Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Sports \ Basketbols

Edgars Šneps: Latvija un Slovēnija tika nosauktas par čempionāta pērlēm

© F64

"Mums un FIBA jāizdara viena lieta – jāuzrunā visu valstu federācijas, kur spēlē mūsu spēlētāji. Visticamāk, uzrunāsim arī Eiropas Komisiju, kuras tiesvedībā nonācis strīds par Eirolīgas pielietoto neatbilstošo praksi," Latvijas basketbola savienības ģenerālsekretārs Edgars Šneps pēc veiksmīgā Eiropas čempionāta cer Pasaules kausa kvalifikācijā piesaistīt Eirolīgas spēlētājus.

Visu laiku talantīgākā Latvijas komanda - tās pulcēšana bija tikai mērķtiecīgs darbs, vai talkā nāca veiksme?

Veiksme pietrūka, lai vinnētu slovēņus. Brīdī, kad (Luka) Dončičs iemeta no 11 metriem pret dēli, šķita, ka tā paredzēta viņiem. Izlases pulcēšana kopumā bija mērķtiecīgs darbs ar labiem cilvēkiem - spēlētāju, viņu ģimeņu vēlme piedalīties un ziedot vasaru Latvijas basketbolam. Pateikties tiem, kuri viņus izaudzinājuši. Tā nebija veiksme, bet cilvēku vēlēšanās.

Vai šovasar bija kritisks brīdis, kad kāds spēlētājs varēja nepiedalīties?

Bija spēlētāji, kuri netika savainojumu dēļ. Citādi... (domā). Drīzāk nē. Lielākā neskaidrība bija par Dāvi (Bertānu - apprecējās un spēlēja NBA vasaras līgā). Brīdī, kad Dāvis paziņoja par piedalīšanos, kļuva skaidrs, ka būsim pilnā sastāvā. Jācer, ka neviens no čempionāta nav atgriezies ar savainojumiem. Vairākas izlases finālturnīra laikā zaudēja spēlētājus - par laimi, mūs tas neskāra. Pirms čempionāta izkrita basketbolisti, kuri nebija neaizvietojami. Domāju, ka bijām labā sastāvā.

Piekrīti, ka līdz otrajam puslaikam spēlē pret Krieviju komanda uzņēma gaitu un turpinājumā spēlēja augstākā līmenī?

Ļoti labi sākām arī maču pret Serbiju. Protams, Latvijas-Krievijas spēlē bija lūzuma brīdis - vajadzēja pielikt aizsardzībā, ātrumā, gribasspēkā. Mēs to izdarījām, paceļot sevi jaunā līmenī. Ja būtu noturējuši Slovēniju, iespējams, spētu spēlēt vēl līmeni augstāk. Tas varēja notikt.

Kādus komplimentus Stambulā dzirdēji no basketbola augstākajām amatpersonām?

FIBA Eiropas nodaļas ģenerālsekretārs Kamils Novāks nosauca Latviju un Slovēniju par čempionāta pērlēm. Tas bija patīkams pārsteigums. Otrs piemērs - uz spēli par trešo vietu starp Spāniju un Krieviju ieradās FIBA ģenerālsekretārs Patriks Baumans. Pirmajā rindā sēdēja astoņi cilvēki. Viņš sasveicinājās ar visiem. Apstājās pie manis un teica, “Edgar, tiešām lieliski! Saprotu, ka cerējāt tikt tālāk, bet jūsu sniegums bija lielisks.” Baumana vārdi bija neviltoti.

Latvija un Slovēnija piešķīra Eiropas čempionātam jaunu dimensiju - komandas, kuras spēlēja uzbrukuma basketbolu, joprojām turpinot uzvarēt. Neaizmirstot par aizsardzību, spēlēja agresīvu un pārliecinošu basketbolu, kas ļāva sasniegt teicamus rezultātus.

Treneris Bagatskis visvairāk pārmetumu saņem par aizsardzību. Ņemot vērā, cik labi komanda spēlēja uzbrukumā, vai šie pārmetumi ir pamatoti?

Mums bija kļūdas aizsardzībā. Varējam nospēlēt labāk, taču basketbola līdzjutējiem jāsaprot, ka vienā cilvēkā, vienā personībā nav iespējams iemiesot atbrīvotu, par sevi pārliecinātu spēlētāju un uzcītīgāko, neatlaidīgāko aizsargu. Tas vienā personībā neietilpst. Tās ir divas atšķirīgas mentalitātes. Latvija un Slovēnija pierādīja, ka iespējams uzvarēt arī ar jaudīgu uzbrukumu.

