Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Vēl viens latvietis NBA: Pasečņiks tiek draftēts ar 25. numuru un nonāk Filadelfijā

© Scanpix

Nacionālās basketbola asociācijas jauno spēlētāju drafta ceremonijā Andžejs Pasečņiks izvēlēts pirmajā kārtā ar 25. numuru. Pēc maiņas darījuma latvietis nonāca Filadelfijas "76ers" rindās, kļūstot par pirmās izvēles Markela Fulca komandas biedru.

Ņujorkā, "Barclays Center" arēnā, kurā ikdienā spēlē Bruklinas "Nets", šonakt 71. reizi tika izvēlēti labākie jaunie basketbolisti, kuri šoruden uzsāks savas gaitas Nacionālajā basketbola asociācijā. Tā sauktajā Zaļajā istabā ielūgti bija 20 jaunie talanti un viņu ģimenes, bet Anžejs Pasečņiks sava vārda nosaukšanu gaidīja tribīnēs. Pirms drafta sākuma autoritatīvais drafta portāls DraftExpress.com novērtēja Pasečņiku kā 21. labāko spēlētāju šī gada draftā. Savukārt Rolandam Šmitam portāls bija atvēlējis 77. vietu.

Šī gada pirmā izvēle oriģināli būtu piederējusi Bruklinas "Nets", tomēr 2013. gada maiņas darījumā Bostonas "Celtics" ieguva tiesības uz šo izvēli, bet dažas dienas pirms drafta nakts notika vēl viens maiņas darījums, pie pirmā pika otro gadu pēc kārtas tiekot Filadelfijas "76ers". Pārsteigums nenotika. Kā medijos tika paredzēts, ar pirmo izvēli Filadelfijas "76ers" izvēlējās saspēles vadītāju Markelu Fulcu. Tādējādi jaunajā sezonā gaidāma unikāla situācija. Vienā komandā debitēs divas pirmās izvēles - pērnā gada Filadelfijas ieguvums Bens Simonss un šī gada pirmais piks Markele Fulcs.

Trešo gadu pēc kārtas otrā drafta izvēle piederēja 16 NBA čempiontitulu īpašniecei Losandželosas "Lakers". Maģiskais Džonsons un viņa komanda nepārsteidza, izvēloties UCLA saspēles vadītāju Lonzo Bolu.

Jau drafta ceremonijas ievadā notika nakts nozīmīgākā maiņa. Minesotas "Timberwolves" savā īpašumā ieguva Džimiju Batleru, nosūtot uz Čikāgas "Bulls" Zaku Lavīnu un Krisu Danu. Apmaiņā iesaistītas arī 7. un 16. drafta izvēles. Tādējādi pēc gada pārtraukuma Batlers atgriezies pie trenera Toma Tibodo.

Otro gadu pēc kārtas Bostonas "Celtics" īpašumā bija trešā drafta izvēle. Pērn tika iegūts Džeilens Brauns. Arī šonakt Bostona izvēlējās vieglo uzbrucēju, savos pierakstos iekļaujot 19 gadus veco Djūkas spēlētāju Džeisonu Teitumu. Savukārt ar ceturto izvēli Fīniksas "Suns" rīcībā nonāca Kanzasas vieglais uzbrucējs Džošs Džeksons.

Par šī gada drafta visātrāko basketbolistu uzskatītais Kentukī saspēles vadītājs De'Ārons Fokss ar piekto izvēli nonāca Sakramento "Kings" vienībā, kas pēc Demarkusa Kazinsa aizmainīšanas uzsākusi komandas atjaunošanu.

Par pirmo eiropieti draftā kļuva somu spēka uzbrucējs Lauri Markanens, kurš aizvadītajā sezonā pārstāvēja Arizonas universitāti. Tiesības uz Markanenu iesaistītas maiņas darījumā, tādējādi Markanens nonāca Čikāgas "Bulls" vienībā. Somu basketbolists tiek raksturots kā labākais metējs no garajiem spēlētājiem šī gada jauno spēlētāju klasē.

Ņujorkas "Knicks" saistībā vairāk tika runāts par Kristapa Porziņģa potenciālo aizmainīšanu, nevis komandas izvēli ar astoto numuru. Fila Džeksona vadītā komanda sastāvam pievienoja 18 gadus veco franču saspēles vadītāju Frenku Ntilikinu, kuram jau rītdien paredzēta izšķirošā spēle Francijas čempionāta finālā "Strasbourg" sastāvā. Šoreiz par Ņujorkas "Knicks" izvēli patīkami satraukts bija "raudošais zēns", kurš pirms diviem gadiem izplūda asarās, dzirdot Kristapa Porziņģa izvēli.

Portlendas "Trail Blazers" draftā bija pieejamas trīs izvēlas pirmās kārtas otrajā pusē, tomēr, lai iegūtu Gonzagas centru Zaku Kolinsu, Portlenda aizmainīja savu 15. un 20. izvēli uz Sakramento "Kings".

Zemāk kā paredzēts tika izvēlēts Kentukī snaiperis Malīks Monks, kurš izslīdēja ārpus pirmā desmitnieka. Monku ar 11. izvēli ieguva Maiklam Džordanam piederošā Šarlotes "Hornets".

Maiņas darījumā Jūtas "Jazz" uz Denveras "Nuggets" nosūtīja spēka uzbrucēju Treju Lailsu un 24. izvēli, pretī saņemot drafta 13. izvēli, kas kļuva par Luivilas aizsargu Donovanu Mičelu.

