Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Klāt EČ 1/4 fināls: Latvija pirms diviem gadiem uzvarēja Slovēniju

© Michel EULER, AP/Scanpix

Šodien Eiropas čempionātā basketbolā tiks aizvadītas pirmās divas ceturtdaļfināla spēles, un vienā no tām Latvijas izlase tiksies ar Slovēnijas basketbolistiem. Turpinot savu uzvaru gājienu un pagarinot pēc kārtas izcīnīto uzvaru sēriju līdz sešām, Latvijas izlase nokļūs tur, kur jaunākajos laikos ne reizi neesam bijuši – labāko četru komandu sabiedrībā!

Pirms diviem gadiem

Sagaidot šāvakara spēli, māņticīgajiem būs viegli atrast vairākus atskaites punktus, kuri ir labvēlīgi Latvijas izlasei. Pats svaigākais - abu komandu iepriekšējā tikšanās reize.

Iepriekšējais mačs nebija nemaz tik sen - pirms diviem gadiem Lillē, kad Latvija uzvarēja ar 73:66. Uzvara ir un paliek uzvara, bet numerologi norādīs, ka pirms diviem gadiem šī uzvara tika izcīnīta 12. septembrī, un arī šodien ir 12. septembris.

Vai tā nav laba zīme? Atceroties abu komandu divus gadus seno spēli, līdz šodienas mačam Latvijas izlase ir saglabājusi pamatkodolu. Toreiz Lillē slovēņiem dzīvot neļāva Jānis Strēlnieks, kurš ne tikai kļuva par rezultatīvāko spēlētāju (17 punkti), bet vēl pieplusoja astoņas rezultatīvas piespēles un izcīnīja sešas atlēkušās bumbas. Kā pārspēt slovēņus, pirms diviem gadiem iemācījās arī Jānis Blūms, Jānis Timma, Dairis Bertāns, Kristaps Janičenoks, Žanis Peiners (viņš spēlē nepiedalījās) un Mārtiņš Meiers. Savukārt slovēņu pusē šī zaudējuma mieles izgaršoja Klemens Prepeličs, Jaka Blazičs, Aleksejs Nikoličs un Saša Zagoracs (laukumā neizgāja). Kā redzams, šo divu gadu laikā slovēņu sastāvs ir pamatīgi izmainījies un noteikti kļuvis spēcīgāks. Tiesa, tikai uz trīs spēlētāju rēķina, toties kādu - ar kopš 2008. gada NBA spēlējošo Goranu Dragiču (tagad pārstāv Maiami Heat), ar aizvadītās Eirolīgas vērtīgāko jauno spēlētāju Luku Dončiču Madrides Real sastāvā, kā arī naturalizēto Entoniju Rendolfu. Šie trīs vīri ir nopietns spēks Slovēnijas izlasē, un tieši no šo spēlētāju varēšanas ir atkarīgi Slovēnijas izlases rezultāti.

Lai slovēņiem ir viņu trio, jo arī latviešiem ir krietns papildinājums salīdzinājumā ar iepriekšējo savstarpējo maču. Pieļauju, ka slovēņi zīlē, buras un visādi citādi cenšas izpīpēt, kā savaldīt Kristapu Porziņģi, kā uz tālmetienu līnijas ierobežot Dāvi Bertānu. Plus šo divu gadu laikā esošie izlases līderi (Dairis Bertāns, Jānis Timma, Mārtiņš Meiers) ir krietni auguši savā meistarībā.

Ja gribam atrast vēl kādu pozitīvu paralēli no agrāko gadu savstarpējiem mačiem, tad jāatgriežas Turcijā, tikai 2001. gadā, kad Latvijas izlase pirmo reizi iekļuva labāko astoņu komandu pulkā. Toreiz spēle notika 2. septembrī Ankarā, un arī toreiz Latvija uzvarēja - 99:93 (pagarinājumā). Šai uzvarai ir jau 16 gadus sena vēsture, taču der atcerēties, ka toreiz Latvijas izlasē bija divi vīri, kuri arī šodien atrodas izlases pieteikumā, un tie ir Ainars Bagatskis un Arnis Vecvagars - tagad galvenais treneris un viņa palīgs! Starp citu, abos čempionātos Latvijas izlase ieņēma augstākas vietas par slovēņiem. 2001. gadā bijām astotie, kamēr slovēņi 15. vietā, bet pirms diviem gadiem atkal bijām astotie, bet Slovēnija četras vietas zemāk.

Pārsteigumi un pārsteigumi

Pavelkot svītru zem visām astotdaļfināla spēlēm, varam konstatēt, ka priekšsacīkstēs visspēcīgākā grupa bijusi tā, kurā spēlēja Latvijas izlase - trīs komandas no šīs grupas ir tikušas līdz ceturtdaļfinālam! Pēdējie astoņu labāko vidū iekļuva krievi, kuri patiešām rāda acij baudāmu basketbolu. Pirms mača ar Horvātiju krieviem tika atvēlēta pieticīga pastarīšu loma, taču izteiktās prognozes par šo čempionātu jau vairākkārt pamatīgi izgāzušās. Mačā starp Krieviju un Horvātiju tik tiešām bija izteikti pastarīši, un tie bija horvāti. Lai labāk saprastu, kas notika šajā spēlē, der atcerēties Latvijas un Melnkalnes spēli. Tikpat pārliecinošu spēli rādīja arī krievi, kuriem tagad būs jātiekas ar Grieķiju. Ar vēl vienu it kā pārsteigumu sarūpējušo komandu. Grieķi astotdaļfinālā bez variantiem atstāja Lietuvas izlasi, kurai daudzi pirms čempionāta bija atvēlējuši vietu pusfinālā. Kā zināms, leiši uzvarēja savā grupā, bet grieķi izslēgšanas spēlēs iekļuva tikai pēdējā brīdī. Nav pirmā reize, kad grieķi šādā stilā pārvar priekšsacīkstes, bet, līdzko sākas īstās spēles, tā ir pavisam cita komanda un šobrīd noteikti pieskaitāma pie galvenajām favorītēm vismaz uz spēlēšanu finālā. Ja astotdaļfinālos arī bija kāds pārsteigums, tad tā bija Vācijas uzvara pār Franciju. Ja Vācijai izdosies paveikt vēl vienu varoņdarbu un ceturtdaļfinālā uzvarēt Spāniju, domājams, Latvijā neviens tam neiebilstu.

Ekrānšāviņš no avīzes