Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Eiropas čempionāts basketbolā tuvojas - kas notiek pretinieku nometnēs?

NEBŪS. Serbijas izlase Eiropas čempionātā būs spiesta iztikt bez Miloša Teodosiča (otrais no kreisās) un Miroslava Raduļicas (otrais no labās) © AFP/Scanpix

Līdz Eiropas čempionāta basketbolā sākumam vēl desmit dienu un visas finālistes steidz aizvadīt kārtējās vai pēdējās pārbaudes spēles, un to treneri cenšas tik skaidrībā ar spēlētājiem, kuri grib un var spēlēt finālturnīrā. Ar Latvijas izlasi viss vairāk vai mazāk ir skaidrs, taču pretinieku nometnēs ir vairāki interesanti jaunumi, par kuriem it kā nevajadzētu priecāties, taču likt aiz auss vajadzētu gan.

Kamēr aizvadītās nedēļas nogalē Latvijas izlase skaidroja attiecības ar lietuviešiem un spēlējās ar rumāņiem, mūsu pirmā pretiniece Serbija piedalījās četru komandu turnīrā un uzvarēja visās trīs spēlēs. Ar 87:56 tika apspēlēta Vācija, ar 85:75 Krievija (arī krievi būs mūsu pretinieki apakšgrupā, un viņi šajā turnīrā visos mačos piedzīvoja zaudējumus) un ar 85:78 arī Polija. Nekā pārsteidzoša šajos rezultātos nav, jo serbi jau allaž bijuši galvenie favorīti uz uzvaru jebkura līmeņa turnīros, taču pavisam citas ziņas pienāk no ārstu kabinetiem, un šajā ziņā aizvadītā nedēļa ļoti trauksmaina bija tieši serbiem. Raug, nedēļas vidū kļuva zināms, ka čempionātā savainojuma dēļ nevarēs spēlēt pamata centra spēlētājs Miroslavs Raduļica, bet turnīra laikā Vācijā jauns trieciens Serbijas sastāvam - savainojumu guva arī viens no Eiropas labākajiem saspēles veidotājiem Milošs Teodosičs, un tas tik tiešām ir jau nopietns trieciens serbu sastāvam. Tiesa, par to nevajadzētu pārlieku priecāties, jo serbi par talantu trūkumu nekad nav sūdzējušies un gan jau būs arī šajā postenī aizvietotājs. Ne tik augstas kvalitātes, bet būs. Te gan der atcerēties pagājušo Eirolīgas sezonu, kad, pārstāvot Maskavas CSKA, Teodosičs savainojuma dēļ ilgāku laiku nespēlēja un CSKA ar serbu un bez viņa bija divas dažādas komandas... Vēl agrāk jau bija zināms, ka serbiem nepalīdzēs arī Bjelica un Jokičs.

Par šo jaunumu Latvijas izlases galvenais treneris Ainars Bagatskis uzzināja tūlīt pēc pārbaudes spēles ar Rumāniju, un viņa komentārs šajā sakarā bija lakonisks: «Mums nav jādomā par Serbijas izlasi, mums ir jādomā par savu izlasi.»

Ja par Teodosiča nespēlēšanu Eiropas čempionātā netika sacelts liels tracis, tad par grieķa Jannis Antetokumpo gan Grieķijas Basketbola federācija spēra zemi pa gaisu. Kā zināms, tad šis spēlētājs ikdienā pārstāv NBA klubu Milvoki Bucks un ir viens no šīs komandas līderiem. Tieši Milvoki komanda liegusi grieķim spēlēšanu Eiropas čempionātā, jo, pēc viņu domām, spēlētājam ir savainojums, taču grieķi veica savu medicīnisko apskati un nekādu savainojumu nav konstatējuši. NBA un Bucks pretī liek savus izmeklējumus un teic, ka savainojums tomēr esot... Kuram te taisnība, šķiet, nezina neviens.

Kad pāris dienu laikā kļuva zināms par šo divu lielkalibra zvaigžņu nespēlēšanu finālturnīrā, tūlīt pat publiskajā telpā parādījās saraksts ar to spēlētāju uzvārdiem, kurus dažādu iemeslu dēļ neredzēsim Eiropas čempionātā, un kļūst skaidrs, ka mājās palicējos ir vismaz divas spēcīgas vai pat ļoti spēcīgas komandas. Krietns robs ir iecirsts vēl vienas Latvijas izlases pretinieces Turcijas sastāvā, kura būs spiesta iztikt bez Iljasova, Ašika un Kantera. Vēl pamatīgāks robs ir Francijas izlasē, kuras sastāvā nebūs Pārkera, Gobēra, Kozēra un Batuma. Spānijas izlasē nebūs Ļuļa, Fernandesa, Ibakas un Mirotiča. Itālijai būs jāiztiek bez Galinari un Barnjani... Čehija, kura ceturtdien būs Rīgā, iztiks bez sava lielākā spīdekļa Jana Veselija. Ne visiem nosauktajiem ir kaut kādas veselības problēmas, taču viņu Eiropas čempionātā nebūs.

Turcijas izlasei nespēlēs trīs potenciālie līderi, taču tas nenozīmē, ka turki automātiski ir norakstāmi no medaļnieku pretendentu pulka. Aizvadītās nedēļas nogalē Turcijas izlase aizvadīja trīs pārbaudes mačus un visos uzvarēja ar minimālu pārsvaru: ar 67:66 Čehiju, ar 86:84 Slovēniju un ar 84:83 Izraēlu. Pretinieki varbūt nebija paši spēcīgākie, taču noteikti nopietnāk vērā ņemami nekā Rumānijas izlase... Divus pārbaudes mačus ar krietni izretināto Grieķijas izlasi aizvadījusi Lielbritānija un abos zaudējusi - 84:88 un 68:72. Grieķijas izlasē šajos mačos nepiedalījās Printezis, Burusis un vēl vairāki spēlētāji, kurus pievārēja kaut kāds vīruss...