Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Prognoze: Kā Latvijas izlasei veiksies cīņā pret Melnkalni?

© AFP/ SCANPIX

Svētdienas pusdienlaikā Latvijas basketbola izlase aizvadīs astotdaļfināla spēli pret Melnkalnes valstsvienību. Bukmeikeri uzskata, ka Latvijas izlase šajā mačā būs izteikta favorīte un prognozē tās iekļūšanu ceturtdaļfinālā, kur, ja vien Ukraina nesarūpēs iespaidīgu sensāciju, pretim varētu stāties spēcīgā Slovēnijas izlase ar turnīra pagaidām rezultatīvāko spēlētāju, neapturamo Goranu Dragiču, priekšgalā.

Latvijas izlase grupu turnīru pabeidza ar četrām uzvarām pēc kārtas, pieveicot arī Krievijas izlasi un mājiniekus turkus. Tas deva otro vietu D apakšgrupā, piekāpjoties tikai Serbijai, un saveda Latviju vienā astotdaļfināla pārī ar C grupas trešās vietas ieguvēju Melnkalni.

Melnkalne savā īsajā neatkarīgas valsts vēsturē jau sasniegusi labāko sniegumu Eiropas čempionātā, jo nekad iepriekš tā nebija spējusi iekļūt 16 labāko komandu pulkā. Tās līdzšinējais labākais sasniegums bija 17. vieta 2013. gada Eiropas čempionātā. Iepriekšējam finālturnīram Melnkalne nemaz nekvalificējās.

AFP/ SCANPIX

Melnkalnes izlasē spēlē spēcīgu Eiropas klubu pārstāvji. Tās līderis ir saspēles vadītājs naturalizētais Tairīss Raiss, kuram neko neizšķirošajā grupu turnīra pēdējā spēlē tika sniegta atpūta, vēl izlases sastāvā ir Spānijas ACB līgas šī gada finālsērijas MVP Bojans Dubljevičs.

Melnkalnes rindās ir arī NBA kluba Orlando „Magic” sākumsastāva centrs Nikola Vučevičs. Viņš ir veiksmīgs punktu guvējs, taču, atšķirībā no Kristapa Porziņģa, Vučevičs ir standarta centra spēlētājs, kurš visērtāk jūtas groza tuvumā, apspēlējot pretinieku ar muguru pret grozu. Eiropas čempionātā Vučevičs vidēji spēlē guvis 14 punktus un ir rezultatīvākais savā komandā.

Lai arī Melnkalnes spēku pavisam noteikti nedrīkst nenovērtēt, „Betsafe” bukmeikeri priekšplānā izvirza Latvijas izlasi. Latvija spējusi parādīt augstas klases basketbolu un treneris Ainars Bagatskis veiksmīgi iekļāvis sastāvā Porziņģi, neliekot viņam uzņemties pārāk lielu atbildības nastu, taču plaši izmantojot viņa talantu. Iespēja, ka Latvija iekļūs ceturtdaļfinālā, bukmeikeru vidū novērtēta ar apmēram 75% varbūtību.

Bukmeikeri Latvijai paredz rezultatīvu spēli. Latvija grupu turnīrā pretinieku grozā sameta vidēji 89 punktus, kas bija ceturtais labākais rādītājs visu 24 dalībnieču konkurencē, kamēr Melnkalne guva 75,6 punktus (14. vieta). Sporta totalizatora „Betsafe” vērtējumā Latvijas un Melnkalnes astotdaļfināla mačā tiks pārsniegta 150 gūto punktu robeža. Iespēja, ka spēlē kopā tiks gūti 155 punkti, novērtēta ar koeficientu 1,91. Tikmēr Latvijai punktu līnija noteikta 81 punkta apmērā. Tik daudz punkru Bagatska vadītā izlase visās piecās Eiropas čempionāta spēlēs.

Latvijas un Melnkalnes pāra uzvarētājs ceturtdaļfinālā spēkosies ar Slovēnijas un Ukrainas dueļa spēcīgāko izlasi. Bukmeikeri daudz nešaubās, ka Slovēnija šeit ir favorīte un Ukrainas iespējas iekļūt ceturtdaļfinālā novērtētas ar ļoti lielo koeficientu 9,70.

Par potenciāli vissīvāko astotdaļfināla dueli uzskata Somijas un Itālijas tikšanos. Somija grupu turnīrā pieveica Franciju un ieņēma augstāku vietu par to, kamēr Itālija, kas sagatavošanās posmā muļķīgā veidā (iesitot pretiniekam un salaužot plaukstas kaulu) gūtas traumas dēļ palika bez sava līdera Danilo Galināri, netiek pieskaitīta pie galvenajām favorītēm. Somijas uzvaras iespēja novērtēta ar koeficientu 2,33, kamēr Itālijai piešķirts koeficients 1,62. Visos pārējos astotdaļfinālos noteikta potenciālā pastarīte, kuras uzvaras koeficients ir lielāks par 3,00.

Astotdaļfināla spēles tiks aizvadītas sestdien un svētdien Turcijā, kur turpināsies arī pārējās izslēgšanas spēles, komandām sacenšoties ceturtdaļfinālā.