Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Janičenoks pēc "EuroBasket 2017" liks punktu karjerai Latvijas izlasē

© F64

34 gadus vecais basketbolists Kristaps Janičenoks šodien sarunā ar Sportacentrs.com pavēstīja, ka septembrī paredzētais “EuroBasket 2017” viņam būs pēdējais Eiropas čempionāts Latvijas izlasē spēlētāja statusā, jo pēc tam viņš uz vietu valstsvienībā vairs nepretendēs.

“Šis pavisam noteikti man ir pēdējais gads izlasē,” sacīja Kristaps Janičenoks, Sportacentrs.com TV intervijā atbildot uz jautājumu, ko viņš šogad sagaida no izlases. “Tikšu es sastāvā vai netikšu, tam nav nozīmes. To es varu pateikt viennozīmīgi.”

“Būtu utopiski no manas puses domāt, ka es vēl pēc četriem gadiem varēšu spēlēt Eiropas čempionātā,” izteicās Janičenoks. Viņam gan uzreiz tika atgādināts, ka Latvijas izlasi jau pavisam drīz pēc “EuroBasket 2017” sagaida kvalifikācijas mači, jo mainīta nacionālo izlašu sacensību izspēles kārtība, bet Janičenoks norādīja, ka tas viņa lēmumu nemainīs.

“Kā es vēlētos aiziet no izlases? Forši, piemēram, būtu uzvarēt Eiropas čempionātā,” sacīja Janičenoks. “Bet principā es vēlētos aiziet no izlases ar paveiktu maksimumu. Ar loģiski iespējamo maksimumu, ko var paveikt ar šo izlases modeli. Jo es domāju, ka pēc pāris gadiem Latvijas izlase būs tikai spēcīgāka.”

Janičenokam pirmais Eiropas čempionāta finālturnīrs bija 2005. gadā, kurā Latvijas izlase izcīnīja 13. vietu, apakšgrupā gan nevienu uzvaru negūstot. Toreiz 22 gadus vecais Janičenoks ar vidēji 13.3 gūtiem punktiem bija starp turnīra rezultatīvākajiem spēlētājiem. No 2005. gada finālturnīra sastāva Latvijas izlases kandidātu sarakstā šobrīd palicis vairs tikai Janičenoks un Jānis Blūms, kamēr vairāki citi šī izlases modeļa pārstāvji - Roberts Štelmahers, Uvis Helmanis, tagad arī Kristaps Valters - jau paši kļuvuši par galvenajiem treneriem.

Pēc tam Janičenoks piedalījās visos Eiropas čempionāta finālturnīros, izņemot 2011. gadu, kad viņam to liedza darīt potītes trauma. Kā vēstī LBS informācija, Janičenoks Latvijas izlasē aizvadījis 131 spēli un guvis 1342 punktus. Kopā ar Latvijas izlasi Janičenoka lielākais panākums ir astotā vieta Eiropas čempionātā pirms diviem gadiem. Toreiz viņš EČ vidēji spēlē guva 9.8 punktus, tiekot arī vienreiz iekļauts visa turnīra dienas simboliskajā pieciniekā.