Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Sabonis turpmāk Eiropas čempionātā atbalstīs Latviju

© Scanpix.ee

Lietuvas Basketbola federācijas vadītājs un basketbola leģenda Arvīds Sabonis savas valsts televīzijā atskatījās uz Lietuvas izlases izstāšanos Eiropas čempionāta astotdaļfinālā, kritizēja dažu spēlētāju „nepiedalīšanos” izšķirošajā mačā, atklāja, ka čempionāta turpinājumā viņa favorīte būs Latvijas izlasei, kā arī pauda nožēlu par FIBA veiktajām pārmaiņām izlašu kalendārā.

„Mums ir jauna izlase. EČ pirmajā spēlē pret Gruziju varbūt pietrūka nedaudz sportiskās veiksmes, bet pēc tam vīri visu nokārtoja,” sacīja Arvīds Sabonis. „Paldies mūsu faniem, jūs bijāt kā mūsu komandas sestais spēlētājs. Diemžēl mums pašiem laukumā bija tikai trīs spēlētāji...”

Sabonis konkrēti savu teikto nepaskaidroja, bet Lietuvas mediji skaidro, ka trīs piesauktie spēlētāji ir Mindaugs Kuzminsks, Jons Valančūns un Mants Kalnietis, kuri nospēlējuši labā līmenī visu čempionātu, ieskaitot zaudējumu pret Grieķiju.

„Iegūt pirmo vietu grupā un dabūt pretim Grieķiju - tā tomēr ir neveiksme,” turpināja Sabonis. „Nevaru teikt neko sliktu. Redzēju, kā vasarā visi trenējās un gatavojās. Varbūt pietrūka veiksmes. Mums arī izlase nebija visspēcīgākajā sastāvā. Dažiem bija savainojums, daži neatbrauca. Kaut kas šoreiz nesanāca. Tāds tomēr ir sports.”

„Spēlētāju attiecības ar treneri bija labas,” norādīja Sabonis. „Velns viņu zina, kas notika, varbūt vienkārši tā bija mūsu melnā diena. Mēs esam spēcīgi tad, kad visi spēlē. Teiksim, ja desmit mūsu spēlētāji parāda savu labāko sniegumu, tad pretiniekiem ir ļoti sarežģīti mūs apspēlēt. Šoreiz kaut kas nesanāca, nezinu kas.”

Intervijā tika izteikts pieņēmums, ka vairāk šajā turnīrā ticis gaidīts no Donāta Motejūna, jo izlasē nebija citu garo spēlētāju Domanta Saboņa un Pauļus Jankūna. „Kā jau teicu - ja mums būtu visi spēlējuši... Mums nav tik daudz talantu, lai daži varētu nespēlēt, un tāpat viss būtu kārtībā,” sacīja Sabonis, kurš piekrita, ka cerējis uz daudz labāku Motejūna sniegumu. „Protams. Viņš spēlē gan ceturtā, gan piektā numura pozīcijā, tāpēc patiešām gaidījām no viņa vairāk. Ko lai šeit saka - varbūt viņam citas lietas likās svarīgākas,” Sabonis sacīja par Motejūnu, kurš tieši pirms čempionāta pieredzēja sava pirmdzimtā nākšanu pasaulē Hjūstonā, kurai tobrīd pāri brāzās viesuļvētra „Hārvijs”.

Sabonis izteicās, ka treneru kolektīvs ar Daiņu Adomaiti priekšgalā paveikuši lielisku darbu un nav vainojami izlases neveiksmēs. „Spēlētāji paši publiski izteicās, ka nav sekojuši trenera norādēm. Ja būtu noticis citādi, ja būtu paveikts viss kā nākas un mēs tāpat zaudētu, tad jautājumu nebūtu. Bet tagad? Ja spēlētājam ir pateikts, lai neiet pa kreisi, bet viņš spēlē pa kreisi trīsreiz pēc kārtas, tad ko trenerim darīt? Stumt ar buldozeru? Vienkārši tā bija diena, kad nekas nesanāca.”

LKF prezidents toties norādīja, ka čempionāta turpinājumā viņa favorīte būs Latvijas izlase: „Kaut kā esmu par kaimiņiem.” Latvijas izlasei šovakar priekšā mačs pret Slovēniju par vietu Eiropas četriniekā.

Starp spēlētājiem, kuri nebija Eiropas čempionātā Lietuvas rindās, bija arī Domants Sabonis, LKF prezidenta dēls. „Domants skatījās visas izlases spēles,” apgalvoja Arvīds Sabonis. „Viņš ir jauns spēlētājs, kurš ļoti vēlējās būt izlasē, bet sanāca tā, kā sanāca. Viņam teica, lai paliek malā, un viņš ir pārāk jauns, lai nepakļautos.”

Sabonis arī piekrita, ka FIBA izstrādātais izlašu kalendārs, kurā paredzētas spēles klubu sezonas laikā, nav pats veiksmīgākais risinājums: „Tie, kuri saprot basketbolu, ir vīlušies. Līdzjutēji basketbolā vēlas vērot labākos spēlētājus. Mūsu izlase nav Spānija, kurai arī otrais sastāvs ir zvaigžņu pilns un interesants līdzjutējiem. Mums arī viena spēlētāja zaudējums ir kā asa naža dūriens. Vai es redzu iespēju, ka FIBA ieceres varētu mainīties līdz nākamajam gadam? Ja vien nenotiks kaut kas traģisks, tad nedomāju, ka kaut kas var mainīties.”