Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Bukmeikeri: Vai NBA draftā pirmoreiz būs divi Latvijas basketbolisti?

© Scanpix

Naktī uz 23. jūniju Bruklinā norisināsies Nacionālās basketbola asociācijas jauno spēlētāju drafta ceremonija. Uz vietu starp 60 izvēlētajiem spēlētājiem kandidē arī Anžejs Pasečņiks un Rolands Šmits, kamēr "Betsafe" bukmeikeri par drafta pirmo numuru praktiski nešaubās - Filadelfija izvēlēsies Mareku Fulcu no Vašingtonas.

Aizvadītā NBA sezona kļuva par pirmo, kurā vienlaikus piedalījās divi Latvijas basketbolisti - Kristaps Porziņģis un Dāvis Bertāns. NBA draftā savukārt izraudzīti četri spēlētāji no Latvijas - Andris Biedriņš, Bertāns, Porziņģis un Jānis Timma, bet ne reizi vienā gadā.

Iespējas tam bijušas vairākkārt, un šogad sporta totalizatora "Betsafe" prognozēs tas pat tika uzskatīts par pilnīgi drošu notikumu, jo gan Anžejam Pasečņikam, gan Rodionam Kurucam tika paredzēta vieta pirmās kārtas izskaņā vai otrās kārtas sākumā. Taču Kurucs izvēlējās atsaukt savu dalību no drafta un izmēģināt spēkus nākamgad pēc vēl vienas sezonas Spānijā, tādējādi cenšoties uzlabot savu vērtību NBA klubu vadītāju acīs.

Pasečņiks līdzīgu iespēju bija izmantojis iepriekšējos gados, bet šogad draftā piedalīsies automātiski, saskaņā ar NBA noteikumiem. Viņš turpinājis savu izaugsmi Spānijā, ieņemot arvien lielāku lomu ACB līgas komandā "Gran Canaria". Arī pārbaudes šopavasar Ziemeļamerikā, NBA klubu vadītāju priekšā izpelnījās pozitīvas atsauksmes, tiesa, bukmeikeri atgādina, ka šīs atsauksmes no klubu pārstāvjiem bieži vien ir mānīgas, lai neizpaustu savus plānus priekšlaicīgi. Iespēja, ka Pasečņiks tomēr paliks ārpus pirmās kārtas, novērtēta ar 1,80.

Scanpix

Pasečņikam šobrīd tiek prognozēta izvēles vieta starp 20. un 30., kas jebkurā gadījumā nozīmētu drafta pirmo kārtu un garantētu līgumu ar NBA komandu. Koeficients šādai iespējai ir 2,00. Par ticamu variantu bukmeikeri uzskata nonākšanu līgas pastarītē "Nets", kas šoreiz uzņems drafta ceremoniju. "Nets" pieder 22. un 27. numurs, turklāt par tās interesi par Pasečņiku bieži baumots Ņujorkas medijos. Bruklinas sastāvs šobrīd ir ļoti vājš, un komandas vēlme izvēlēties jau šobrīd augsta līmeņa pieaugušo basketbolā nobriedušu spēlētāju, kas varētu dot komandai pienesumu jau šobrīd, ir labi saprotama. Iespēja, ka Pasečņiku izvēlēsies tieši "Nets", novērtēta ar koeficientu 5,00.

Taču bukmeikeri uzsver, ka nav priekšlaicīgi jāizslēdz cerība par divu Latvijas basketbolistu izvēli vienā draftā. Lai arī pēdējās drafta prognozēs Rolands Šmits nav figurējis, arī viņš šosezon sevi arvien spilgtāk pierādīja Spānijas līgā "Fuenlabrada" sastāvā. Turklāt papildus atpazīstamības iegūšanai Ziemeļamerikā, viņš arī ieguva Eirokausa Uzlecošās zvaigznes titulu. Šmits nav starp drošajiem drafta kandidātiem, bet komandas, kurām pieder izvēles numuri no 50. līdz 60., jaunas superzvaigznes vairs necer izvēlēties un var izšķirties par labu Šmitam, kurš tāpat kā Pasečņiks pierādījis savu universālumu un gatavību spēlēt augstā līmenī. Šmita izvēlēšanos draftā bukmeikeri novērtējuši ar koeficientu 5,00.

Savukārt drafta augšgalā intrigas praktiski pilnībā izzuda pirms pāris dienām, kad "Celtics" piekrita aizmainīt savu pirmo numuru uz Filadelfiju. "76ers" jau aizvadīja privātos treniņus ar saspēles vadītāju Markelu Fulcu, komandas pārējie spēlētāji jau publicēja kopējos attēlus ar viņu un jūsmīgi izteicās par gaidāmo sadarbību, un "Betsafe" bukmeikeriem nav nekādu šaubu, ka tieši Fulcs tiks izvēlēts ar pirmo numuru (koeficients 1,03). Teorētiski līdzīga kalibra spēlētājs ir arī Lonzo Bols (koeficients izvēlei ar pirmo numuru 12,0), bet viņa pārstāvji nav slēpuši, ka viņš vēlas spēlēt tikai pie "Lakers", un viņa izraudzīšanās draftā Filadelfijai principā būtu tikai kā konkurentu plānu izjaukšana.

Jāatzīmē arī soma Lauri Markanena gaidāmā ielaušanās drafta desmitniekā. Augumā raženais somu centrs drafta prognozēs figurē septītajā (koeficients 4,00) vai devītajā vietā (koeficients 4,50). Kāpēc ne astotajā? Tādēļ, ka astotais izvēles numurs pieder Porziņģa pārstāvētajai "Knicks", kas draftā cer atrast saspēles vadītāju, nevis vēl vienu talantīgu garo spēlētāju. Iespēja, ka "Knicks" izvēlēsies Markanenu un kopā ar Porziņģi izveidos Ziemeļeiropas garo spēlētāju duetu, ir novērtēta ar koeficientu 13,0.