Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Latvijai piecas nelabvēlīgas minūtes un sakāve pret Spāniju

© sportacentrs.com

Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība ceturtdien, 22. jūnijā, Prāgā zaudēja Spānijai ar 47:67 un Eiropas čempionāta turpinājumā cīnīsies par piekto vietu. Sestdien "mazais pusfināls" pret Itāliju.

Latvija pirms spēles aizvadīja divus treniņus - pusotru stundu garu nodarbību trešdienas vakarā (19:30-21:00) un 45 minūtes garu treniņu ceturtdienas rītā. Elīna Babkina gatavojās pēc individuālas programmas, taču vēl nebija gatava spēlēt.

Ceturtdaļfinālu diena O2 arēnā sastāvēja no divām daļām - pēc pirmajām divām spēlēm visiem skatītājiem arēna bija jāatstāj. Tribīnēs tika veikti uzkopšanas darbi, bet 45 minūtes pirms Latvijas un Spānijas spēles sākuma zāles durvis no jauna tika atvērtas. Himnas tika spēlētas uz klavierēm.

Starta piecinieki

Spānija: Palau, Šargaja, Torensa, Hila, Litla
Latvija: Krastiņa, Baško-Melnbārde, Šteinberga, Putniņa, Vītola

Pirmo reizi turnīrā Latvijai vienlaikus laukumā devās trīs priekšējās līnijas spēlētājas - Anete Šteinberga, Aija Putniņa un Kristīne Vītola. Izvēle attaisnojās. Komanda aizsardzībā savilkās, piespiežot spānietēm kļūdīties un neļaujot gūt punktus soda laukumā. Marta Šargaja iemeta pirmo tālmetienu no labā stūra, bet pārējās spāņu spēlētājas četru minūšu laikā realizēja tikai vienu metienu no spēles. Kristīnes Vītolas un Anetes Šteinbergas tālmetieni izvirzīja Latviju vadībā ar 8:5, liekot Lukasam Mondelo piektajā minūtē pieprasīt minūtes pārtraukumu.

Spānijas taktika mainījās - universālā aizsardze Alba Torensa sāka spēlēt viens pret vienu un izrāvās ātrajos pretuzbrukumos, bet Marta Šargaja turpināja precīzi uzbrukt tālāk no groza. “Sarkanā fūrija” trīs minūtēs veica izrāvienu 0:15, ātri panākot divciparu pārsvaru - 8:20. Latvietēm labi izdevās izprovocēt piezīmes, taču pirmais divpunktnieks no spēles tika realizēts tikai devītajā minūtē. Spānietes izmēģināja arī pilna laukuma presingu, kamēr Torensa turpināja precīzi mest no visām pozīcijām - 12:27. Neraugoties uz zonas aizsardzību, pirmajā ceturtdaļā viņa realizēja 2 no 2, bet Šargaja - 3 no 3 tālmetieniem.

Spānietes izcili mācēja sodīt katru Latvijas kļūdu uzbrukumā, radot tā saucamās “mīnus četri” situācijas un nekavējoties gūstot divus punktus pēc katras neizmantotas pretinieču iespējas. Otrās ceturtdaļas vidū izveidojās arī “mīnus seši” situācija. Latvijas spēlētajas nesapratās uzbrukumā, zaudēja bumbu, Anna Krusa izrāvās un Ieva Krastiņa viņu kavēja. Tiesneši pieskaršanos novērtēja ar nesportisko piezīmi. Krusa iemeta abus brīvmetienus, bet Marta Šargaja pabeidza bumbas kontroli ar precīzu divpunktu metienu - 15:35.