Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Latvija iemet 15 tālmetienus un sagrauj Melnkalni

© F64

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība svētdien, 10. septembrī, Stambulā uzvarēja Melnkalni ar 100:68 un otro reizi pēc kārtas sasniedza Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālu. Otrdien, 12. septembrī, spēle pret Slovēniju.

Ainara Bagatska, Arņa Vecvagara un Artūra Visocka-Rubeņa trenētie vīri svinēja piekto panākumu sešās spēlēs. Latvija jau atkārtojusi labāko rezultātu pēc neatkarības atjaunošanas - 2001. gadā Stambulā (bilance 2-5) un 2015. gadā Lillē (4-5) tika izcīnīta astotā vieta - taču var kāpt augstāk.

Melnkalne finālturnīrā tika apspēlēta otro reizi. Pirms četrām vasarām, 2013. gada 5. septembrī, kalnieši tika pieveikti grupas turnīrā, savukārt jaunākais panākums ir ceturtdaļfināla vērtībā. Pirms tam latvieši divreiz zaudēja sāncenšiem “EuroBasket 2011” kvalifikācijas spēlēs.

Starta piecinieki
Latvija: Strēlnieks, Dairis Bertāns, Timma, Šmits, Porziņģis
Melnkalne: Pavličevičs, Sehovičs, Džurišičs, Barovičs, Vučevičs

Spēle sākās salīdzinoši gausi - komandas uzbrukumā nostājās tuvu soda laukumam, mēģinot pretiniekus apspēlēt pozicionālā cīņā. Jānis Timma un Rolands Šmits izcīnīja atlēkušās bumbas uzbrukumā, turklāt pēdējais realizēja pirmo tālmetienu - 3:0. Melnkalnieši virzīja spēli groza apakšā caur Nikolu Vučeviču vai nekautrējās mest no distances. Pirmais precīzais kalniešu tālmetiens izvirzīja viņus vadībā (7:8), taču ceturtdaļas turpinājumā latvieši precīzi meta no distances (trīspunktnieki 4/6 pret 1/6) un vairākas reizes izrāvās ātrajās pārejās. Divas reizes perimetrā izcēlās Jānis Blūms, kamēr Jānis Strēlnieks, Dairis Bertāns un Žanis Peiners sekmīgi pabeidza ātros uzbrukumus - 27:15.

Nākamā ceturtdaļa sākās ar Melnkalnes izrāvienu 0:9. Latvieši netrāpīja trīs tālmetienus pēc kārtas, kamēr Spānijas čempions Bojans Dubļevičs atbildēja ar diviem trīspunktniekiem un Vučevičs izcēlās ar 2+1 gājienu - 27:24. Pēc minūtes pārtraukuma Latvija atguva precizitāti perimetrā, tālmetienus realizējot Žanim Peineram un Jānim Strēlniekam. Tuvāk grozam agresīvi bija Kristaps Porziņģis un Jānis Timma, sešpadsmitās minūtes sākumā atjaunojot divciparu pārsvaru - 42:30. Divas minūtes vēlāk Dairis Bertāns izcēlās ar otro garāmgājienu, Jānis Timma trāpīja otro tālmetienu, bet Porziņģis otro reizi ietrieca bumbu grozā no augšas - 49:33. Melnkalnei regulāri punktus spēja gūt Vučevičs un Dubļevičs, kamēr latviešu uzbrukums bija krietni daudzveidīgāks. Jāņa Strēlnieka reida pretinieku soda laukumā beidzās ar kārtējiem diviem punktiem - 51:35. Puslaika izskaņā Tairīss Raiss un Jānis Timma nevainojami izpildīja brīvmetienus - 53:37.

Latvieši pirmo puslaiku pabeidza ar izcilu precizitāti, realizējot 58% metienu no spēles, kamēr Melnkalne trāpīja vidēji divus no pieciem metieniem (18/31 pret 14/35). Pārsvars izpaudās gan tālmetienos (7/13 pret 4/12), gan tuvāk grozam (11/18 pret 10/23). Puse pretinieku guvuma trīspunktu līnijas iekšienē piederēja Vučevičam, kurš realizēja 5 no 8 metieniem, turklāt savāca divas atlēkušās bumbas uzbrukumā. “Trīs zvaigznes” iemeta 10 no 10 brīvmetieniem, bet pretinieki trāpīja piecus no septiņiem. Astoņi Latvijas spēlētāji guva punktus - Jānim Timmam bija 13, Kristapam Porziņģim 11.

Trešās ceturtdaļas sākumā Kristaps Porziņģis turpināja pārliecinoši spēlēt groza tuvumā, Jānis Strēlnieks iemeta otro, bet Dāvis Bertāns - pirmo tālmetienu. Pārsvars sasniedza 20 punktu atzīmi (61:40). Straujāk tas neauga tikai tāpēc, ka Bojans Dubļevičs turpināja izcelties perimetrā, realizējot 5 no 5 trīspunktu metieniem. Ar to gan bija par maz - Porziņģis un Timma tālmetienus izpildīja ar tādu pašu vieglumu, dodot Latvijas uzbrukumam nākamo grūdienu. Desmitminūtes vidū Latvijas pārsvars sasniedza 26 punktu atzīmi - 74:48. Pusstundas beigās latvieši turpināja dominēt laukumā, panākot plus trīsdesmit - 82:52. Komanda realizēja sešus (!) tālmetienus pēc kārtas, pavisam trīs ceturtdaļās trāpot 13 no 21 mēģinājuma. Pieskaitot Timmas metienu otrās ceturtdaļas beigās, komandai izdevās septiņu precīzu trīspunktnieku sērija.

Pēdējā desmitminūtē lielāks spēles laiks bija Mārtiņam Meieram, Aigaram Šķēlem un Andrejam Gražulim. Melnkalnes treneris Bogdans Taņevičs, saprotot, ka cīņa zaudēta, arī sūtīja laukumā rezervistus. Rezultāts auga lēnāk, taču Latvija turpināja tuvoties 100 gūto punktu atzīmei. Rolands Šmits realizēja otro tālmetienu, pirmo reizi perimetrā precīzs bija Dairis Bertāns - 96:64. Cīņas beigās pirmo reizi kopš 2005. gada izdevās sasniegt 100 gūto punktu robežu.