 5.spēle 6.spēle 7.spēle Sērijā
BK Ventspils - VEF Rīga 66:76 76:84 82:90 25.05. 27.05.* 29.05.* 31.05.* 0-3