Pirmās kārtas otrās trešdaļas beigās vairākas komandas sastāvam pievienoja spēka uzbrucējus. Ar 17. izvēli Milvoki "Bucks" piesaistīja Mičiganas basketbolistu Dīdžeju Vilsonu, bet Indianas "Pacers" sastāvu papildināja Izraēlas spēka uzbrucējs Tīdžejs Līfs no UCLA. Savukārt Veikforestas spēka uzbrucējs Džons Kolinss ar 19. izvēli nonāca Atlantas "Hawks".

Ar 21. numuru par Oklahomsitijas "Thunder" spēlētāju kļuva Terness Fergusons. Šis spēlētājs ir interesants ar to, ka, tāpat kā Brendons Dženingss un Emanuels Mudiejs, izvēlējās koledžas vietā spēlēšanu profesionāli. Fergusons pagājušo sezonu aizvadīja Austrālijā.

22. piku ar lielu interesi gaidīja Latvijā, jo Bruklina tika uzskatīta kā viena no reālākajiem kandidātēm uz Anžeja Pasečņika izvēli. Tomēr "Nets" vienība izšķīrās par labu citam centram - Teksasas universitātes basketbolistam Džeretam Alenam.

Latviešu centram Pasečņikam līdz sava vārda nosaukšanas brīdim tribīnēs nācās gaidīt vairāk kā divas ar pusi stundas. 218 cm garo latviešu centru Pasečņiku ar 25. izvēli piesaistīja Orlando "Magic". Tomēr drīz vien mediju uzmanības lokā nonāca informācija, ka tiesības uz latvieti tiek aizmainītas uz Filadelfijas "76ers".Apmaiņā pret "Gran Canaria" centru, "Magic" ieguva divas nākotnes izvēles. Pasečņiks kļuvis par kopumā piekto NBA draftēto latvieti, būdams trešais spēlētājs, kurš izvēlēts pirmajā kārtā. Ja Pasečņiks jau šogad noslēgs līgumu ar Filadelfiju, viņa alga pirmajā sezonā būs mērāma 1 263 500 ASV dolāru vērtībā.

Pirmās kārtas priekšpēdējā izvēle bija Dāvja Bertāna pārstāvētās Sanantonio "Spurs" īpašumā. Grega Popoviča trenētā komanda nolēma savai vienībai piesaistīt 23 gadus veco Kolorādo aizsargu Deriku Vaitu, kurš bija vecākais spēlētājs starp pirmajām 30 drafta izvēlēm.

Pirmo kārtu noslēdza Džoša Hārta izvēle, aizsargam ar 30. piku nonākot Losandželosas "Lakers" īpašumā.

Krietni zemāk kā paredzēts noslīdēja Kauņas "Žalgiris" spēka uzbrucējs Aizeja Hartenšteins. Otrajā kārtā ar 43. izvēli Vācijas basketbolists nonāca Hjūstonas "Rockets" piesaistīto spēlētāju sarakstā.

Otrajā kārtā Ņujorkas "Knicks" īpašumā nonāca vēl divi basketbolisti. Ar 44. numuru Ņujorkā nonāca aizsargs Damjens Dotsons no Hjūstonas universitātes, savukārt ar 58. izvēli uz Ņujorku ceļoja Serbijas saspēles vadītājs Ogņens Jaramazs.

Otrajā raundā Pasečņika NBA tiesību īpašniece Filadelfijas "76ers" turpināja krāt garos spēlētājus, ar 36 izvēli piesaistot austrāliešu spēka uzbrucēju Džonu Boldenu, savukārt ar 50. numuru uz FIladelfiju devās Francijas centra spēlētājs Mathiass Lessorts.

Latviešu uzbrucēja Rolanda Šmita vārds starp 60 drafta izvēlēm netika nosaukts.

Pirmās kārtas izvēles

Izvēle Spēlētājs Pozīcija Komanda *Aizmaniīts
1. Markele Fulcs PG Philadelphia 76ers
2. Lonzo Bols PG Los Angeles Lakers
3. Džeisons Teitums SF Boston Celtics
4. Džošs Džeksons SF Phoenix Suns
5. De'Ārons Fokss PG Sacramento Kings
6. Džonotans Īzaks SF/PF Orlando Magic
7. Lauri Markanens PF Minnesota Timberwolves *Chicago Bulls
8. Frenks Ntilikina PG New York Knicks
9. Deniss Smits PG Dallas Mavericks
10. Zaks Kolinss C/PF Sacramento Kings *Portland Trail Blazers
11. Malīks Monks SG Charlotte Hornets
12. Lūks Kenards SG Detroit Pistons
13. Donovans Mičels SG Denver Nuggets *Utah Jazz
14. Bems Adebajo C Miami Heat
15. Džastins Džeksons SF Portland Trail Blazers *Sacramento Kings
16. Džastins Patons C Chicago Bulls *Minnesota Timberwolves
17. Dīdžejs Vilsons PF Milwaukee Bucks
18. Tīdžejs Līfs PF Indiana Pacers
19. Džons Kolinss PF Atlanta Hawks
20. Harijs Džailss C Portland Trail Blazers *Sacramento Kings
21. Terenss Fergusons SG/SF Oklahoma City Thunder
22. Džerets Alens C Brooklyn Nets
23. Odžijs Anunobijs SF/PF Toronto Raptors
24. Tailers Laidons PF/SF Utah Jazz *Denver Nuggets
25. Anžejs Pasečņiks C Orlando Magic *Philadelphia 76ers
26. Keilebs Svanigans PF/C Portland Trail Blazers
27. Kails Kuzma PF Los Angeles Lakers
28. Tonijs Berdlijs C Los Angeles Lakers *Utah Jazz
29. Deriks Vaits PG/SG San Antonio Spurs
30. Džošs Hārts SG Utah Jazz *Los Angeles Lakers