Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Latvijas U20 izlasei ilga pakaļdzīšanās un zaudējums Ukrainai

© Foto: FIBA.com

Krētā turpinās Eiropas U20 čempionāts basketbolā, Latvijas izlasei aizvadot spēli ar Ukrainas vienaudžiem. Latvieši teju visu spēli bija spiesti atspēlēties, galu galā atzīstot ukraiņu pārākumu ar rezultātu 62:75.

Latvijas U20 izlase Eiropas čempionātu sāka ar pamatīgu sakāvi pret Izraēlu (54:90), kas gan nav liels pārsteigums, jo izlases rindās pēc komandas galvenā trenera Arņa Vecvagara teiktā nav deviņi spēlētāji, kuri bija iecerēti cīņā par vietu sastāvā (arī tādi, bez kuriem neplānoja iztikt). Otrajā mačā vajadzēja spēlēt pret Ukrainas vienaudžiem, kuri pirmajā mačā ar 79:92 piekāpās Lietuvas izlasei. Līdz ar to šī cīņa visticamāk bija par nepalikšanu pēdējā vietā grupā, kas solītu spēcīgu pretinieku astotdaļfinālā.

Spēles pirmajās trīs minūtēs Latvijas izlasi uz priekšu vilka Mārcis Saulītis, bet tad ukraiņiem padevās piecu punktu izrāviens. Latvieši nepieļāva tālāku izrāvienu, Renāram Birkānam ar pieciem gūtiem punktiem sekmējot Latvijas izlases izrāvienu (13:11). Abas izlases spēlēja fiziski, latviešiem šeit zaudējot. Tika sapelnīta piezīmju norma, kas sekmēja ukraiņu izrāvienu. Pirmās ceturtdaļas izskaņā Ukrainas izlases pārsvars sasniedza astoņus punktus. Pirmā ceturtdaļa noslēdzās ar precīzu tālmetienu Ivana Vatažoka izpildījumā, komandām dodoties atpūtā pie rezultāta 31:21.

Otrā ceturtdaļa vēl nebija sākusies, kad Latvijas izlases soliņam iedeva tehnisko piezīmi. Pirmajā minūtē bija vērojams basketbols ar maksimāli ātriem uzbrukumiem, Ukrainas izlasei palielinot pārsvaru līdz 14 punktiem. Latvieši nespēja realizēt pilnīgi brīvus metienus, kas neļāva atgūties. Pozicionālākā cīņā ukraiņi pretiniekiem nedeva teju nekādas iespējas, bet, ja vajadzēja, tika pārkāpti noteikumi. Uz brīdi izrāvienu izdevās apturēt, jo padevās labi nospēlēt aizsardzībā, bet pašiem ar metienu realizāciju bija kā bija, rezultāta starpībai paliekot virs 10 punktiem (41:29). Ar katru minūti abām komandām pieauga tehniskais brāķis un kļūdas. Spēle nebija īpaši skatāma, izņemot pāris epizodes.

Nikolaja Zotova tālmetiens varēja atdzīvināt Latvijas izlasi, bet tas nenotika. Ceturtdaļas otrā puse bija ārkārtīgi nerezultatīva līdz brīdim, kad abas komandas sasniedza piezīmju normu. Soda metieni kļuva par galveno punktu gūšanas instrumentu. Kopumā abas komandas spēlēja briesmīgi, pirmajam puslaikam noslēdzoties ar rezultātu 47:38.

Pēc lielā pārtraukuma latviešiem izdevās labs izrāviens, sadeldējot deficītu līdz diviem punktiem trīs ar pusi minūtēs (45:47). Panākt izlīdzinājumu līdz trešās ceturtdaļas vidum neizdevās, kamēr ukraiņi ar diviem soda metieniem atjaunoja četru punktu pārsvaru. Latvijas izlase par katru cenu centās nosargāt savu groza apakšu, ko ar lielām pūlēm izdevās paveikt. Līdzjutēji dzina latviešus uz priekšu, bet rezultāts teju nemainījās. Turpinājās neprecīzu metienu krusa abu komandu izpildījumā. Pusotru minūti līdz ceturtdaļas beigām traumu guva Kristiāns Vīksne, bet pēc ilgāka laika uz parketa teju saviem spēkiem spēja atstāt laukumu. Ukraiņi palielināja pārsvaru līdz septiņiem punktiem, kas Vecvagaram lika ņemt pārtraukumu. Atlikušajā laikā Kristaps Feikners un Roberts Blumbergs atzīmējās ar precīziem metieniem, kas nozīmēja 53:56 uz rezultāta tablo pirms spēles izšķirošā nogriežņa.

Ceturtās ceturtdaļas sākumā rezultāta starpība uz brīdi atkal sadila līdz minimumam, bet tad ukraiņi atjaunoja sešu punktu vadību. Latvijas izlasei atkal izdevās atspēlēties, bet allaž pietrūka, lai izvirzītos vadībā. Kad jāspēlē vēl bija nieka trīs minūtes, rezultāts uz tablo bija 64:60. Nepilnas divas minūtes līdz pamatlaika beigām Vitālijas Zotovs apzaga Blumbergu, kas beidzās ar diviem viegliem punktiem.

Otrā laukuma galā Birkāns netrāpīja tālmetienu, bet ukraiņi atbildēja ar vēl diviem viegliem punktiem pēc caurgājiena. Antons Musijenko 42 sekundes pirms pamatlaika beigām realizēja brīvu tālmetienu, ar ko arī šis mačs principā bija galā. Latvijas U20 izlase piedzīvoja otro zaudējumu, piekāpjoties ukraiņiem ar rezultātu 62:75.

Uzvarētāju rindās ar 26 punktiem un septiņām atlēkušajām bumbām izcēlās Svjatoslavs Mihaļuks. Latvijas izlases labā 15 punkti un astoņas rezultatīvas piespēles Renāram Birkānam, bet 14 punkti un deviņas atlēkušās bumbas Robertam Blumbergam.