Treneris Bagatskis katrā no četriem Eiropas čempionāta cikliem uzlabojis rezultātu, tādējādi nopelnot tiesības kļūt par kandidātu valstsvienības vadīšanai turpmāk. Tas ir aktuāli?

Noteikti. Ceturtdien, 21. septembrī, notiks Latvijas Basketbola savienības valdes sēde, kurā piedalīsies arī treneris Bagatskis. Pārrunāsim mūsu gaitas čempionātā un nākamos soļus. Jaunā (Pasaules kausa kvalifikācijas) sistēma nosaka, ka trenerim vai nu jādzīvo Latvijā, vai jābūt atbrīvotam no saviem pienākumiem. Augsta kalibra treneriem par šādu iespēju jāmaksā attiecīgs atalgojums - mēs to nevaram atļauties, lai kā gribētu. Patiesība ir pa vidu - jāsaprot, kāda tā būs Latvijas gadījumā. Treneris Bagatskis ar savu darbu gan valstsvienībā, gan klubos ir audzis. Viņš palīdzējis augt izlasei, audzis pats kā treneris. Domāju, ka viņam atrast darbu Eiropā nav vispār nekādu problēmu.

Galvenā trenera atalgojuma atšķirība starp piedāvāto un vēlamo ir mērāma vairākās reizēs?

Mēs maksājam trenerim sešas nedēļas. Klubā trenerim tādu pašu atalgojumu piedāvā 52 nedēļas, tātad gadā astoņarpus reizes vairāk. Tā ir starpība.

Vai zināms valstsvienības ģenerālmenedžera vārds?

Jautājums vēl nav atrisināts. Pirms vasaras darba apturējām konkursu (tajā piedalījās trīs kandidāti - ilggadējais ģenerālmenedžeris Māris Jučmanis, Mārtiņš Lauva un Kaspars Cipruss). Tagad tas tiks atjaunots, pārrunājot situāciju valdē. Lēmums tiks pieņemts šajā vai nākamajā valdes sēdē.

Iespējama situācija, ka galvenais treneris kļūs zināms ātrāk?

Var notikt visādi. Ceru, ka būs otrādi.

Līdz Pasaules kausa kvalifikācijas sākumam palikuši divi mēneši. Kas šobrīd ir galvenais izaicinājums, ņemot vērā, ka trenera nav?

Pati lielākā aktualitāte - saprast, vai varēs piedalīties Eirolīgas spēlētāji. (Pašreizējā situācijā nevar spēlēt NBA spēlētāji Kristaps Porziņģis, Dāvis Bertāns; Eirolīgas spēlētāji Dairis Bertāns, Jānis Strēlnieks, Jānis Timma; Eirokausā aizņemti Anžejs Pasečņiks, Ojārs Siliņš, Žanis Peiners, Mārtiņš Meiers un treneris Artūrs Štālbergs). Mums un FIBA jāizdara viena lieta - jāuzrunā visu valstu federācijas, kur spēlē mūsu spēlētāji. Visticamāk, uzrunāsim arī Eiropas Komisiju, kuras tiesvedībā nonācis strīds starp FIBA un ECA (Eirolīgas komercnodaļa - Sportacentrs.com) par Eirolīgas pielietoto neatbilstošo praksi. Mums jāizdara savi mājas darbi - cerams, viss sakritīs tā, ka Eirolīgas spēlētāji varēs spēlēt. Tas nav vienas dienas process. Paralēli tiksim galā ar treneri un menedžeri.

Kādas ir personīgās sajūtas par iespējām 2018. gada jūnijā izlasē redzēt NBA un Eirolīgas spēlētājus? Ja ne šādu, tad līdzīgu sastāvu.

Pagaidām situāciju nekomentēšu. Pēc čempionāta (saruna notika starp medaļu spēlēm - Sportacentrs.com) man jātiekas ar vairākiem spēlētājiem un viņu pārstāvjiem. Jāņem vērā, ka daži spēlētāji uzreiz devušies uz saviem klubiem, tāpēc klātienē visām pusēm tikties uzreiz nav iespējams. Vairākas sarunas jau ieplānotas. Kad izrunāsimies, varēšu sniegt komentārus.