Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Latvijai cīņa pret Eiropas čempioni Serbiju

© Ādolfs Mārtiņš Krauklis / F64 Photo Agency

Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība sestdien, 27. maijā, plkst. 18:45 Karlovi Varu turnīra otrajā spēlē tiksies ar Eiropas čempioni Serbiju.

Galvenais treneris Mārtiņš Zībarts turnīru izmanto, lai sagatavotos Eiropas čempionāta režīmam. Tas nozīmē lielu darba apjomu treneriem un stingru pašdisciplīnu spēlētājām. Trīs augstākā līmeņa speles dažu dienu laikā ir pārbaudījums, kuru izturēt var tikai labi fiziski, morāli un psiholoģiski sagatavota komanda.

Izdzēs no atmiņas vakardienu, neatkarīgi kā būtu gājis. Rūpējies par ķermeni, dodot tam laiku atpūtai un miegam. Atbrīvo prātu, nenoslogo to ar lietām, kas var novērst uzmanību. Pievērsies tikai vienai dienai un vienai spēlei. Nedomā pārāk daudz un atbalsti savu komandu.

Treneriem čempionāta režīms nozīmē jaunākā pretinieku video gaidīšanu. Informācijas apstrādi, uzdevumu noteikšanu un sadali. Darbu vēlās nakts stundās, lai sagatavotos rīta video seansam. Treneriem ir vismazāk laika atpūtai, lai gan arī viņiem vajadzīga svaiga galva.

Ādolfs Mārtiņš Krauklis / F64 Photo Agency

Latvijas izlasei Karlovi Varos ir blīvs grafiks. Gari rīti un intensīvs dienas vidus. Video, brauciens uz zāli, metienu treniņš. Trīs stundas pēc nodarbības beigām jau jābrauc uz spēli. Vidū pusdienas un laiks īsai snaudai. Tā notika piektdien, tā būs sestdien spēlē pret Serbiju.

Sestdienas pretinieces ir pašreizējās Eiropas čempiones. Vēl pirms pieciem gadiem to būtu grūti iedomāties, taču tas ir noticis fakts. Serbijas priekštece - Dienvidslāvija - kādreiz finālturnīros nopelnīja četras sudraba un divas bronzas godalgas, taču pēdējās desmitgadēs izlašu līmenī bija gandrīz pazudusi.

Vīriešu basketbols Serbijā bija karalis, kamēr dāmas vadīja dienas aizmirstībā un anarhijā. Piemēram, 2009. gadā Valmierā pēc aculiecinieku nostāstiem Serbija komandu atgādināja tikai attālināti un ātri izstājās no turnīra. Situācija mainījās 2012. gadā, kad federācijas (Košarkaški Savez Srbije) jaunā vadība nolēma veltīt uzmanību sieviešu basketbola attīstībai.

Labas spēlētājas un treneri Serbijā bijuši vienmēr, taču neviens iepriekš nebija apvienojis komandu vienā dūrē. Božidara Maļkoviča meita Marina to paveica, četru gadu laikā aizvedot Serbiju līdz pirmajam Eiropas titulam (Budapešta 2015) un vēsturiskai bronzai 2016. gada Rio spēlēs.

Aizsargāt titulu būs grūtāk nekā to izcīnīt. Aiz serbietēm nostājusies gara pretendentu rinda, bet Maļkoviča pēc četriem intensīviem gadiem pievērsusies klubu karjerai. Trīs līderes - Ana Daboviča, Soņa Petroviča un Jeļena Milovanoviča - joprojām ir ierindā. Karjeru beigusi iepriekšējā kapteine Milica Daboviča, savainojuma dēļ nespēlēs naturalizētā amerikāniete Daniela Peidža.

Par jauno Serbijas kapteini kļuvusi Jeļena Milovanoviča - pozitīvi noskaņota un izcili profesionāla spēlētāja. Iepriekš Kurskā strādājusi kopā ar Mārtiņu Zībartu un Ēriku Visocki, viņā šosezon kļuvusi par Spānijas čempioni “Perfumerias Avenida” sastāvā. Milovanoviča ir bīstama snaipere, kura spēj iemest no jebkuras pozīcijas. Komandai vēl nav pievienojusies WNBA čempione Ana Daboviča.