Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Latvija iegūst tiesības rīkot 2019.gada dāmu Eiropas čempionāta spēles

© SCANPIX

Latvija ieguvusi tiesības rīkot 2019.gada sieviešu basketbola Eiropas čempionāta finālturnīra divu apakšgrupu spēles un divus astotdaļfināla mačus, kamēr sacensību galvenā rīkotāja būs Serbija, sestdien lēma Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Eiropas nodaļas valde.

Uz sacensību rīkošanu petendēja arī Izraēla un Krievija, taču šo valstu kandidatūras aizklātā balsošanā saņēma mazāku atbalstu.

Latvijā bez divu apakšgrupu cīņām notiks arī divi astotdaļfināla mači, līdz ar to pēc diviem gadiem Eiropas čempionāta ietvaros Latvijā notiks 14 spēles.

Savukārt Serbijā bez divu apakšgrupu cīņām notiks arī divi astotdaļfināla mači, kā arī sekojošās ceturtdaļfināla un pusfināla cīņas, tāpat kā spēles par medaļām un iegūtajām vietām.

Romāns Kokšarovs/ F64 Photo Agency

Latvijas kandidatūru klātienē prezentēja bijusī Latvijas izlases līdere Anete Jēkabsone-Žogota un Latvijas Basketbola savienības (LBS) ģenerālsekretārs Edgars Šneps, bet sagatavotajā videosižetā FIBA Eiropas nodaļas valdi uzrunāja valsts prezidents Raimonds Vējonis un Rīgas mērs Nils Ušakovs, pasaules basketbola leģenda Uļjana Semjonova un Latvijas valstsvienības kapteine Gunta Baško-Melnbārde.

Piesakot Latvijas kandidatūru, LBS Eiropas čempionāta rīkošanu saskaņoja Nacionālajā sporta padomē, kā arī saņēma nepieciešamās garantijas no Iekšlietu ministrijas, Rīgas domes un "Arēnas Rīga" vadības.

"Sieviešu basketbols pēdējās dienās sagādājis daudz patīkamu emociju, un tiesības piedalīties nākamā Eiropas čempionāta rīkošanā palīdzēs to turēt uzmanības centrā turpmākajos gados. FIBA Eiropas nodaļas valdes lēmums apliecina Latvijas autoritāti starptautiskajā basketbola sabiedrībā, ko esam ieguvuši ar daudzu iesaistīto cilvēku darbu vairāk nekā desmit gadu garumā kvalitatīvi rīkojot Eiropas un pasaules čempionātus," LBS citē organizācijas prezidentu Valdi Voinu.

"Nešaubos, ka ar valsts un Rīgas pašvaldības atbalstu 2019.gadā izdosies sarīkot īstus sieviešu basketbola svētkus, un ceru, ka Latvijas valstsvienības veiksmīgais sniegums Prāgā, kā arī Rīgā gaidāmais Eiropas čempionāts ne tikai atvedīs jaunas audzēknes uz sporta skolām, bet arī motivēs pašvaldības un uzņēmējus palielināt atbalstu sieviešu basketbolam," norādīja Voins.

Iegūstot tiesības rīkot 2019.gada Eiropas čempionāta spēles, Latvijas dāmu izlasei nebūs jāpiedalās kvalifikācijas turnīrā.

Nākamais Eiropas čempionāta finālturnīrs, tāpat kā pašlaik Čehijā notiekošais, arī risināsies jūnijā, tajā arī startējot 16 komandām. Arī izspēles sistēma būs tāda pati, kā šogad, jo vispirms notiks četri apakšgrupu turnīri un astotdaļfināla spēles starp grupu 2. un 3.vietu ieguvējām, bet noslēgumā ceturtdaļfināli, pusfināli un finālspēles. Komandas cīnīsies ne tikai par medaļām, bet arī ceļazīmēm uz Tokijas olimpiskajām spēlēm un olimpisko kvalifikācijas turnīru.

Ņemot vērā Eiropas sieviešu un vīriešu čempionātu rīkošanas pieredzi, Starptautiskā Basketbola federācija (FIBA) akceptējusi iespēju sacensības organizēt vairākās valstīs.

2009.gadā Latvijā notika Eiropas sieviešu čempionāta finālturnīrs, kurā piedalījās 16 valstu komandas. Mači norisinājās Rīgā, Liepājā un Valmierā.

Savukārt 2015.gadā Rīgā notika Eiropas vīriešu čempionāta finālturnīra pirmā posma apakšgrupas turnīrs, kurā piedalījās sešu valstu komandas.

Jau vēstīts, ka Latvijas sieviešu izlase šī gada Eiropas čempionāta finālturnīrā ir nodemonstrējusi atzīstamu sniegumu, un sestdien pret Itāliju aizvadīs spēli par 5. līdz 8.vietu, uzvarētājām tiekot pie ceļazīmes uz nākamā gada Pasaules kausa finālturnīru, kas notiks Spānijā.