Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

U20 izlase "izlido" no Eiropas elites divīzijas ar septiņiem zaudējumiem pēc kārtas

© Foto: FIBA

Eiropas čempionātu bez uzvarām pabeidza Latvijas U20 izlase basketbolā, kas cīņā par 16. vietu pēc trim ceturtdaļām bija vadībā, tomēr galotnē ar 77:80 piekāpās Čehijas vienaudžiem. Vietu spēcīgāko komandu sabiedrībā Latvija zaudēja jau vakar.

Latvijas U20 izlase spēli sāka ar lielisku aizsardzību un skaistu sadarbību uzbrukumā - Kristaps Feikners devās caurgājienā un izdarīja piespēli uz ārējo līniju, bet Rihards Bērziņš realizēja tālmetienu. Čehijas vienaudži atbildēja ar sešiem punktiem pēc kārtas, tomēr aizbēgt neizdevās - te sāncenšiem bija plus četri, bet pēc mirkļa latvieši bija vadībā ar trīs punktu pārsvaru.

Pēc pirmās ceturtdaļas Latvijai bija divu punktu deficīts, jo pretinieki realizēja metienu pēdējā sekundē. Tomēr uzbrukumā iniciatīvu uzņēmās Arvīds Dambenieks - pēc viņa metiena pārsvars sasniedza sešus punktus, bet divas ar pusi minūtes līdz lielajam pārtraukumam viņa trejacis deva jau plus septiņi, un tas bija lielākais pārsvars mačā.

Čehi pietuvojās, bet aizvadīja ļoti sliktu puslaika izskaņu. Arnolds Krauklis un Eduards Hāzners ar 16 sekunžu intervālu no vienas pozīcijas aizmeta garām tālmetienus, pretinieki atbildēja ar precīzu trejaci un pietuvojās līdz minimumam, taču čehi muļķīgi pārkāpa noteikumus. Verners Kohs pēdējā sekundē meta samocītu tālmetienu, bet viņam pretī uzlidoja sāncenis. Kohs trāpīja pirmos divus, un Latvija pārtraukumā devās ar pārsvaru - 40:37.

Lielā pauze neizsita latviešus no ritma - pēc Bērziņa un Dāvja Gūtmaņa realizētajiem tālmetieniem tika sasniegts 13 punktu pārsvars. Taču divās nākamajās minūtēs mūsējie pie punktiem netika, kamēr čehi sāka pakaļdzīšanos, un 70 sekundes līdz trešās ceturtdaļas beigām pretinieki rezultātu izlīdzināja.

Neskatoties uz viļņveidīgo sniegumu, Arņa Vecvagara trenētā komanda bija vadībā, līdz sešas minūtes līdz beigām no distances precīzs bija Martins Roubs, kurš panāca 70:69 Čehijas valstsvienības labā. Pagāja 90 sekundes, bet čehu pārsvars bija izaudzis līdz pieciem punktiem, mūsējiem no spēles netrāpot nevienu metienu, turklāt pēc minūtes pārtraukuma sekoja 24 sekunžu pārkāpums, nemaz neuzmetot pa grozu.

Koha realizētais tālmetiens ļāva Latvijas izlasei samazināt deficītu līdz 74:76 un pārtrauca četras minūtes un 35 sekundes ilgo klusēšanu metienos no spēles. Sekoja laba spēle aizsardzībā, izprovocējot kļūdu un bloķējot metienu, un tas deva iespēju panākt izlīdzinājumu. Ar to mierā nebija Hāzners, kurš 47 sekundes līdz beigām no stūra trāpīja trejaci un izvirzīja mūsējos vadībā - 77:76.

Tomēr čehi iemeta nākamajā uzbrukumā, Gūtmanis netrāpīja pustālo, pretinieki realizēja soda metienus, un sešas sekundes līdz beigām Latvijas priekšā bija neiespējamā misija - trīs punktu deficīts un viens uzbrukums, lai izglābtos. Kohs netrāpīja no distances, Gūtmanis savāca atlēkušo bumbu pie pretinieku groza, bet pret viņu sekoja pārkāpums. Pirmo viņš meta garām, otro netrāpīja tīšām, tomēr atlēkušo bumbu savāca čehi. Tādējādi Latvija zaudēja ar 77:80 un palika pēdējā vietā.